mobiel menu openen

Oorlogsbronnen ook over ’Wraakmoord Meppel’

View this email in your browser
 
 
artikelen op oorlogsbronnen

Geallieerden bombarderen psychiatrische instelling Wolfheze

Schade na bombardement in het dorp Wolfheze [Bron: Oorlogsbronnen | Oorlogsmuseum Overloon]
Op 17 september 1944 landen geallieerde parachutisten rondom Eindhoven, Nijmegen en Arnhem, hiermee begint Operatie Market Garden. Dit grote geallieerde offensief zorgt niet alleen voor militaire slachtoffers, ook veel burgers komen om het leven. Om de geallieerde luchtlandingen een zo groot mogelijke kans van slagen te geven worden militaire doelen in de omgeving gebombardeerd. Het dorp Wolfheze, inclusief het psychiatrische instelling en het blindentehuis worden ook geraakt. In het blindentehuis komt niemand om het leven, terwijl in het dorp en de instelling 87 doden vallen.
 
Oorlogsbronnen.nl | Luchtlandingen in voorbereiding: geallieerde bommen op Wolfheze
Oorlogslevens.nl | Slachtoffers bombardement Wolfheze
 
Eindhoven gebombardeerd na bevrijding
Op 19 september 1944 wordt Eindhoven gebombardeerd door de Duitsers. De stad is een dag daarvoor bevrijd. Tijdens het bombardement komen 227 mensen om het leven en raken meer dan 800 mensen gewond. Ook de schuilkelder aan de Biesterweg wordt geraakt, 41 mensen komen hier om.
 
Wraakmoord in Meppel
Op 29 september 1943 worden in Meppel drie mannen in de deuropening van hun huis doodgeschoten: garagehouder Jan Dijkstra, chirurg Engelbertus Johannes Roelfsema en schoolhoofd Arend Boldewijn. Ze staan bekend als Oranjegezind of Duits-vijandelijk en zijn bekende gezichten binnen de lokale gemeenschap.
Ze worden als wraak voor drie aanslagen gepleegd door het verzet, vermoord. Deze zogenaamde Silbertannemoorden worden uitgevoerd door leden van de Nederlandsche SS en Nederlandse Oostfrontveteranen.
 

Slotconferentie 2 november
Programma Netwerk Oorlogsbronnen

Schade in het dorp Wolfheze [Bron: Oorlogsbronnen | Museum Overloon]
Netwerk Oorlogsbronnen nodigt u van harte uit voor de slotconferentie van het programma Netwerk Oorlogsbronnen op dinsdag 2 november in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. De conferentie is ook via een livestream te volgen.

"Het programma Netwerk Oorlogsbronnen begon in 2016 met het doel bronnen over en uit de Tweede Wereldoorlog digitaal bij elkaar te brengen. We hebben de afgelopen zes jaar als netwerk stap voor stap gebouwd aan dit doel, met alle deelnemers, collectie-aanleverende organisaties en heel veel partners. We hebben het als netwerk aangedurfd om iets nieuws te maken, innovatief te zijn. En we hebben het gedaan. Dat is iets om bij stil te staan." Puck Huitsing, programmadirecteur
Slotconferentie | Programma en aanmelden
 
Oorlogslevens.nl is het startpunt voor uw zoektocht naar
personen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 
nu op oorlogslevens

Oorlogslevens uitgelicht

Adolf Fink
Op 23 september 1929 wordt in Keulen Adolf Fink geboren. In 1938 komt het gezin Fink naar Nederland en vestigt zich in Amsterdam. Adolf komt te wonen aan de Nieuwer-Amstel. Op 12 februari 1943 komt Adolf in Kamp Vught terecht, waarschijnlijk alleen, tot hij op 6 juni 1943 met het Kindertransport naar Kamp Westerbork gaat. Terwijl de meeste kinderen direct naar Sobibor worden getransporteerd gaat Adolf naar Auschwitz. Hem wacht hetzelfde lot als de andere kinderen in Sobibor. Adolf wordt op 19 november 1943 vergast in Auschwitz, hij is dan 14 jaar oud.
Frits Verhagen
De Brabantse Frits wordt op 23 september 1927 geboren in Veldhoven. Hij wordt opgeroepen voor de dienstplicht in de zomer van 1948 en meldt zich bij de Koninklijke Landmacht. Frits krijg een opleiding van twee maanden en wordt ingezet in Nederlands-Indië.  Hij is onderdeel van een pantserafweer-geschutpeloton en zit op Java. Op 22 januari 1949 keert Frits terug van een actie in Boemidjawa wanneer de wagen problemen krijgt. De chauffeur heeft de wagen niet langer onder controle en dreigt een ravijn in het storten. Door het stuur naar links te gooien maakt de wagen een scherpe bocht en komt tot stilstand tegen een rotswand. Frits staat op de treeplank aan de linkerkant, en terwijl hij probeert van de wagen af te springen, raakt hij bekneld tussen de wagen en de rotswand. Hij is op slag dood.
 
Symposium 12 oktober
Beladen Archieven online, juridisch en ethisch bezien

Netwerk Oorlogsbronnen onderzoekt in het project Collaborateurs online op welke wijze persoonsgegevens van collaborateurs uit de Tweede Wereldoorlog online beschikbaar kunnen worden gesteld. Dit symposium is de start van de discussie over wat mogelijk en wenselijk is. U bent van harte uitgenodigd om op dinsdag 12 oktober van 13 tot 17 uur via een livestream het symposium te volgen. [Meer informatie en programma]
 
Netwerk Oorlogsbronnen is mogelijk dankzij steun van:
 
Twitter Oorlogsbronnen
Facebook Oorlogsbronnen
Instagram Oorlogsbronnen
Email
Website
Website
 
Copyright © 2020 Netwerk Oorlogsbronnen, All rights reserved.

Ons adres is:
Netwerk Oorlogsbronnen | Herengracht 380 | 1016 CJ Amsterdam | info@oorlogsbronnen.nl

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
Nieuwsbrief Drents Archief, 5 maart 2024

     IFA Talk: Dolle mythes en de mythes van IFA Wil jij meer weten over de tweede feministische golf in Noord-Nederland? Kom dan op Internationale Vrouwendag....

> lees verder
Groot verhaal AD over plaquette

Christy Dollen 04-02-24, Eindelijk hangt ’ie weer op zijn plek. Niet de originele, maar een replica van een gedenkplaat van Haagse ouders wier kinderen in de Hongerwinter naar Westerbork werden gestuurd. In het Drentse dorp en omliggende kernen....

> lees verder
naar boven