mobiel menu openen

Oorlogsbronnen: Canadezen Kamp Westerbork

 
 
artikelen op oorlogsbronnen

Verzet vastgelegd op een zakdoek

Zakdoek geborduurd in het Oranjehotel [Bron: Nationaal Monument Oranjehotel]
Verzetsvrouwen Titia en haar zus Johanna Theodora Frederika (Dora) Gorter bieden onderduikers een onderduikplek, totdat ze worden verraden en gearresteerd. De zussen belanden in het Oranjehotel. Om de moed erin te houden borduurden ze daar – met veertig andere vrouwen – hun naam op een zakdoek.
 
Lees dit artikel op oorlogsbronnen.nl
 

Internationale vrouwendag

De vrouwenmars van Westerbork
In de lente van 1945 rukken de Geallieerde bevrijders snel op in het oosten en noorden van Nederland. Er heerst toenemende paniek bij de Duitse bezetter. Wanneer de Canadezen Kamp Westerbork naderen begint op 11 april een onzekere tocht voor 116 vrouwelijke politieke gevangenen: de Vrouwenmars van Westerbork.

"Twintig kilometer, een nacht lopen, dan zijn we er… in de gevangenis, misschien voor het vuurpeleton, wie zal het zeggen. [..] Ja, daar is hij, de commandant, vuil, verhit en met een gezicht zo dodelijk ernstig. [..] “Ich gratuliere. Ihr seid allen frei.” “Wat zegt hij?” [..] “Hij zegt, dat we vrij zijn. [..] We huilen en lachen tegelijk, we vallen elkaar om de hals, we dansen in het rond.”
’Moffenmeiden’ besmeurd met pek en veren
Na de bevrijding vindt op straat een goed georganiseerd modern volksgericht plaats. Vrouwen die omgingen, of een relatie hadden met Duitse soldaten, worden in het openbaar kaalgeschoren en in sommige gevallen met pek ingesmeerd, met veren bestrooid en daarna in een kar rondgereden.
 
 
 

Nieuwe levenslijnen op Oorlogsbronnen.nl

Koopvaardijopvarenden
De inzet van de Nederlandse koopvaardij in de Tweede Wereldoorlog is voor velen een onbekend verhaal. De bemanningsleden brengen jaren door op zee, vaak onbewapend. Ze zijn dikwijls het doelwit van Duitse en Japanse aanvallen. Bijna de helft van de vloot gaat verloren, meer dan 3.400 bemanningsleden komen om het leven. Met de toevoeging van ruim 66.000 persoonskaarten aan Oorlogsbronnen.nl brengen het Nederlands Instituut voor Militaire Historie en Netwerk Oorlogsbronnen de oorlogsgeschiedenis van de koopvaardij dichterbij.
Lees over koopvaardijopvarende Jan van Manen
Bekijk de koopvaardijopvarende op Oorlogsbronnen
Eindhovense oorlogsslachtoffers
Alle door Stichting 18 September verzamelde Eindhovense oorlogsslachtoffers zijn te vinden op Oorlogsbronnen.nl. Van Eindhovense verzetsdeelnemers, militairen, Joden, Sinti tot burgers omgekomen bij bombardementen, hun verhalen komen dichterbij met het onderzoek van Stichting 18 September. De levens achter de 1096 namen op het Eindhovense monument zijn nu, samen met de slachtoffers die niet op het monument staan, terug te vinden in de persoonlijke tijdlijnen op Oorlogsbronnen.nl. 
Ondertussen gaat Stichting 18 September verder met onderzoek naar de verhalen van de Eindhovense slachtoffers.
Lees over de Eindhovense broertjes Alexander en Eduard Hornemann
Bekijk de Eindhovense oorlogsslachtoffers op Oorlogsbronnen
 
Netwerk Oorlogsbronnen is mogelijk dankzij steun van:
 
Twitter Oorlogsbronnen
Facebook Oorlogsbronnen
Instagram Oorlogsbronnen
Email
Website
 
Copyright © 2021 Netwerk Oorlogsbronnen, All rights reserved.

Ons adres is:
Netwerk Oorlogsbronnen | Herengracht 380 | 1016 CJ Amsterdam | info@oorlogsbronnen.nl

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
CONCERT KMK JOHAN WILLEM FRISO IN WESTERBORK

De St. Westerbork: Dorp van de Vrijheid organiseert op vrijdag 18 oktober 2024 een uniek concert door de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso o.l.v. majoor Frans Aert Burghgraef. Het concert begint om 20.00 uur en eindigt om 22.00 uur (zaal....

> lees verder
Maand van de Geschiedenis in Drents Archief

Graag wijzen we u op een aantal mooie activiteiten die worden georganiseerd in het kader van De Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema ‘echt nep’, wat als rode draad door de activiteiten loopt. Zien we u binnenkort in het Drents....

> lees verder
naar boven