mobiel menu openen

Oorlogsbronnen

 
 
 
artikelen op oorlogsbronnen

Geallieerden bombarderen Philips

Philips fabriek na het bombardement [Bron: Oorlogsbronnen.nl | BeeldbankWO2 | NIOD]
De Philipsfabrieken zijn belangrijk voor de Duitse oorlogvoering, ze produceren onder meer radio’s en transformatoren. Reden voor de RAF, de luchtmacht van de Britse strijdkrachten, om de fabrieken in Eindhoven te bombarderen. Op 6 december 1942 wordt Operatie Oyster uitgevoerd om de Duitse radioproductie te belemmeren. Het is een zondag, waardoor er geen werknemers aanwezig zijn in de Philipsfabriek. Toch vallen er ongeveer 140 burgerdoden bij dit Sinterklaasbombardement.
 
Lees dit artikel op Oorlogsbronnen.nl
 

De Overval en het laatste Coseltransport

De Overval
De spectaculaire bevrijding van 51 verzetsmensen op 8 december 1944 uit de Blokhuispoort in Leeuwarden spreekt ook na de bevrijding nog tot de verbeelding. De overvallers poseren uitgebreid voor de fotocamera en er komt zelfs een film. In 1962 is De Overval in de bioscopen te zien. Het wordt een van de meest succesvolle films uit die tijd met 1,5 miljoen bezoekers.
 
Laatste Coseltransport
Op 10 december 1942 vertrekt vanuit Kamp Westerbork het laatste zogenaamde Coseltransport. Deze deportatietrein rijdt niet direct naar Auschwitz maar maakt een tussenstop in Cosel. Hier moeten bijna alle mannen tussen de 15 en 55 jaar de trein uit bij het goederenstation. Ze worden tewerkgesteld.
 
Verzetsmannen Menke Koos van der Beek, Adriaan Martijn Padmos en Cornelis Lazonder. [Bron: Oorlogsgravenstichting]

Tien van Renesse

Op 10 december 1944 worden tien verzetsmannen opgehangen door de Duitsers in Renesse. Ze zijn gearresteerd nadat ze drie Britse militairen naar onbezet gebied proberen te laten oversteken. De militairen ontkomen, maar de verzetsmannen worden gepakt. 
Verdiep je in de slachtoffers via Oorlogsbronnen
 

Oorlogslevens uitgelicht

Alexander Constantijn Lindhout
Op 2 december 1922 wordt Alexander geboren in Poerbolinggo, op Midden-Java. Hij is aangesloten bij de Binnenlandse Strijdkrachten in het Utrechtse Maarssen. Op 5 mei 1945 zijn er nog overal Duitse troepen in Nederland. Ze trekken zich terug en voelen zich snel bedreigd. In Maarssen wordt een groepje Binnenlandse Strijdkrachters beschoten wanneer ze de Vecht oversteken in een boot. Ze raakten in paniek en de boot kapseist. Alexander, zijn broer Paulus en Willem van der Kooij verdrinken in de Vecht.
Julia Truida Alter
Julia wordt op 3 december 1930 geboren in Den Haag. Haar vader Frederik heeft een souvenirwinkel aan de Scheveningse Keizerstraat. Boven de winkel woont het gezin. Frederik wordt verraden door de overbuurman wanneer hij zonder jodenster buiten is. Hij komt in Mauthausen terecht, waar hij op 25 juni 1942 om het leven komt. Julia is dan nog in Nederland met haar moeder Roosje. Tot 1 juni 1943, dan worden ze samen gedeporteerd van Kamp Westerbork naar vernietigingskamp Sobibor. Direct na aankomst om 4 juni 1943 worden Roosje en Julie vergast in Sobibor. Julia is dan 12 jaar oud.
 
Netwerk Oorlogsbronnen is mogelijk dankzij steun van:
View this email in your browser
Twitter Oorlogsbronnen
Facebook Oorlogsbronnen
Instagram Oorlogsbronnen
Email
Website
 
Copyright © 2021 Netwerk Oorlogsbronnen, All rights reserved.

Ons adres is:
Netwerk Oorlogsbronnen | Herengracht 380 | 1016 CJ Amsterdam | info@oorlogsbronnen.nl

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
Nieuwsbrief Drents Archief, 5 maart 2024

     IFA Talk: Dolle mythes en de mythes van IFA Wil jij meer weten over de tweede feministische golf in Noord-Nederland? Kom dan op Internationale Vrouwendag....

> lees verder
Groot verhaal AD over plaquette

Christy Dollen 04-02-24, Eindelijk hangt ’ie weer op zijn plek. Niet de originele, maar een replica van een gedenkplaat van Haagse ouders wier kinderen in de Hongerwinter naar Westerbork werden gestuurd. In het Drentse dorp en omliggende kernen....

> lees verder
naar boven