mobiel menu openen

Oorlogsbronnen

 
 
artikelen op oorlogsbronnen

Verzetsvrouw gefusilleerd in Sachsenhausen

Truus van Lier [Bron: St. 18 September]
Het hoofd van de Utrechtse politie en NSB’er Gerardus Johannes Kerlen wordt op 3 september 1943 doodgeschoten door de half-Joodse verzetsvrouw Geertruida (Truus) van Lier. De SD zet een beloning van 10.000 gulden op haar hoofd en ze wordt op 14 september gearresteerd. Truus wordt veroordeeld voor moord en komt in Sachsenhausen terecht, waar ze eind 1943 wordt gefusilleerd.
 
Lees verder op Oorlogsbronnen.nl
 

September in de Tweede Wereldoorlog

Nederlandsche SS
Op 11 september 1940 wordt de Nederlandsche SS opgericht. De organisatie is formeel onderdeel van de NSB, maar voorman Henk Feldmeijer zoekt aansluiting bij de Duitse SS. Terwijl Anton Mussert niet enthousiast is en zijn leden eigenlijk liever in Nederland houdt, wordt hij gedwongen om akkoord te gaan met de oprichting van de Nederlandsche SS en het werven van vrijwilligers voor de Waffen SS.
 
Kinderdorp Ilaniah
Stichting 500 Joodse kinderen doet op 15 september 1945 een oproep: ’Onmiddellijke hulp op het gebied van kleding, recreatie en handarbeid moet geboden worden.’ De stichting regelt de opvang van vijfhonderd Roemeens-Joodse kinderen in het Apeldoornsche Bosch. Hier worden ze voorbereid op vertrek naar Palestina.
 
Oorlogslevens.nl is het startpunt voor uw zoektocht naar
personen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 
nu op oorlogslevens

De slachtoffers van Sachsenhausen

Potlood-tekening van gevangenen in Sachsenhausen.
[Bron: Oorlogsbronnen.nl | vervaardiger Jan Budding | Beeldbank WO2 | OVCG]
Sachsenhausen: een concentratiekamp 35 kilometer van Berlijn. Ook vanuit Nederland zijn mensen in Sachsenhausen terecht gekomen. Oorlogslevens.nl is aangevuld met informatie over gevangenen in dit kamp, voortkomend uit het onderzoek dat Diete Oudesluijs deed voor haar boek Sachsenhausers, Sterker dan de Dood.
NIEUWS | Gegevens gevangenen Sachsenhausen onderdeel van Oorlogslevens.nl
OORLOGSLEVENS | Gevangenen Sachsenhausen
 

Oorlogslevens uitgelicht

Reina Prinsen Geerligs
Niet alleen Truus van Lier wordt op 24 november 1943 gefusilleerd in Sachsenhausen, ook verzetsvrouw Reina wordt doodgeschoten. 
Reina is, net als Truus, onderdeel van de Amsterdamse verzetsgroep CS-6. Op 23 juli 1943 wordt ze gearresteerd toen ze een pistool bracht naar een pand van CS-6, de groep is verraden en een opgepakt lid heeft het adres doorgegeven.
Reina neemt na haar arrestatie de verantwoordelijkheid voor de moord op politieagent Pieter Kaay. Ze is waarschijnlijk niet de dader geweest, maar bekend om de werkelijke daders te beschermen.
Nel Hissink
De derde vrouw die op 24 november 1943 op executieplaats van Sachsenhausen staat is Nel. Ze is actief bij CS-6  en de Persoonsbewijzen Centrale, waar ze valse persoonsbewijzen voor bevriende kunstenaars die de Kultuurkamer willen omzeilen maakt. Nel weet dat het verzetswerk gevaarlijk is en duikt onder. Vanuit de onderduik helpt Nel bij de voorbereidingen voor de aanslag op het Amsterdamse Bevolkingsregister. Op 6 mei 1943 wordt Nel betrapt tijdens een inbraak in een huis van een NSB’er en opgepakt. Samen met Truus van Lier en Reina Geerligs komt ze via Kamp Amersfoort in Sachsenhausen terecht.
 
Symposium 12 oktober
Beladen archieven online

Netwerk Oorlogsbronnen onderzoekt in het project Collaborateurs online op welke wijze persoonsgegevens van collaborateurs uit de Tweede Wereldoorlog online beschikbaar kunnen worden gesteld.
U bent van harte uitgenodigd om op dinsdag 12 oktober van 13 tot 17 uur via een livestream het symposium ’Beladen archieven online, juridisch en ethisch bezien’ te volgen. [Meer informatie]
 
Netwerk Oorlogsbronnen is mogelijk dankzij steun van:
 
Twitter Oorlogsbronnen
Facebook Oorlogsbronnen
Instagram Oorlogsbronnen
Email
Website
Website
 
Copyright © 2020 Netwerk Oorlogsbronnen, All rights reserved.

Ons adres is:
Netwerk Oorlogsbronnen | Herengracht 380 | 1016 CJ Amsterdam | info@oorlogsbronnen.nl

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
CONCERT KMK JOHAN WILLEM FRISO IN WESTERBORK

De St. Westerbork: Dorp van de Vrijheid organiseert op vrijdag 18 oktober 2024 een uniek concert door de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso o.l.v. majoor Frans Aert Burghgraef. Het concert begint om 20.00 uur en eindigt om 22.00 uur (zaal....

> lees verder
Maand van de Geschiedenis in Drents Archief

Graag wijzen we u op een aantal mooie activiteiten die worden georganiseerd in het kader van De Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema ‘echt nep’, wat als rode draad door de activiteiten loopt. Zien we u binnenkort in het Drents....

> lees verder
naar boven