mobiel menu openen

Netwerk Oorlogsbronnen

 
 
 
Op woensdag 22 maart 2023, van 13.00-17.00, organiseert het Programma Indisch Erfgoed Digitaal (PIED) een netwerkbijeenkomst in Amersfoort om u bij te praten over de ontwikkelingen. De bijeenkomst is bedoeld voor...

Netwerkbijeenkomst Programma Indisch Erfgoed Digitaal

Groepsportret, vermoedelijk in de tangsi (kazerne). Uit een fotoalbum van Hiskia Kobrua, KNIL-militair 1948-1951;
Collectie Indisch Herinneringscentrum, objectnummer NL-HaIHC-0314_21.

De bijeenkomst is bedoeld voor:

  • geïnteresseerde collectiehoudende instellingen: organisaties die hun collecties al voor digitalisering hebben aangeboden of dit in de toekomst gaan doen, organisaties met al gedigitaliseerde relevante collecties die ze willen aanbieden voor aansluiting op het nieuwe webportaal en meer willen weten over wat het programma voor hen kan betekenen.
  • algemeen geïnteresseerden die als vrijwilliger aan crowdsourcingsprojecten mee willen werken.
  • personen die in het onderwijs werkzaam zijn en gebruik willen gaan maken van de educatieve modules die het programma gaat ontwikkelen.
Meer informatie over het project en de netwerkbijeenkomst vindt u in de onderstaande link. 
 
Netwerkbijeenkomst Programma Indisch Erfgoed Digitaal
 

Artikelen

Reddingsactie van het verzet gewraakt met fusillade in Dokkum
Halverwege januari 1945 komt een auto van de SD tot stilstand voor een opgehaalde brug in Dokkum. Vlak daarvoor is de brug opgehaald door leden van het Friese verzet, die apotheker en verzetslid Piet Gunster uit de auto komen bevrijden. Een bloedige wraakactie van de bezetter en twintig doden zijn het gevolg.
 
Het einde van een Joodse schuilplaats
Lange tijd wordt de Joodse psychiatrische instelling het Apeldoornsche Bosch in Apeldoorn beschouwd als een veilige haven binnen bezet Nederland. Met de aankomst van de Joodse Ordedienst op 20 januari 1943, een soort hulppolitie in Kamp Westerbork, blijkt deze veiligheid een illusie. De volgende dag wordt het Apeldoornsche Bosch ontruimd.
 

Help mee met het ontsluiten van KNIL-stamboekkaarten

Leden Vrouwenkorps KNIL reiken dingen uit aan de pas aangekomen manschappen. Bron: Nationaal Archief.
U kunt meewerken aan de ontsluiting van een bijzonder stuk geschiedenis rondom de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië en de Onafhankelijkheidsoorlog van Indonesië. In het kader van het Programma Indisch Erfgoed Digitaal verwerken we de zogenaamde stamboekkaarten van het KNIL uit de laatste decennia van het bestaan van het KNIL. Deze bevatten veel biografische gegevens, maar zijn nog slecht vindbaar en doorzoekbaar. Daar brengt het Netwerk Oorlogsbronnen graag mét u verandering in. Sinds de aankondiging in de vorige nieuwsbrief is de eerste 10 procent al ingevoerd. Met grote dank aan de vrijwilligers!
Lees meer over de ontsluiting van de KNIL-stamboekkaarten
 

Oorlogslevens uitgelicht

Erich Marcuse
Op 26 januari 1921 werd Erich Marcuse geboren in Greifenhagen. Hij was patiënt in de Joodse pyschiatrische instelling het Apeldoornsche Bosch. Tussen 21 en 22 januari werd hij opgepakt bij de ontruiming van het Apeldoornsche Bosch. Hij werd via Kamp Westerbork naar Auschwitz getransporteerd. Daar werd hij vermoord op 25 januari 1943. Hij was 21 jaar oud.

Bekijk zijn tijdlijn op Oorlogsbronnen.nl.
Ginette de Lange
Ginette de Lange werd op 10 juni 1920 geboren in Steenwijk. Ze werkte als verpleegster in de Joodse pyschiatrische instelling het Apeldoornsche Bosch. Tussen 21 en 22 januari 1943 werd Ginette opgepakt bij de ontruiming van het Apeldoornsche Bosch. Tussen 22 en 24 januari werd ze via Westerbork naar Auschwitz getransporteerd. Daar werd ze vermoord op 25 januari 1943. Ze was 22 jaar oud.

Bekijk haar tijdlijn op Oorlogsbronnen.nl.
 
Netwerk Oorlogsbronnen is mogelijk dankzij steun van:
 
Twitter Oorlogsbronnen
Facebook Oorlogsbronnen
Instagram Oorlogsbronnen
Email
Website
View this email in your browser
artikelen op oorlogsbronnen
Fragmenten omslag dec. 2022

Fragmenten omslag dec. 2022

Fragmenten Omslag okt. 2022

Fragmenten Omslag okt. 2022

Fragmenten juni 2022

Fragmenten juni 2022

Fragmenten 2022 maart

Fragmenten 2022 maart

Fragmenten dec 2021

Fragmenten dec 2021

Fragmenten oktober 2021

Fragmenten oktober 2021

Fragmenten voorplaat juni 2021

Fragmenten voorplaat juni 2021

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
CONCERT KMK JOHAN WILLEM FRISO IN WESTERBORK

De St. Westerbork: Dorp van de Vrijheid organiseert op vrijdag 18 oktober 2024 een uniek concert door de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso o.l.v. majoor Frans Aert Burghgraef. Het concert begint om 20.00 uur en eindigt om 22.00 uur (zaal....

> lees verder
Maand van de Geschiedenis in Drents Archief

Graag wijzen we u op een aantal mooie activiteiten die worden georganiseerd in het kader van De Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema ‘echt nep’, wat als rode draad door de activiteiten loopt. Zien we u binnenkort in het Drents....

> lees verder
naar boven