mobiel menu openen

Oorlogsbronnen

 
 
 
artikelen op oorlogsbronnen

Scheldemonding strijdtoneel van grootste slag op Nederlands grondgebied

Commando’s poseren met een nazi vlag in Vlissingen [Bron: Oorlogsbronnen | NIMH]
Op 2 oktober 1944 barst de grootste operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog los. Om de Antwerpse haven te kunnen gebruiken voor de geallieerde bevoorrading moet eerst de Scheldemonding worden bevrijd. Ondergelopen gebieden, slecht weer, boobytraps en landmijnen zorgen voor veel geallieerde verliezen en enorm zware gevechten.
 
Lees dit artikel op oorlogsbronnen.nl
 

Joodse werkkampen en onderduik

Ontruiming Joodse werkkampen
In de nacht van 2 op 3 oktober 1942, tijdens Jom Kipoer, worden de Joodse werkkampen ontruimd en de mannen, met hun gezinnen, naar Kamp Westerbork gebracht. Maurits Jakobs weet net op tijd te ontsnappen uit Kamp Vledder. Eind september lukt het hem met hulp van de opzichter het kamp te verlaten. Maurits duikt met zijn vrouw onder in Emmen en samen halen ze de bevrijding.
Moord op onderduikboederij
Op boerderij De Zorg, aan de Oude Sloterweg in Nieuw-Vennep, helpt familie Boogaard honderden - voornamelijk Joodse - onderduikers. Gedurende de oorlog biedt de familie aan meer dan driehonderd Joden onderdak. Een bezoek van de politie op 6 oktober 1943 betekent het einde van de boerderij als onderduikplaats. Eén van de ontdekte onderduikers op Boerderij ’De Zorg’ ziet geen andere uitweg dan de agent voor hem neer te schieten. Een razzia volgt.
 
Slotconferentie programma Netwerk Oorlogsbronnen | 2 november
Netwerk Oorlogsbronnen nodigt u uit voor de slotconferentie van het programma Netwerk Oorlogsbronnen op dinsdag 2 november in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. De conferentie is ook via een livestream te volgen. [Programma en aanmelden]
 
Oorlogslevens.nl is het startpunt voor uw zoektocht naar
personen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 
nu op oorlogslevens

Silbertanne-moorden

Op 29 september 1943 worden de eerste Silbertanne-moorden gepleegd in Meppel, al snel volgen meer moorden ter vergelding van aanslagen door het Nederlandse verzet. Vooral na liquidaties van Nederlandse collaborateurs gaan de Nederlandse SS’ers en Oostfront-veteranen over tot wraak.
Fritz Hubert Ernst Bicknese
Een van de slachtoffers van Aktion Silbertanne is de Bredase apotheker Fritz. Hij staat bekend als anti-Duits en komt daarom op de dodenlijst na de aanslagen op Hendrik Seyffardt - het boegbeeld van het Vrijwilligerslegioen Nederland - en Hermannus Reydon - een prominente NSB’er. Fritz wordt op 14 juli 1944 achter de toonbank van zijn apotheek doodgeschoten door Nederlandse SS’er Heinrich Boere. Heinrich wordt na de bevrijding gevangen genomen, maar weet in 1947 te ontsnappen. Hij komt in Duitsland terecht en ontloopt vervolging, tot 2007. Op 1 december 2013 overlijdt Heinrich in een Duits gevangenisziekenhuis.
Petrus Johannes Cornelis Smulders
In augustus 1944 liquideert het verzet in Gemert twee landwachters. In de avond van 14 augustus wordt Petrus, burgermeester van Someren, van zijn bed gelicht en meegenomen voor verhoor in Vught. Ook de burgemeester van Asten, Willem Wijnen, en ondernemer Frans Eijsbouts moeten mee. De chauffeur van de auto roept iets over pech, een teken voor de Nederlandse SS’ers. De drie mannen moeten uitstappen en worden neergeschoten. Petrus is meteen doodgeschoten, terwijl Willem probeert te vluchten. Willem wordt ingehaald door de Nederlandse SS’er en alsnog doodgeschoten. Frans is in zijn arm geraakt, blijft doodstil liggen en ontkomt zo aan de dood.
 
Symposium Beladen Archieven Online | 12 oktober
Netwerk Oorlogsbronnen onderzoekt in het project Collaborateurs online op welke wijze persoonsgegevens van collaborateurs uit de Tweede Wereldoorlog online beschikbaar kunnen worden gesteld. Dit symposium is de start van de discussie over wat mogelijk en wenselijk is. [Programma en aanmelden voor de livestream]
 
Netwerk Oorlogsbronnen is mogelijk dankzij steun van:
 
Twitter Oorlogsbronnen
Facebook Oorlogsbronnen
Instagram Oorlogsbronnen
Email
Website
Website
 
Copyright © 2020 Netwerk Oorlogsbronnen, All rights reserved.

Ons adres is:
Netwerk Oorlogsbronnen | Herengracht 380 | 1016 CJ Amsterdam | info@oorlogsbronnen.nl

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
Nieuwsbrief Drents Archief, 5 maart 2024

     IFA Talk: Dolle mythes en de mythes van IFA Wil jij meer weten over de tweede feministische golf in Noord-Nederland? Kom dan op Internationale Vrouwendag....

> lees verder
Groot verhaal AD over plaquette

Christy Dollen 04-02-24, Eindelijk hangt ’ie weer op zijn plek. Niet de originele, maar een replica van een gedenkplaat van Haagse ouders wier kinderen in de Hongerwinter naar Westerbork werden gestuurd. In het Drentse dorp en omliggende kernen....

> lees verder
naar boven