mobiel menu openen

Boek over stoommachine en energie in Drenthe

Logo Erfgoedvereniging Heemschut    De energietransitie gaat gepaard met grote ingrepen in het Drentse landschap. We zien alom velden vol met windmolens en zonnepanelen. Maar een eerdere energierevolutie zette het bestaan van onze overgrootouders al op z’n kop.
Boek Drenthe op stoomEeuwenlang waren mens- en paardenkracht naast wind in zeilen en wieken de enige energiebron. Dat veranderde drastisch na 1850. De nieuwe technologie van de stoommachine vond een steeds grotere toepassing.
Aantal personen tijdens het graven van het Kanaal Buinen-Schoonoord nabij Schoonoord.
Aantal personen tijdens het graven van het Kanaal Buinen-Schoonoord nabij Schoonoord. Foto: Drents Archief.

Niet alleen ging men stoom gebruiken om water op te pompen en er treinen en schepen mee aan te drijven, maar de stoommachine werd ook toegepast in fabrieken. Vooral de toepassing van stoom om generatoren aan te drijven om elektriciteit op te wekken versnelde deze eerste energietransitie.
Christina Rozendaal en Gerard de VriesChristina Rozendaal en Gerard de Vries. Foto: RTV Drenthe.

Drenthe op stoom. De industrialisatie in Drenthe 1870-1930 is geschreven door Frans Schouten en Gerard de Vries en uitgegeven door In Boekvorm Uitgevers en Erfgoed Vereniging Heemschut Drenthe.

Lees meer bij de bronnen: Logo Erfgoedvereniging Heemschut    en: frans@didifrans.nl

https://nos.nl/regio/drenthe/artikel/327610-wat-een-dynamiek-drenthe-s-eerste-grote-energietransitie

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
Nieuwsbrief Drents Archief, 5 maart 2024

     IFA Talk: Dolle mythes en de mythes van IFA Wil jij meer weten over de tweede feministische golf in Noord-Nederland? Kom dan op Internationale Vrouwendag....

> lees verder
Groot verhaal AD over plaquette

Christy Dollen 04-02-24, Eindelijk hangt ’ie weer op zijn plek. Niet de originele, maar een replica van een gedenkplaat van Haagse ouders wier kinderen in de Hongerwinter naar Westerbork werden gestuurd. In het Drentse dorp en omliggende kernen....

> lees verder
naar boven