mobiel menu openen

Elper Westerveld bij Drentse Landschap

Het Drentse Landschap  
  Nieuwsbrief oktober 2021  
 
29 oktober 2021 #1  
 
Goed omgaan met water in het Elper Westerveld
Eind oktober is een begin gemaakt gemaakt met de beduikering van een open waterschapssloot in het Elper Westerveld. Daartoe wordt de bestaande sloot iets verruimd zodat een gesloten betonnen duiker er in gelegd kan worden. Vervolgens wordt de sloot opgevuld met zand zodat deze niet meer zichtbaar is in het landschap. De gesloten duiker voert nog wel landbouwwater af, maar ontwatert het heidegebied niet meer. En dat is goed voor de planten en dieren van vochtige heiden die hiermee weer nieuwe kansen krijgen. 
 
De kalender 2022 is nú al te bestellen
Dat Drenthe fotogeniek is, hebben we gemerkt. Onze jaarlijkse fotowedstrijd leverde weer vele honderden inzendingen op. De heidevelden en bossen, de oude brinkdorpen, molens, vogels en uiteraard onze hunebedden, leverden prachtige platen op.

Het was een moeilijke keuze voor de jury om te kiezen uit zoveel moois. Toch zijn ze er in geslaagd. En ook jij kunt meegenieten van deze beelden. Ze staan net als voorgaand jaar op een prachtige kalender afgebeeld.
Je bestelt de kalender eenvoudig via onze webshop.
Bestel hier de kalender 2022
 
 
Speciaal voor natuurliefhebbers
De natuur is goed voor je. Het Drentse Landschap en zorgverzekeraar De Friesland hebben daarom speciaal voor natuurliefhebbers het ‘Groen & Fit Collectief’. Als beschermer van de Het Drentse Landschap krijgt u in dit collectief veel voordelen.

Uw voordelen via Het Drentse Landschap.
* Korting op uw zorgpremie
4% op de Alles Verzorgd Polis en 8% op de bijbehorende aanvullende verzekeringen
* Steun Het Drentse Landschap  
We doneren € 10,- per nieuwe verzekerde
* 10% korting op onze reisverzekeringen
Voor alle klanten van De Friesland

Overstappen is simpel. Meld u voor 1 januari 2022 bij De Friesland aan. U ontvangt dan direct uw korting. De Friesland zegt uw huidige zorgverzekering voor u op.
Neem contact op met De Friesland
 
 
Bouwhuis Oldengaerde opgeleverd
Na een restauratie van een jaar is het rijksmonumentale bouwhuis van Oldengaerde opgeleverd. Het bouwhuis is het bijgebouw van de havezate. Een bouwhuis heeft van oudsher een ondersteunende functie voor de havezate en het landgoed. Het fungeerde bijvoorbeeld als koetshuis, tuinmanswoning of veestalling. Het bouwhuis van Oldengaerde is vooral als boerderij in gebruik geweest, zeker nadat in het midden van de 19e eeuw een grote schuur aan het bouwhuis werd aangebouwd.
De restauratie was grootschalig van karakter, vooral omdat de kap van het pand in slechte staat verkeerde. Naast de restauratie is er ook sprake geweest van een gedeeltelijke herbestemming van het pand. In een deel van het bouwhuis zijn bergingen aangebracht, die gebruikt worden door de huurders en gasten van de havezate. Ook is er een mindervalidentoilet en een kantine voor vrijwilligers in ondergebracht.
De bestaande woning is behouden gebleven, hoewel deze volledig is verduurzaamd. Ook is de woning (die inmiddels is verhuurd) levensloopbestendig gemaakt, door alle kamers op de begane grond te huisvesten. Waardevolle interieurelementen zijn behouden gebleven en waar mogelijk zelfs versterkt. 
 
Stichting Het Drentse Landschap
Kloosterstraat 5
9401 KD Assen
(0592) 31 35 52
info@drentslandschap.nl
www.drentslandschap.nl
Aanmelden
 
Gegevens wijzigen
Facebook Titter LinkedIn Youtube Instagram

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
Nieuwsbrief Drents Archief, 5 maart 2024

     IFA Talk: Dolle mythes en de mythes van IFA Wil jij meer weten over de tweede feministische golf in Noord-Nederland? Kom dan op Internationale Vrouwendag....

> lees verder
Groot verhaal AD over plaquette

Christy Dollen 04-02-24, Eindelijk hangt ’ie weer op zijn plek. Niet de originele, maar een replica van een gedenkplaat van Haagse ouders wier kinderen in de Hongerwinter naar Westerbork werden gestuurd. In het Drentse dorp en omliggende kernen....

> lees verder
naar boven