mobiel menu openen

Oorlogsbronnen over Kamp Amersfoort

 
 
artikelen op oorlogsbronnen

Joodse kinderen vlak voor bevrijding vermoord in Bullenhuser Damm school

Vader Philip met zijn twee zoons Eduard en Alexander [Bron: Oorlogsgravenstichting]
De Joodse broertjes Eduard en Alexander Hornemann komen op 23 augustus 1943 met hun ouders Philip en Elisabeth in Kamp Vught terecht. Samen met hun moeder worden ze op 3 juni 1944 via Kamp Westerbork naar Auschwitz getransporteerd. Elisabeth komt om in Auschwitz en de broertjes worden doorgestuurd naar Neuengamme. Hier moeten ze gedwongen medische proeven ondergaan. Wanneer de geallieerden het kamp naderen worden de kinderen op 20 april 1945 naar de kelder van de Bullenhuser Damm gebracht, een school in Hamburg. Diezelfde avond krijgen de kinderen een morfine injectie en worden daarna opgehangen.
 
Lees dit artikel op oorlogsbronnen.nl
 

Vervolging

Nederland ’Judenrein’
Na 22 april 1943 is het voor Joden verboden om zich buiten Amsterdam te bevinden. Alleen Joden die in de onderduik zitten, Joden met een speciale vrijstelling en een aantal Amsterdamse Joden leven niet in Duitse gevangenschap. De rest van de Nederlandse Joden bevindt zich in Nederlandse kampen zoals Kamp Vught en doorgangskamp Westerbork, kampen buiten Nederland of zijn al vermoord in de vernietigingskampen. De volgende dag wordt Nederland ’Judenrein’ verklaard door de Duitse bezetter.
Dodenmarsen en
bevrijding van kampen

Twintig bussen met een groot rood kruis op het dak, rijden op 24 april 1945 weg van vrouwenkamp Ravensbrück. De 800 vrouwelijk passagiers zijn Nederlandse, Belgische, Poolse en Franse kampgevangenen. Het Zweedse Rode Kruis is met Duitse toestemming in staat om de gevangenen door de frontlinies in veiligheid te brengen.
 
Oorlogslevens.nl is het startpunt voor uw zoektocht naar
personen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 

De bevrijding van Kamp Amersfoort

Een Canadese gevechtswagen rijdt Kamp Amersfoort binnen. [Bron: Beeldbank WO2; Collectie NIOD]
Kamp Amersfoort wordt op 19 april 1945 overdragen aan het Rode Kruis. De vertegenwoordiger van het Nederlandse Rode Kruis, Loes van Overeem, leest op die dag een proclamatie voor aan de bijna vijfhonderd achtergebleven gevangenen. De bewakers zijn gevlucht en de gevangenen vrij. Toch is het gevaar nog niet geweken, pas op 7 mei rijdt een colonne Britse verkenners het kamp binnen. 
OORLOGSLEVENS | Omgekomen gevangenen Kamp Amersfoort
 

Oorlogslevens uitgelicht

Jan Hendrik Wesseling
Generaal-majoor bij het KNIL Jan Hendrik Wesseling gaat in 1937 met pensioen en vestigt zich weer in Nederland. Tijdens de bezetting raakt hij betrokken bij het verzet. Jan is onderdeel van de Ordedienst (OD) in Den Haag.

Op 5 april 1941 wordt hij gearresteerd, maar tijdens het eerste OD proces wordt hij niet veroordeeld. Vanuit het Oranjehotel komt hij op 7 september 1941 in Kamp Amersfoort terecht. Hier heeft hartpatiënt Jan het zwaar. Zowel via legale als illegale post weet Jan contact te houden met het thuisfront. Zij horen niet hoe ernstig de situatie is.

Jan komt op 26 januari 1942 om in Kamp Amersfoort aan de gevolgen van mishandelingen en uitputting. 
Johannes Kibbel
De Haagse communist Johannes Kibbel raakt al vroeg betrokken bij het communistische verzet.

Hij wordt op 20 maart 1941 gearresteerd en zit gevangen in het Oranjehotel, in dezelfde periode als Jan Hendrik Wesseling. Johannes wordt op 5 september 1941 overgebracht naar Kamp Amersfoort, maar wordt ziek en blijft hier niet. Op 1 februari 1943 komt hij in Kamp Vught terecht. Dit kamp is nog in opbouw en gevangenen uit Kamp Amersfoort moeten helpen het kamp af te bouwen.

Al op 23 maart 1943 in Johannes terug naar Kamp Amersfoort gebracht. Hier wacht het noodlot. Johannes is op 8 april 1943 gefusilleerd.

 
 

OPROEP | Netwerk Oorlogsbronnen is op zoek naar iemand die:

- handig is met Google Spreadsheets,
- op freelance basis zelfstandig kan werken,
- beschikbaar is in de maanden juni en juli voor circa 100 uur,
- ervaring heeft met het schrijven van korte bondige teksten, 
- basiskennis heeft met betrekking tot het thema van de Tweede Wereldoorlog.

Het gaat om een tijdelijke opdracht waarbij biografische gegevens over collaborateurs uit de Tweede Wereldoorlog moeten worden omgeschreven naar korte, bondige gebeurtenissen voor uiteindelijke opname op de website Oorlogsbronnen.nl en Oorlogslevens.nl. 

Heb je interesse? Stuur je cv en reactie voor 15 mei 2021 naar Edwin Klijn, programmamanager Netwerk Oorlogsbronnen: e.klijn@niod.knaw.nl. 

 
Netwerk Oorlogsbronnen is mogelijk dankzij steun van:
 
Twitter Oorlogsbronnen
Facebook Oorlogsbronnen
Instagram Oorlogsbronnen
Email
Website
Website
 
Copyright © 2020 Netwerk Oorlogsbronnen, All rights reserved.

Ons adres is:
Netwerk Oorlogsbronnen | Herengracht 380 | 1016 CJ Amsterdam | info@oorlogsbronnen.nl

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
Nieuwsbrief Drents Archief, 5 maart 2024

     IFA Talk: Dolle mythes en de mythes van IFA Wil jij meer weten over de tweede feministische golf in Noord-Nederland? Kom dan op Internationale Vrouwendag....

> lees verder
Groot verhaal AD over plaquette

Christy Dollen 04-02-24, Eindelijk hangt ’ie weer op zijn plek. Niet de originele, maar een replica van een gedenkplaat van Haagse ouders wier kinderen in de Hongerwinter naar Westerbork werden gestuurd. In het Drentse dorp en omliggende kernen....

> lees verder
naar boven