mobiel menu openen

Oorlogsbronnen

 
 
 
artikelen op oorlogsbronnen

Nederlanders aan het Oostfront
met Divisie Wiking

Opleidingskamp voor Nederlandse vrijwilligers in de SS-Standarte ’Westland’ in Klagenfurt.
[Bron: Oorlogsbronnen.nl | Beeldbank WO2 | NIOD]
“Aan onze mannen danken wij het, dat wij eruit gekomen zijn,” stelt nazi-generaal Herbert Otto Gille na de slag om het Oekraïense Tsjerkassy in 1944. Met deze woorden prijst hij de Nederlandse vrijwilligers die meevechten in de SS-divisie Wiking. “Zij hebben het met voorbeeldige geestdrift gevochten en met ijzeren wilskracht hebben wij het klaargespeeld den vijandelijken ring te doorbreken.”
 
Lees dit artikel op oorlogsbronnen.nl
 
Konzentrationslager Herzogenbusch
Kamp Vught wordt op 13 januari 1943 in gebruik genomen. De eerste gevangenen lopen vanaf station Vught naar het kamp dat nog niet af is. Er wordt hard gestraft in het kamp. In de nacht van 15 op 16 januari 1944 worden 74 vrouwelijke gevangenen opgesloten in kampgevangenis de Bunker. Zij zitten veertien uur opgesloten in een cel van negen vierkante meter. Tien vrouwen overleven de nacht niet.
Marteling op het Binnenhof
Geus Sjaak Boezeman wordt op 8 januari 1941 om 23:05 uur uit zijn cel in het Oranjehotel gehaald. Hij wordt naar het Binnenhof gebracht en verhoord door vijf SD’ers, waaronder Ernst Knorr. Om 03:15 uur die nacht wordt Sjaak bewusteloos teruggebracht naar zijn cel in het Oranjehotel, hij is er dan slecht aan toe. De SD’ers beweren dat Sjaak heeft geprobeerd zijn eigen polsslagaders door te snijden met een scheermes. Wanneer hij bij bewustzijn komt vertelt Sjaak de bewakers dat de Duitsers zijn polsen hebben doorgesneden. Die ochtend overlijdt Sjaak Boezeman in zijn cel. Hij is zeer waarschijnlijk de eerste Nederlandse verzetsdeelnemer die overlijdt in Duitse handen.
 

Fusillade Waalsdorpervlakte

Bijschrift van deze foto lorem ipsum dolor sit amet vivamus tempus. [Bron: Beeldbank WO2; Collectie NIOD]
Op de Waalsdorpervlakte worden op 13 januari 1944 zeven communistische verzetsmannen gefusilleerd. Onder de slachtoffers bevinden zich de broers Arthur en Deodatus (Daan) de Clerck, de opa van misdaadverslaggever John van den Heuvel. 
Verdiep je in de slachtoffers via Oorlogsbronnen.nl
 

Oorlogslevens uitgelicht

Deodatus Edmond Phielmondus de Clerck
De broers Arthur en Deodatus houden zich bezig met het plegen van overvallen om voedselbonnen voor het verzet te bemachtigen. Ze steunen hiermee gezinnen van opgepakte mannen. De broers worden verraden en op 13 november 1943 gearresteerd en gevangen gezet in Rotterdam. Op 17 december 1943 worden ze getransporteerd naar Kamp Vught. Daarna komen ze in het Oranjehotel terecht. Vanuit hier worden ze op 13 januari 1944 naar de Waalsdorpervlakte gebracht en gefusilleerd. 
Cornelis Johannes Pieter Schalker
Communist Cornelis is politicus bij de CPN en tijdens het interbellum vier jaar Tweede Kamerlid voor deze partij. Later is hij partijsecretaris voor de CPN.
Vrijwel direct na de Duitse inval gaat de CPN ondergronds. Cornelis is betrokken bij deze beslissing en behoort tot de leiding van de illegale CPN. Ook heeft hij kort de leiding over De Vonk-groep, het communistische verzet in Den Haag. Hij weet lang uit Duitse handen te blijven door zich te vermommen. Maar op 14 november 1943 wordt hij gearresteerd in Utrecht. Dit gebeurt tijdens een vergadering op een locatie die verraden is. De SD heeft de woning bezet en Cornelis loopt in de val. Vanuit het Oranjehotel wordt Cornelis op 13 januari 1944 naar de Waalsdorpervlakte gebracht en gefusilleerd.
 
Netwerk Oorlogsbronnen is mogelijk dankzij steun van:
 
Twitter Oorlogsbronnen
Facebook Oorlogsbronnen
Instagram Oorlogsbronnen
Email
Website
 
Copyright © 2021 Netwerk Oorlogsbronnen, All rights reserved.

Ons adres is:
Netwerk Oorlogsbronnen | Herengracht 380 | 1016 CJ Amsterdam | info@oorlogsbronnen.nl

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
CONCERT KMK JOHAN WILLEM FRISO IN WESTERBORK

De St. Westerbork: Dorp van de Vrijheid organiseert op vrijdag 18 oktober 2024 een uniek concert door de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso o.l.v. majoor Frans Aert Burghgraef. Het concert begint om 20.00 uur en eindigt om 22.00 uur (zaal....

> lees verder
Maand van de Geschiedenis in Drents Archief

Graag wijzen we u op een aantal mooie activiteiten die worden georganiseerd in het kader van De Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema ‘echt nep’, wat als rode draad door de activiteiten loopt. Zien we u binnenkort in het Drents....

> lees verder
naar boven