mobiel menu openen

Schrijfster Annelies Kok, ook redacteur van Fragmenten, deed groot onderzoek naar Militair Kamp Westerbork

Dat Kamp Westerbork in de Tweede Wereldoorlog een duistere rol speelde is bekend, ook later als NSB-kamp. Zelfs het Woonoord Schattenberg, 1950 tot 1971, voor Indische Nederlanders en Molukkers, kent men wel.
Militair kampement Westerbork2 
Heel weinig mensen weten echter dat in de barakken van het kamp tussen maart en september 1949 militairen woonden; in die periode was het een Militair Kamp. Het diende onder andere als opleidingsplaats voor militairen die uitgezonden zouden worden naar Indië, waar in die tijd een onafhankelijkheidsstrijd woedde.
Militair kampement Westerbork5
Het Herinneringscentrum heeft aan Annelies Kok gevraagd om deze periode te beschrijven. Want hoewel er zich in de archieven van het centrum aardig wat documenten bevonden, waren deze nooit echt goed uitgezocht. Door deze informatie te rubriceren en tevens door nieuw onderzoek, onder andere in het Nationaal Archief in Den Haag, lukte het haar om een overzicht te maken van hoe het Militair Kamp in die jaren gefunctioneerd heeft.
Militair kampement Westerbork4
Bas Kortholt, onderzoeker van het Herinneringscentrum, zorgde voor de fraaie vormgeving en verlevendiging van dit artikel, door de toevoeging van veel beeldmateriaal.
Militair kampement Westerbork8

Lees het complete verhaal bij de bron:
https://baskortholt.pageflow.io/het-militair-kamp-westerbork#353410617

Foto’s: Herinneringscentrum Kamp Westerbork
https://kampwesterbork.nl/

Fragmenten maart 2023

Fragmenten maart 2023

Fragmenten omslag dec. 2022

Fragmenten omslag dec. 2022

Fragmenten Omslag okt. 2022

Fragmenten Omslag okt. 2022

Fragmenten juni 2022

Fragmenten juni 2022

Fragmenten 2022 maart

Fragmenten 2022 maart

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
Nieuwsbrief Drents Archief, 5 maart 2024

     IFA Talk: Dolle mythes en de mythes van IFA Wil jij meer weten over de tweede feministische golf in Noord-Nederland? Kom dan op Internationale Vrouwendag....

> lees verder
Groot verhaal AD over plaquette

Christy Dollen 04-02-24, Eindelijk hangt ’ie weer op zijn plek. Niet de originele, maar een replica van een gedenkplaat van Haagse ouders wier kinderen in de Hongerwinter naar Westerbork werden gestuurd. In het Drentse dorp en omliggende kernen....

> lees verder
naar boven