Schrijfster Annelies Kok, ook redacteur van Fragmenten, deed groot onderzoek naar Militair Kamp Westerbork
Dat Kamp Westerbork in de Tweede Wereldoorlog een duistere rol speelde is bekend, ook later als NSB-kamp. Zelfs het Woonoord Schattenberg, 1950 tot 1971, voor Indische Nederlanders en Molukkers, kent men wel.
Heel weinig mensen weten echter dat in de barakken van het kamp tussen maart en september 1949 militairen woonden; in die periode was het een Militair Kamp. Het diende onder andere als opleidingsplaats voor militairen die uitgezonden zouden worden naar Indië, waar in die tijd een onafhankelijkheidsstrijd woedde.
Het Herinneringscentrum heeft aan Annelies Kok gevraagd om deze periode te beschrijven. Want hoewel er zich in de archieven van het centrum aardig wat documenten bevonden, waren deze nooit echt goed uitgezocht. Door deze informatie te rubriceren en tevens door nieuw onderzoek, onder andere in het Nationaal Archief in Den Haag, lukte het haar om een overzicht te maken van hoe het Militair Kamp in die jaren gefunctioneerd heeft.
Bas Kortholt, onderzoeker van het Herinneringscentrum, zorgde voor de fraaie vormgeving en verlevendiging van dit artikel, door de toevoeging van veel beeldmateriaal.
Lees het complete verhaal bij de bron:
https://baskortholt.pageflow.
Foto’s: Herinneringscentrum Kamp Westerbork
https://kampwesterbork.nl/
Ons laatste nieuws
De St. Westerbork: Dorp van de Vrijheid organiseert op vrijdag 18 oktober 2024 een uniek concert door de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso o.l.v. majoor Frans Aert Burghgraef. Het concert begint om 20.00 uur en eindigt om 22.00 uur (zaal....
> lees verderGraag wijzen we u op een aantal mooie activiteiten die worden georganiseerd in het kader van De Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema ‘echt nep’, wat als rode draad door de activiteiten loopt. Zien we u binnenkort in het Drents....
> lees verder