mobiel menu openen

Oorlogsbronnen

 
 
 
 
artikelen op oorlogsbronnen

De vervolging van Sinti en Roma in kaart gebracht

Bron: Pointer (KRO NCRV)
Voor het eerst zijn de arrestatielocaties van Roma, Sinti en woonwagenbewoners, die tijdens de Nederlandse Zigeunerrazzia op 16 mei 1944 zijn opgepakt, online inzichtelijk gemaakt door Netwerk Oorlogsbronnen en Pointer (KRO-NCRV). Op Oorlogslevens.nl is deze informatie toegevoegd aan de tijdlijnen van Roma en Sinti​ die na hun arrestatie via Kamp Westerbork op 19 mei naar Auschwitz zijn getransporteerd.
 
ARTIKEL | Hoe ook in IJsselstein de zigeunervervolging zichtbaar was
NIEUWS | Vervolging Roma en Sinti in kaart gebracht
 

Landelijke maatregelen

Reisverbod
In de zomer van 1943 worden op last van de bezetter de eerste landelijke maatregelen ingevoerd om de vrijheid van Roma en Sinti in te perken. Woonwagenbevolking moet vanaf nu op centrale verzamelkampen staan of in een huis wonen. Ook wordt het verboden om met woonwagens te trekken. De paarden worden in beslag genomen, net als de wielen van de woonwagens. Dit maakte het voor de bezetter makkelijker om een klein jaar later tijdens de zigeunerrazzia de Sinti en Roma op te pakken.
Transport Sinti en Roma
Op 19 mei 1943 worden 245 Sinti en Roma die tijdens de zigeunerrazzia zijn opgepakt gedeporteerd van Kamp Westerbork naar Auschwitz. Het Zigeunerkamp waar ze in terecht komen wordt tussen 2 en 3 november leeggeruimd. De Sinti en Roma worden vergast of doorgestuurd naar Ravensbrück of Buchenwald.
 
Oorlogslevens.nl is het startpunt voor uw zoektocht naar
personen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 
nu op oorlogslevens

De oorlogslevens van Sinti en Roma

Pointer bracht op basis van data uit Oorlogslevens.nl de zigeunerrazzia in kaart. [Bron: Pointer (KRO-NCVR)]
De vervolging van Sinti en Roma in bezet Nederland wordt later in werking gesteld dan de Jodenvervolging. Nadat in de zomer van 1943 de Sinti en Roma worden geconcentreerd door een trekverbod en in verzamelkampen, volgt op 16 mei 1944 de zigeunerrazzia. 576 mensen worden die dag opgepakt en vervolgens naar Kamp Westerbork gebracht. Drie dagen later worden 245 Roma en Sinti nogmaals op transport gesteld, maar nu naar Auschwitz.
Verdiep je in Sinti en Roma-slachtoffers via Oorlogslevens.nl
Lees ’Vervolgd, vermoord en vergeten’ van Pointer
 

Oorlogslevens uitgelicht

Therese Wagner
Vanuit nazi-Duitsland vlucht Therese in 1938 met haar ouders naar Nederland. Ze komen terecht in Den Haag. Aan de Veenkade 117 wordt Therese op 16 mei 1944 tijdens de Zigeunerrazzia gearresteerd. Via het politiebureau aan de Mauritskade wordt ze met de trein vanaf Den Haag Holland Spoor naar Kamp Westerbork gebracht.
Drie dagen later wordt ook Therese gedeporteerd naar Auschwitz. Ze ontsnapt aan de ontruiming van het Zigeunerkamp wanneer ze op 1 augustus wordt getransporteerd naar Ravensbrück. Vanaf hier gaat Therese op 1 september naar Flossenbürg.

Ze wordt samen met andere Sinti en Roma-vrouwen tewerkgesteld in een fabriek in buitenkamp Wolkenburg. Vanaf hier vertrekt op 13 april 1945 een dodenmars naar Dachau. Hier maakt Therese op 29 april 1945 de bevrijding mee. Ze keert terug naar Den Haag en ontdekt dat alle weggevoerde familieleden vermoord zijn. Alleen haar ondergedoken broer overleeft de oorlog.
 
Netwerk Oorlogsbronnen is mogelijk dankzij steun van:
 
Twitter Oorlogsbronnen
Facebook Oorlogsbronnen
Instagram Oorlogsbronnen
Email
Website
Website
 
Copyright © 2020 Netwerk Oorlogsbronnen, All rights reserved.

Ons adres is:
Netwerk Oorlogsbronnen | Herengracht 380 | 1016 CJ Amsterdam | info@oorlogsbronnen.nl

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
Nieuwsbrief Drents Archief, 5 maart 2024

     IFA Talk: Dolle mythes en de mythes van IFA Wil jij meer weten over de tweede feministische golf in Noord-Nederland? Kom dan op Internationale Vrouwendag....

> lees verder
Groot verhaal AD over plaquette

Christy Dollen 04-02-24, Eindelijk hangt ’ie weer op zijn plek. Niet de originele, maar een replica van een gedenkplaat van Haagse ouders wier kinderen in de Hongerwinter naar Westerbork werden gestuurd. In het Drentse dorp en omliggende kernen....

> lees verder
naar boven