mobiel menu openen

Erfgoedsymposium ’Rondom Veencrisis ZO-Drenthe 1921-2021’ op zaterdag 6 november 2021

Het is in 2021 honderd jaar geleden dat in Zuidoost-Drenthe de veencrisis uitbrak. Een goede reden om een aantal sprekers hun verhaal te laten doen. Daarom heeft het ErfgoedNetwerk Emmen een symposium georganiseerd. In het ochtendgedeelte vertellen sprekers over hun onderzoek.

Rondom Veencrisis

Na de lunch wordt aan Robert Kleine, wethouder van cultuur Gemeente Emmen, de ’Belevingskaart Het Drentse Veenland. Verhalen uit het veen’ aangeboden. Het is een nieuw product ter stimulering van het toerisme in de gemeente Emmen.

Belevingskaart Rondom Het Drentse Veenland

Na de kaartpresentatie is er een facultatief programma, waarbij verschillende locaties kunnen worden bezocht. Zo willen wij u het veengebied praktisch laten ervaren.

                 Datum : zaterdag 6 november 2021

                         Tijd : 10.00 - 17.00 uur

Locatie ochtendprogramma: Veenpark, Berkenrode 4, 7884 TR Barger-Compascuum. Locaties middagprogramma: zie hieronder bij het middagprogramma. Kosten, deelname met lunch en 4 consumpties: € 30,00 p.p. Kosten, deelname met 4 consumpties: € 10,00 p.p. Aanmelden via: https://www.historiedrenthe.nl/evenementen/veencrisis-1921/

Rondom Veencrisis 1921-2021

Ochtendprogramma 09:30 - 12:15 uur

dagvoorzitter : dr. R.F.J. (Richard) Paping, universitair hoofddocent Rijksuniversiteit Groningen, economische en sociale geschiedenis, economie, demografie. Publicatie: ’De extreme armoede van arbeiders in de Drentse venen in de negentiende eeuw en eerste helft van de twintigste eeuw. Mythe of harde werkelijkheid.’

spreker : Jan E. Kalter, oud-coördinator economie Provincie Groningen. Onderwerp: De oorzaken van de veencrisis. Publicatie: ’Opstand en ondergang van de veenarbeiders in Zuidoost-Drenthe 1860-1921’, mei 2021

spreker : Alexandra Berends, junior-medewerker Erfgoed en Cultuurhistorie Gemeente Emmen. Onderwerp: Architectuur rondom de veencrisis. Masterscripite: ’Architectuur in het Amsterdamsche Veld. Een onderzoek naar de structuur en gebouwen in het veengebied van Zuidoost-Drenthe’, 2021

spreker : Lion Tokkie, onderzoeker Nederlandse holocaust (specialisatie werkkampen). Onderwerp: Werkkampen in Drenthe 1930-1940.

Lunch 12:15 - 13:00 uur

Presentatie kaart 13:00 - 13:30 uur

De ’Belevingskaart Het Drentse Veenland. Verhalen uit het veen’ wordt aangeboden aan Robert Kleine, wethouder cultuur Gemeente Emmen.

Middagprogramma 13:30 - 17:00 uur

Het middagprogramma is een facultatief programma waarbij u zelf kunt kiezen waar u naar toe gaat. Daarmee bepaalt u zelf hoe lang het middagprogramma gaat duren.

activiteit 1 : Fietstocht door hoogveenreservaat Bargerveen

Tijdens deze tocht wordt u o.a. verteld over het project om de voormalige bewoning in dit hoogveengebied in kaart te brengen. Dit onderdeel wordt georganiseerd door Staatsbosbeheer (SBB) in samenwerking met Fré Strating, voorheen medewerker Dienst Landelijk Gebied. Een éénmalige en unieke tocht.

U wordt ontvangen in de zaal van de SBB-boerderij, waar u een korte inleiding krijgt over het bewoningsproject. Daarna staan er fietsen voor u klaar en maken Fré Strating en boswachter 1Erik Bloeming een fietstocht van ongeveer anderhalf uur met u, waarbij zij onderweg hun verhaal vertellen.

Startlocatie: Boerderij ’Het Veenland’ SBB, Kamerlingswijk Westzijde 83, Zwartemeer

Starttijd 15:00 uur

Maximale groepsgrootte: 50 personen

Informatie: bargerveen-schoonebeek.nl

activiteit 2 : Bezoek aan het ’Veenpark’ te Barger-Compascuum

Het ochtendprogramma vindt plaats in het hoofdgebouw. ’s Middags kunt u het museumpark bezoeken, dat bestaat uit twee museumdorpen, een groot hoogveengebied en expositieruimte. In dit openluchtmuseum proeft u de sfeer van het leven in het hoogveengebied.

Locatie: Berkenrode 4, Barger-Compascuum

Informatie: www.veenpark.nl

activiteit 3 : Bezoek aan Museum Collectie Brands te Nieuw-Dordrecht

Jans Brands verzamelde tijdens zijn leven duizenden boeken en voorwerpen. Zijn boerderij stond tot aan de nok toe vol. Het grootste deel van zijn collectie komt uit Drenthe of vertelt over Drenthe. Van werktuigen van arbeiders in het veen tot aan de toverlantaarn van de dominee. De medewerkers van het museum organiseren een pubquiz.

Locatie: Herenstreek 11, Nieuw-Dordrecht

Informatie: collectie-brands.nl

activiteit 4 : Bezoek aan Museum Janning te Nieuw-Schoonebeek

Het is een museum voor katholieke kerkelijke kunst verzameld door pastoor Johannes Hendrikus (Hein) Janning uit Workum, die in Nieuw-Schoonebeek werd geboren. Naast kerkelijke kunst wordt verhaald over het veengebied in Zuidoost-Drenthe en de sociaal-maatschappelijke rol van de katholieke kerk.

Locatie: voormalige RK-pastorie, Europaweg 143a, Nieuw-Schoonebeek

Informatie: www.museumjanning.nl

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
CONCERT KMK JOHAN WILLEM FRISO IN WESTERBORK

De St. Westerbork: Dorp van de Vrijheid organiseert op vrijdag 18 oktober 2024 een uniek concert door de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso o.l.v. majoor Frans Aert Burghgraef. Het concert begint om 20.00 uur en eindigt om 22.00 uur (zaal....

> lees verder
Maand van de Geschiedenis in Drents Archief

Graag wijzen we u op een aantal mooie activiteiten die worden georganiseerd in het kader van De Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema ‘echt nep’, wat als rode draad door de activiteiten loopt. Zien we u binnenkort in het Drents....

> lees verder
naar boven