Boek over stoommachine en energie in Drenthe
De energietransitie gaat gepaard met grote ingrepen in het Drentse landschap. We zien alom velden vol met windmolens en zonnepanelen. Maar een eerdere energierevolutie zette het bestaan van onze overgrootouders al op z’n kop.
Eeuwenlang waren mens- en paardenkracht naast wind in zeilen en wieken de enige energiebron. Dat veranderde drastisch na 1850. De nieuwe technologie van de stoommachine vond een steeds grotere toepassing.
Aantal personen tijdens het graven van het Kanaal Buinen-Schoonoord nabij Schoonoord. Foto: Drents Archief.
Niet alleen ging men stoom gebruiken om water op te pompen en er treinen en schepen mee aan te drijven, maar de stoommachine werd ook toegepast in fabrieken. Vooral de toepassing van stoom om generatoren aan te drijven om elektriciteit op te wekken versnelde deze eerste energietransitie.Christina Rozendaal en Gerard de Vries. Foto: RTV Drenthe.
Drenthe op stoom. De industrialisatie in Drenthe 1870-1930 is geschreven door Frans Schouten en Gerard de Vries en uitgegeven door In Boekvorm Uitgevers en Erfgoed Vereniging Heemschut Drenthe.
Lees meer bij de bronnen:
en: frans@didifrans.nl
https://nos.nl/regio/drenthe/artikel/327610-wat-een-dynamiek-drenthe-s-eerste-grote-energietransitie
Ons laatste nieuws
Wellicht ten overvloede, mocht u nog geen lid zijn van onze vereniging, wijs ik u graag op ons gunstige abonnement. Voor € 25,00 per jaar krijgt u vier tijdschriften Fragmenten, boeiende bijeenkomsten en veel historisch nieuws. Van harte aanbevolen:https://www.historischeverenigingwesterbork.nl/aanmeldenMet....
> lees verderFoto:Twee vrouwen tijdens de Hongerwinter op zoek naar voedsel in Midden-Drenthe. Historische Vereniging Westerbork WESTERBORK - De Historische Vereniging Westerbork (HVW) heeft van de nieuwste editie van het tijdschrift ‘Fragmenten’....
> lees verderVind ons op social media
