mobiel menu openen

Oorlogsbronnen

 
 
artikelen op oorlogsbronnen

Het verhaal van Mirjam Levie, secretaresse van de Joodsche Raad

Verschillende bronnen over Mirjam Levie, terugkomend in het artikel ’Werken voor de Joodsche Raad: het verhaal van Mirjam Levie’
Als de Duitsers in mei 1940 Nederland bezetten, komt dat voor veel inwoners als een verrassing. Dit geldt ook voor Mirjam Levie. Haar verloofde, Leo Bolle, bevindt zich op dat moment in Palestina. Omdat haar visum te lang op zich laat wachten kan Mirjam hem niet achterna reizen. In de 6,5 jaar die volgen leiden Mirjam Levie en Leo Bolle gescheiden levens. Om haar verloofde na de oorlog te kunnen vertellen over wat ze heeft meegemaakt, ook als secretaresse van de Joodsche Raad, schrijft Mirjam hem brieven.
 
Lees dit artikel op oorlogsbronnen.nl
 

Oorlogsbronnen Limburg:
provinciale oorlogsgeschiedenis dichtbij

Verdiep je in de oorlogsgeschiedenis van Limburg via themapagina’s, bronnen, artikelen, persoonlijke tijdlijnen van oorlogsbetrokkenen, interactieve kaarten, infographics en meer. Dit alles kan vanaf nu via ‘Oorlogsbronnen Limburg’.

Lees het nieuwsbericht
 
 
Oorlogsbronnen Limburg

Geëvacueerde schippersfamilies
in de Limburgse frontlinie

Het scheepskerkhof in Maasbracht. [Bron: Maas- en Binnenvaartmuseum Maasbracht]
De grootste scheepsramp van de Nederlandse binnenvaart tijdens de Tweede Wereldoorlog vond plaats op 30 september 1944. Alle 240 binnenvaartschepen in de Maasbrachtse haven werden opgeblazen en de haven veranderde in een schepenkerkhof. Ruim duizend mensen - schippersfamilies- raakten hun huis kwijt. Later werden de Maasbrachters geëvacueerd, een deel van hen ging naar Montfort. Hier maakten ze op 20 en 21 januari 1945 het bombardement van Montfort mee.
Lees dit artikel op oorlogsbronnen.nl
 
Olympische Spelen in Berlijn
De Olympische Spelen van 1936 vinden plaats in het Berlijn van Nazi-Duitsland. Ondanks internationale kritiek gaan de Spelen gewoon door. Tijdens de Spelen van 1936 wint de Nederlandse zwemster Rie Mastenbroek maar liefst vier medailles: goud op de 100, 400 en de 4x100 meter vrije slag en zilver op de 100 meter rugslag.
Ze wordt gecoacht door Maria Johanna Braun-Voorwinde, we zien Maria rechts op de foto in de lange jurk en op hakken. Vol overgave staat Maria langs de kant van het zwembad. En Maria staat bekend om de militaristische wijze waarmee ze haar zwemsters traint. Lange, zware trainingen en een dieet van bruine bonen met spek en paardenbiefstuk zijn onderdeel van het trainingsprogramma.
Wanhoopsdaad van liefde
Achteraf lijkt het soms alsof het leven in bezet Nederland haast stil kwam te staan. Maar de liefde gaat in tijden van oorlog haar eigen gang. Ook Joodse burgers proberen verder te gaan met het leven. Sterker nog: tegen de achtergrond van toenemende anti-Joodse maatregelen wordt er juist binnen de Joodse gemeenschap veel getrouwd.
Crowdsourcingproject Achter de ster
Het crowdsourcingproject ‘Achter de ster’ richt zich op foto’s waarop mensen zijn afgebeeld met de Jodenster vastgemaakt op hun kleding. Doel is om de namen van de geportretteerden en andere relevante informatie te achterhalen. Het NIOD nodigt iedereen uit om zoveel mogelijk informatie te delen over de personen die op de foto’s staan afgebeeld. [Meer informatie]
 
Netwerk Oorlogsbronnen is mogelijk dankzij steun van:
 
Twitter Oorlogsbronnen
Facebook Oorlogsbronnen
Instagram Oorlogsbronnen
Email
Website
 
Copyright © 2022 Netwerk Oorlogsbronnen, All rights reserved.

Ons adres is:
Netwerk Oorlogsbronnen | Herengracht 380 | 1016 CJ Amsterdam | info@oorlogsbronnen.nl

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
Nieuwsbrief Drents Archief, 5 maart 2024

     IFA Talk: Dolle mythes en de mythes van IFA Wil jij meer weten over de tweede feministische golf in Noord-Nederland? Kom dan op Internationale Vrouwendag....

> lees verder
Groot verhaal AD over plaquette

Christy Dollen 04-02-24, Eindelijk hangt ’ie weer op zijn plek. Niet de originele, maar een replica van een gedenkplaat van Haagse ouders wier kinderen in de Hongerwinter naar Westerbork werden gestuurd. In het Drentse dorp en omliggende kernen....

> lees verder
naar boven