mobiel menu openen

Drentse en Groninger voetballers nu onderdeel van Oorlogslevens.nl

 
 
 
artikelen op oorlogsbronnen

Razzia in Amsterdam op 26 mei 1943

Joden op de Polderweg op 25 mei 1943. Omdat er niet genoeg mensen gehoor geven aan de oproep zich te melden, volgt de volgende dag een razzia. [Bron: Oorlogsbronnen.nl | Collectie NIOD | Vervaardiger Bart de Kok]
Op 26 mei 1943 vindt er een grote razzia plaats in Amsterdam. Duizenden Joden worden opgepakt, zo ook Jules Schelvis. Via station Muiderpoort komt de groep in doorgangskamp Westerbork terecht. Hier blijven ze niet lang. Het volgende transport vertrekt op 1 juni 1943 en transporteert het grootste deel van de recent opgepakte Joden naar vernietigingskamp Sobibor. Na aankomst zijn vrijwel alle Joden vergast, behalve een aantal die geselecteerd worden om te werken. Eén van hen is Jules Schelvis.
 
Lees dit artikel op oorlogsbronnen.nl
 
Russenoorlog op Texel
Na de Duitse capitulatie wordt op Texel nog hard doorgevochten. Georgische troepen, die onderdeel uitmaken van de Wehrmacht, komen in opstand. Deze Georgiërs zijn vaak Sovjet militairen die in Duitse krijgsgevangenschap belanden, hier slecht behandeld worden en ingaan op de het aanbod om in Duitse dienst te gaan.

De opstand begint in de nacht van 5 op 6 april en eindigt pas op 20 mei, wanneer de Canadezen aankomen. Zo’n duizend Georgiërs, Duitsers en burgers komen om het leven.
 
Help mee en geef Tilburgse oorlogsslachtoffers een gezicht
Regionaal Archief Tilburg, deelnemer van Netwerk Oorlogsbronnen, start een project om alle Tilburgse oorlogsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog een levensbeschrijving en een gezicht te geven. De verzamelde informatie wordt uiteindelijk ook onderdeel van Oorlogslevens.nl. Helpt u mee? [Lees meer]
 
Oorlogslevens.nl is het startpunt voor uw zoektocht naar
personen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 
nu op oorlogslevens

Kindertransport vanuit Kamp Vught

Bijschrift van deze foto lorem ipsum dolor sit amet vivamus tempus. [Bron: Beeldbank WO2; Collectie NIOD]
Op 6 juni 1943 vertrekt het eerste Kindertransport uit Kamp Vught. Kinderen van nul tot drie jaar worden samen met hun moeder getransporteerd naar doorgangskamp Westerbork. De volgende dag volgt een tweede transport met vier tot zestien jarigen met vader of moeder. Op 8 juni worden de ruim duizend kinderen met hun ouders getransporteerd naar vernietigingskamp Sobibor. Daar worden ze direct na aankomst op 11 juni vergast.
Bekijk de slachtoffers op Oorlogslevens
 

Oorlogslevens uitgelicht

Sophia Lissing
De Joodse Sophia komt op drie-jarige leeftijd in Kamp Vught terecht. Hier blijft ze tot 6 juni 1943. Dan wordt Sophia samen met haar moeder Marieke en broer Elja met het eerste kindertransport naar Westerbork gebracht. Op 8 juni zijn ze naar Sobibor gedeporteerd en daar vergast. Vader Jacobus is dan al vermoord. Hij wordt op 6 april vanuit Kamp Westerbork gedeporteerd naar vernietigingskamp Sobibor en vergast.
Joel Hamme
Samen met moeder Branco Hamme-Koekoek komt Joel als dertienjarige op het tweede kindertransport terecht. Ze vertrekken samen op 7 juni 1943 vanuit Kamp Vught naar doorgangskamp Westerbork en de volgende dag vertrekt de deportatietrein vanuit Westerbork. In vernietigingskamp Sobibor worden Joel en Branco vergast. Vader David en broer Salomon zijn dan nog in leven. Ze worden op 2 juli 1943 vanuit Kamp Vught naar Westerbork gebracht. Hier wacht David en Salomon hetzelfde lot. Ze zijn op 13 juli 1943 gedeporteerd naar Sobibor en daar op 16 juli 1943, direct na aankomst, vergast.
 
Drentse en Groninger voetballers nu onderdeel van Oorlogslevens.nl
De namen van 68 omgekomen Drentse, en 103 Groninger voetballers tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn toegevoegd Oorlogslevens.nl. Dat maakt het totaal aantal voetballers in deze zoekmachine naar personen in WO2, 622. Sportgeschiedenis en Netwerk Oorlogsbronnen werken sinds 2020 samen om de gegevens van de duizenden oorlogsslachtoffers in het Nederlandse voetbal te ontsluiten.
 
Netwerk Oorlogsbronnen is mogelijk dankzij steun van:
 
Twitter Oorlogsbronnen
Facebook Oorlogsbronnen
Instagram Oorlogsbronnen
Email
Website
Website
 
Copyright © 2020 Netwerk Oorlogsbronnen, All rights reserved.

Ons adres is:
Netwerk Oorlogsbronnen | Herengracht 380 | 1016 CJ Amsterdam | info@oorlogsbronnen.nl

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
Nieuwsbrief Drents Archief, 5 maart 2024

     IFA Talk: Dolle mythes en de mythes van IFA Wil jij meer weten over de tweede feministische golf in Noord-Nederland? Kom dan op Internationale Vrouwendag....

> lees verder
Groot verhaal AD over plaquette

Christy Dollen 04-02-24, Eindelijk hangt ’ie weer op zijn plek. Niet de originele, maar een replica van een gedenkplaat van Haagse ouders wier kinderen in de Hongerwinter naar Westerbork werden gestuurd. In het Drentse dorp en omliggende kernen....

> lees verder
naar boven