mobiel menu openen

Oorlogsbronnen

 
 
 
 
artikelen op oorlogsbronnen

Bevrijding laat op zich wachten

Britse militairen in het Franse Caen op 10 juli 1945. De stad wordt na zware gevechten op 18 juli bevrijd. Caen is dan grotendeels verwoest. [Bron: Wikimedia Commons]
Met de landing van geallieerde troepen op de Franse stranden is D-day het startsein voor de bevrijding van Europa. Vanaf 6 juni 1944 zijn de verwachtingen in bezet Europa hooggespannen. In juli zitten de bevrijders nog opgesloten in hun bruggenhoofd in Normandie terwijl de Duitsers zich hevig verzetten. Pas eind juli breken de geallieerden uit en trekken verder naar het noordwesten van Frankrijk. Wanneer komen de bevrijders?
 
Lees dit artikel op oorlogsbronnen.nl
 

De Verenigde Naties en praalwagens in Amsterdam

Handvest Verenigde Naties
Op 26 juni 1945 wordt het Handvest van de Verenigde Naties ondertekend door de Nederlandse delegatie in San Francisco. Die dag tekenen vijftig landen het Handvest. Op 24 oktober 1945 wordt het Handvest bekrachtigd en treedt de Verenigde Naties in werking. Nederland krijgt al snel zelf te maken
met de VN. Zowel tijdens de eerste als de tweede ’Politionele actie’ oefent de Veiligheidsraad druk uit op Nederland. De Verenigde Staten dreigen met het intrekken van de Marshallhulp en internationale sancties. Nederland gaat gedwongen overstag en Indonesië wordt onafhankelijk. 
Praalwagens
Praalwagens door het centrum van Amsterdam op 28 juni 1945, kort na de bevrijding. Hierop worden de ervaringen van de bezetting uitgebeeld met thema’s als honger, de illegale pers, het stakende NS-personeel, executies, onderduik, knokploegen en de concentratiekampen Buchenwald, Ravensbrück, Dachau, Vught en Amersfoort.
 
Nieuw crowdsourcingproject: Utrechtse inkwartieringbiljetten
Op 16 mei 1940 werd in Utrecht het "Inkwartieringsbureau voor de Duitsche Weermacht" ingesteld. Dit hield zich bezig met de inkwartiering van de Duitse militairen in Utrechtse woningen en gebouwen. Er zijn duizenden inkwartieringsbiljetten bewaard gebleven bij Het Utrechts Archief. Daarop staat vermeld bij wie, wanneer, welke militair werd ingekwartierd. We zoeken vrijwilligers die mee willen helpen met het doorzoekbaar maken van de biljetten op adres. De informatie wordt ook opgenomen in de websites van Netwerk Oorlogsbronnen.
HETVOLK.ORG | Ga naar het project ’Inkwartieringsbiljetten: Utrecht 1940-1945’
 
Oorlogslevens.nl is het startpunt voor uw zoektocht naar
personen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 
nu op oorlogslevens

Executies op de Leusderheide

Opgraving van slachtoffers op de Leusderheide. [Bron: Oorlogsbronnen | Beeldbank WO2 | NIOD]
Izak Anthonie Daane infiltreert in verzetsgroepen om ze te verraden. Dit lukt een aantal keer, totdat hij bekend staat als gevaarlijk. Verzetsmannen Cornelis Spaans en Johannes van Dongen liquideren Izak op 6 augustus 1942 op de Strubben-Kniphorstbosch bij Anloo. Maar de bezetter vindt het lichaam snel, inclusief een lijstje met namen van verzetsmensen. Beide mannen worden opgepakt en komen in Kamp Amersfoort terecht. Op donderdag 24 juni 1943 wacht hen het noodlot. Cornelis en Johannes worden met zes andere verzetsmannen naar de Leusderheide gebracht, en gefusilleerd.
Bekijk de slachtoffers op Oorlogslevens
 

Oorlogslevens uitgelicht

Cornelis Spaans
Verzetsman Cornelis wordt op 7 augustus 1942 gearresteerd. Een dag nadat hij, met Johannes van Dongen, Izak Anthonie Daane liquideert. Na gevangenschap in het Oranjehotel, Kamp Vught en Kamp Haaren komen de mannen in Kamp Amersfoort terecht. Op 24 juni 1943 worden ze op de Leusderheide gefusilleerd.

Cornelis schrijft voor zijn dood een afscheidsbrief. Hij begint met:
"Nog enkele uren en dan zullen wij worden weggehaald om onze straf te ondergaan. Zo-even hebben wij het Heilige Avondmaal gehad. Lieverds ik dank jullie voor alles wat Gij voor mij hebt gedaan in dit korte leven."
En Cornelis eindigt zijn brief met:
"Vergeef ons Onze Zonden gelijk wij vergeven die ons schuldig zijn."
Slata Charlotte Goldwasser
Op 24 juni 1931 wordt de Joodse Slata Charlotte Goldwasser geboren in het Duitse Kassel. Samen met haar broer Alexander komt ze in Nederland terecht, hier wonen ze in Joodse weeshuizen in Den Haag en Utrecht totdat deze worden ontruimd door de Duitsers. Alle kinderen moeten naar Kamp Westerbork. Vanuit daar worden Slata en Alexander op 10 maart 1943 naar vernietigingskamp Sobibor getransporteerd. Daar worden Slata en Alexander direct na aankomst op 13 maart 1943 vergast.
 
Namen Digitaal Monument Dachau nu onderdeel van Oorlogslevens.nl 
Informatie uit het Digitaal Monument Dachau van het Verzetsmuseum Amsterdam is vanaf nu onderdeel van Oorlogslevens.nl. 
 
Netwerk Oorlogsbronnen is mogelijk dankzij steun van:
 
Twitter Oorlogsbronnen
Facebook Oorlogsbronnen
Instagram Oorlogsbronnen
Email
Website
Website
 
Copyright © 2020 Netwerk Oorlogsbronnen, All rights reserved.

Ons adres is:
Netwerk Oorlogsbronnen | Herengracht 380 | 1016 CJ Amsterdam | info@oorlogsbronnen.nl

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
CONCERT KMK JOHAN WILLEM FRISO IN WESTERBORK

De St. Westerbork: Dorp van de Vrijheid organiseert op vrijdag 18 oktober 2024 een uniek concert door de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso o.l.v. majoor Frans Aert Burghgraef. Het concert begint om 20.00 uur en eindigt om 22.00 uur (zaal....

> lees verder
Maand van de Geschiedenis in Drents Archief

Graag wijzen we u op een aantal mooie activiteiten die worden georganiseerd in het kader van De Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema ‘echt nep’, wat als rode draad door de activiteiten loopt. Zien we u binnenkort in het Drents....

> lees verder
naar boven