mobiel menu openen

Renovatie "de Houtzagerij" Orvelte

Het Drentse Landschap  
  Nieuwsbrief  
 
27 januari 2023  
 
Renovatie "de Houtzagerij" Orvelte
Aan de Dorpsstraat in Orvelte staat een fraaie 19e eeuwse boerderij met stookhok. De boerderij is omstreeks 1868 gebouwd aan de doorgaande weg naar Westerbork. Sinds 1974 is de boerderij onderdeel van de ambachtentuin van Monumentendorp Orvelte. Achter de boerderij is destijds een historische houtzagerij en klompenmakerij gebouwd. De boerderij kreeg daarbij de naam “de Houtzagerij”. Het Rijksmonument is de laatste decennia verhuurd geweest als kantoorruimte.

Door het langdurige en intensieve gebruik is het interieur versleten en was een renovatie noodzakelijk. Begin januari is het team Monumenten en Erven dan ook gestart met een grootschalige renovatie van het pand. Authentieke onderdelen zoals het gebint, de bedstee en de schouw worden hersteld. Tijdens de werkzaamheden is er ook aandacht voor verduurzaming, zo wordt de boerderij hoogwaardig geïsoleerd. Het project zal ongeveer een jaar in beslag nemen, hierna zal de boerderij als woning worden verhuurd. Eind dit jaar gaan wij op zoek naar een geschikte huurder. 
Meer informatie over Orvelte
 
 
Tentoonstelling Landgoed Overcingel
17 februari t/m 1 april 2023
   
Assen
In het kader van De Mix Nederland, waarbij historische fotocollecties inspiratiebron zijn voor hedendaagse fotografen, opent op 17 februari de tentoonstelling De Mix Nederland ‘Het Landschap’. Deze duo tentoonstelling zal zowel op station Assen als op Landgoed Overcingel te zien zijn. Uitgangspunt voor deze Drentse editie is het werk van Johannes Bernardus Schröer (1887-1957), waarop fotograaf Harry Cock (1952) reageert met nieuwe foto’s van zijn hand.
De tentoonstelling zal van woensdag t/m zondag van 12.00u tot 16.00u open zijn.
Meer informatie over De Mix Nederland
 
 
Terreinevaluaties
In januari is het team Natuur en Landschap gestart met de jaarlijkse terreinevaluaties. Rayonbeheerders en medewerkers van de afdeling Onderzoek en Planning lopen aan de hand van kaarten het beheer in de diverse terreinen door. Hierbij wordt gekeken naar het gevoerde beheer in 2022 en wordt nieuwe kennis vanuit monitoring en overige terreinwaarnemingen meegenomen. Vervolgens wordt er vooruitgeblikt naar komend jaar, met de vraag of het beheer nog bijsturing behoeft. In enkele gevallen leidt het tot nader veldbezoek om beheerdiscussies in het terrein diepgaander te voeren. Een goed voorbeeld van zo’n onderwerp is de aanpak van het beheer van singels. Binnenkort zal aan de hand van voorbeelden uit het veld het beheerplan van singels opnieuw tegen het licht gehouden worden.
 
 
Informatieavond nieuwe vrijwilligers
20 februari 2023
19.30 uur
Borger
Stichting Het Drentse Landschap is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die helpen met het promoten van de stichting én vrijwilligers die gezinsactiviteiten willen organiseren. Het promoten gebeurt vanuit 2 locaties (Borger en Orvelte) en af en toe op locaties elders in Drenthe. Het promoten zal vooral in vakanties en weekenden plaats vinden.
Heb je een beetje natuurkennis en vind je het leuk om activiteiten voor kinderen te organiseren? Dan kunnen we je hulp goed gebruiken. De activiteiten zijn vooral in de weekenden en in vakanties, waarbij de nadruk ligt op activiteiten in het Hunzedal. Al zijn activiteiten in/rond andere gebieden van stichting Het Drentse Landschap ook mogelijk.
Lees verder
 
 
Lichtgewicht zitmatje voor wandelaars
Je zit fijner met dit opvouwbare lichtgewicht zitmatje, bovendien is het eenvoudig mee te nemen. Het matje is voorzien van het logo van Het Drentse Landschap.

Met je aankoop van €9,95 steun je ons werk.


Ga naar de webshop
 
 
Wandeltip Vledder - landgoed Vledderhof
Verscholen tussen de Vledderesch en de bossen van Boschoord ligt het landgoed Vledderhof. Veel mensen kennen dit pareltje niet, het is één van de mooiste voorbeelden van een ontginningslandgoed, zoals ze in Drenthe aan het eind van de 19e eeuw op allerlei plaatsen vorm kregen. Struin lekker rond en ontdek dit bijzondere landgoed. Deze wandelroute kan eenvoudig ingekort of verlengd worden.
Ga naar de route
 
 
Landgoed Vledderhof
8,5 km

Foto: Karla Leeftink
Activiteitenagenda
04 februari 2023
Beversporen en meer in het Hunzedal

10 februari 2023
Warmetruiendag - Borger
Warmetruiendag breicafé - Assen

12 febuari 2023
The Lasses
Ommelander Saxofoon kwartet

14 februari 2023
Bijen en biodiversiteit

18 februari 2023
Trio Trabant

19 februari 2023
Natuurschilderij maken

20 febuari 2023
Bijeenkomst nieuwe vrijwilligers

25 februari 2023
LOFAR natuur en techniek
Alle activiteiten
 
 
Stichting Het Drentse Landschap
Kloosterstraat 5
9401 KD Assen
(0592) 31 35 52
info@drentslandschap.nl
www.drentslandschap.nl

Online lezen 

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
Nieuwe Fragmenten komt eraan

De redactie van ons tijdschrift Fragmenten legt momenteel de laatste hand aan een nieuwe uitgave van ons gewaardeerde blad, dat omstreeks half maart verschijnt. Het zal er nog beter uitzien door verbeteringen, die met hulp van onze drukkerij Kerkhove....

> lees verder
Graveren replica verdwenen ’Plaquette van Westerbork’

Van de verdwenen historische bronzen Plaquette van Westerbork wordt momenteel een replica gemaakt. Wilma Poot van Graveerstudio El Arte in IJsselstein vertelt in januari 2023 over het werk. Hier wordt eerst op de computer een foto bewerkt van de enig....

> lees verder
naar boven