mobiel menu openen

Oorlogsbronnen

 
 
artikelen op oorlogsbronnen

Verzetsvrouw Mies Boissevain gered uit Kamp Ravensbrück

Detail van de feestrok van verzetsvrouw Mies Boissevain, gemaakt na de bevrijding. [Bron: Verzetsmuseum Amsterdam]
Mies Boissevain maakt na de bevrijding een feestrok met allerlei lapjes die haar aan gebeurtenissen uit de oorlog doen denken. Een van deze gebeurtenissen is de redding van een groep Nederlandse vrouwen uit kamp Ravensbrück op 24 en 25 april 1945 door het Zweedse en Deense Rode Kruis: de witte bussen reddingsactie.

“En dan opeens in de verte een klein wagentje met een rood kruis erop: gejuich!
Toen de officier uitstapte was er een golf van opluchting. Nog nooit is met zulk verwachting naar een man uitgekeken als op dat ogenblik. Terwijl de Aufseherinnen hun bevelen schreeuwden, kwam de Zweedse officier en vertelde de vrouwen: U bent vrij!”
 
Lees dit artikel op oorlogsbronnen.nl
Verdiep je in de vrouwen die uit Ravensbrück gered zijn via Oorlogsbronnen
 

Bevrijding en verwerking van herinneringen

Bevrijdingsrokken
Mies Boissevain is de initiatiefneemster van de bevrijdingsrok. Verschillende lapjes uit oude kledingstukken worden aan elkaar genaaid om zo een feestelijke rok te maken. Hierin worden vaak belangrijke gebeurtenissen verwerkt, zo is in de rok van Mies zelf haar redding uit Ravensbrück opgenomen. Op deze manier worden herinneringen verwerkt in de rokken.
De rokken worden gedragen bij speciale gelegenheden, zoals op 2 september 1948 tijdens het vijftigjarig jubileum van koningin Wilhelmina. Honderden vrouwen trekken in hun rokken in een optocht over het Binnenhof.

Het Fries Verzetsmuseum verzamelde bevrijdingsrokken, deze zijn vanaf 2 mei te zien in het Fries Museum.
Praalwagens over de Dam
Vlak na de bevrijding, op 28 juni 1945, trekken er praalwagens door het centrum van Amsterdam. De praalwagens verbeelden de ervaringen van de bezetting: van honger en staking tot onderduik en concentratiekampen. Op een van de praalwagens zien we kampnamen, waaronder Ravensbrück, gevangenen achter prikkeldraad en gestreepte kampjassen.
 

Bombardement op witte bussen

Witte bussen van het Rode Kruis in Denemarken. [Bron: Wikimedia Commons | National Museum of Denmark ]
De tocht vanuit Kamp Ravensbrück via Denemarken naar Zweden blijkt niet zonder gevaren. Het konvooi dat op 25 april vertrekt wordt later op de dag meerdere malen beschoten door Engelse jagers op de weg tussen Schwerin en Wismar. De volgende dag gebeurt hetzelfde bij Plön. Hierbij komen verschillende net bevrijdde vrouwen en Deense en Zweedse vrijwilligers om het leven.
Verdiep je in de slachtoffers via Oorlogsbronnen
 

Oorlogslevens uitgelicht

Mies Boissevain
De Amsterdamse feministe Mies Boissevain is een centraal figuur binnen verzetsgroep CS-6, net als haar echtgenoot Jan en zoons Jan Karel, Gideon en Frans. Nadat de groep in augustus 1943 wordt verraden komt Mies samen met echtgenoot Jan en zoon Frans in Kamp Vught terecht. Zoons Jan Karel en Gideon zijn ter dood veroordeeld en worden op 1 oktober 1943 gefusilleerd in de duinen van Overveen. Na bijna een jaar gevangenschap in Kamp Vught gaat Mies naar Kamp Ravensbrück. Ze behoort tot de groep vrouwen die gered wordt uit het kamp. Na ruim een halfjaar in het kamp verlaat Mies Ravensbrück op 24 april 1945. Het Rode Kruis transport arriveert in het Zweedse Malmö op 28 april, Mies komt op 29 juli aan in Amsterdam, hier wordt ze herenigd met zoon Frans. Van het gezin van vijf zijn nog twee in leven.
Selma Velleman
Verzetsvrouw Selma werkt voor de TD-groep, die zorgt voor valse persoonsbewijzen en bonkaarten. Haar vader wordt gedeporteerd. Haar moeder en zus worden ook gedeporteerd, nadat ze zijn opgepakt in onderduik. Selma neemt een andere, niet-Joodse, identiteit aan en is vanaf dan Margaretha van der Kuit. Wanneer ze wordt gearresteerd blijft haar joodszijn onbekend. Via Kamp Vught komt ze in Kamp Ravensbrück en houdt haar echte identiteit geheim. Pas in Zweden geeft ze eerlijk antwoord op hoe ze heet.
 
Netwerk Oorlogsbronnen is mogelijk dankzij steun van:
 
Twitter Oorlogsbronnen
Facebook Oorlogsbronnen
Instagram Oorlogsbronnen
Email
Website
 
Copyright © 2021 Netwerk Oorlogsbronnen, All rights reserved.

Ons adres is:
Netwerk Oorlogsbronnen | Herengracht 380 | 1016 CJ Amsterdam | info@oorlogsbronnen.nl

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
Nieuwsbrief Drents Archief, 5 maart 2024

     IFA Talk: Dolle mythes en de mythes van IFA Wil jij meer weten over de tweede feministische golf in Noord-Nederland? Kom dan op Internationale Vrouwendag....

> lees verder
Groot verhaal AD over plaquette

Christy Dollen 04-02-24, Eindelijk hangt ’ie weer op zijn plek. Niet de originele, maar een replica van een gedenkplaat van Haagse ouders wier kinderen in de Hongerwinter naar Westerbork werden gestuurd. In het Drentse dorp en omliggende kernen....

> lees verder
naar boven