Radiodocumentaire na boek Felix Bakker uit Zwiggelte
Meer dan vijftig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog vond Felix Bakker dat het tijd was om het zwijgen te verbreken en zijn levensverhaal met anderen te delen. Dat deed hij gedurende de laatste twintig jaar in zelfgeschreven artikelen, in interviews, lezingen en mediaoptredens. Ook gaf hij gastlessen op scholen voor het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WOII-Heden.
‘Het is niet alleen mijn verhaal, maar ook het verhaal van alle maten en kameraden die ik daar in Indië en langs de Birma-Siam Spoorweg heb moeten achterlaten. En ook het verhaal van alle andere overlevenden die het niet kunnen of willen vertellen.’ – Felix C. Bakker
Geboren als zoon van een Nederlandse vader en een Indo-Chinese moeder brengt Felix Constantijn Bakker (1925) zijn jeugd door in een kindertehuis in Soekaboemi. De strenge Hollandse opvoeding die hij daar krijgt, staat in schril contrast met het vrije leventje bij zijn moeder in Batavia.
Nauwelijks zestien jaar is hij, wanneer hij als marinier in opleiding zijn vuurdoop beleeft bij de invasie van het Japanse leger in Oost-Java. Hij wordt krijgsgevangen gemaakt en naar Thailand gedeporteerd, waar hij dwangarbeid verricht aan de beruchte Birma-Siam Spoorweg.
‘Het zwijgen verbroken’ kost € 17,50 en is te koop bij de Bruna in Westerbork en in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.
’Het Spoor Terug: De jongens van Soekaboemi’. Radio documentaire gemaakt door Gerard Leenders uit Zwiggelte. Terug te luisteren via VPRO radio OVT, 8 en 15 december 2019.
Drie oude mannen, alledrie dik in de negentig. Alledrie met een Nederlandse vader en een Indische moeder, en alledrie opgegroeid in een opvoedingsgesticht op West-Java. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verlaten de jongens het gesticht. De een gaat bij het KNIL, de ander bij de Marine, en de derde is nog te jong om het leger in te gaan. Documentairemaker Gerard Leenders volgde met deze mannen op leeftijd het spoor terug en maakte de documentaire ‘De jongens van Soekaboemi’.
Ons laatste nieuws
De St. Westerbork: Dorp van de Vrijheid organiseert op vrijdag 18 oktober 2024 een uniek concert door de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso o.l.v. majoor Frans Aert Burghgraef. Het concert begint om 20.00 uur en eindigt om 22.00 uur (zaal....
> lees verderGraag wijzen we u op een aantal mooie activiteiten die worden georganiseerd in het kader van De Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema ‘echt nep’, wat als rode draad door de activiteiten loopt. Zien we u binnenkort in het Drents....
> lees verder