mobiel menu openen

Vrouwenmars van Westerbork in Oorlogsbronnen

 
 
 
artikelen op oorlogsbronnen

In kampen, kastelen en pensions:
de opvang van Indische Nederlanders

Aankomst van schip Johan van Oldenbarneveldt met repatrianten in Amsterdam op 24 maart 1958
[Bron: Anefo, Wim van Rossem, Wikimedia Commons]
Meer dan 300.000 Indische Nederlanders komen tussen 1945 en 1965 vanuit Indonesië naar Nederland. De eersten zijn evacués, overlevenden van Japanse interneringskampen en vluchtelingen uit de gewelddadige Bersiap-periode. Na de soevereiniteitsoverdracht in 1950 wordt het leven voor de rest van de Indische Nederlanders in Indonesië steeds moeilijker. Ook zij vertrekken naar Nederland en worden in allerlei opvangoorden ondergebracht: van voormalige Joodse werkkampen tot landhuizen en kastelen.
 
Lees dit artikel op oorlogsbronnen.nl
 

Met de vrijheid in zicht

Massamoord
Het is zaterdag 14 april 1945. Het 9e leger van de Verenigde Staten komt aan in Gardelegen, een dorp in Oost-Duitsland. De militairen stuiten op een gruwelijk aanzicht: in de schuur van landgoed Isenschnibbe liggen honderden verbrande lichamen. De geallieerde soldaten zien dat het vuur pas gedoofd is. Ze zijn net te laat.
Vrouwenmars van Westerbork
Op 11 april 1945 begint een onzekere tocht voor 116 vrouwelijke politieke gevangenen vanuit Kamp Westerbork. De Canadezen zijn vlakbij het kamp, maar de verzetsvrouwen mogen van de Duitsers niet in geallieerde handen vallen. De vrouwen vrezen het ergste: executie. Maar op 13 april 1945 laten de Duitse bewakers de vrouwen achter en trekken zelf verder. Het bevel om de politieke gevangenen dood te schieten wordt niet uitgevoerd.
 
Oorlogslevens.nl is het startpunt voor uw zoektocht naar
personen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 

Met de vrijheid in zicht:
drama in Deventer smeeroliefabriek Twentol

Cornelia van Baalen-Bosch
Laboratorium assistent Cornelia raakt via studenten van de Landbouwschool in Deventer betrokken bij het verzet. Cornelia vervoert als koerierster onder meer vervalste bonkaarten, persoonsbewijzen en distributiestamkaarten. Dit werk doet ze vanuit haar ouderlijk huis, waar ze woont met haar moeder en twee zusjes. Haar vader is tewerkgesteld in Duitsland.

Tijdens het verzetswerk voor de KP Deventer ontmoet Cornelia mede-verzetsdeelnemer en student Joost. Op 28 maart 1945 trouwen de twee, Cornelia is dan 18 jaar. Ze gaan wonen in een studentenhuis. En dan komt op 8 april 1945 vanuit de verzetsleiding het bevel om de Twentol fabriek te bezetten en zo te voorkomen dat de brug wordt opgeblazen door de Duitsers.
Joost Wandus Westland van Baalen
Joost wordt geboren in Indonesië en vertrekt op zestienjarige leeftijd naar Nederland. Hij lijdt dan aan malaria en gaat studeren aan de Koninklijke Tropische Land- en Tuinbouw school in Deventer. Zijn ouders blijven in Indonesië en komen terecht in een Jappenkamp. Beide overleven de Japanse bezetting.

Joost heeft minder geluk. Hij, Cornelia en zes anderen bezetten de Twentol fabriek in Deventer en stuiten op een Duitse militair die ze gevangen nemen. De groep besluit de militair vrij te laten, nadat deze heeft beloofd hen niet te zullen verraden. Dit blijkt een fatale beslissing. Twee KP’ers komen om in een vuurgevecht. Daarna wordt de fabriek in brand gestoken. Eén KP’er ontsnapt, vijf worden gepakt en gefusilleerd. Waaronder Joost en Cornelia. 
 
Lees meer op Oorlogsbronnen.nl
 
Nieuw crowdsourcing-project
Utrechtse gevangenisregisters

Het komende jaar digitaliseert Het Utrechts Archief allerlei bronnen die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog en de nasleep daarvan. Deze bronnen worden ontsloten op informatie over personen en locaties. Er wordt gestart met het ontsluiten van de Utrechtse gevangenisregisters van het Wolvenplein en de Gansstraat op HetVolk.org. Daar vragen we graag uw hulp bij!

Ga naar het project
 
Netwerk Oorlogsbronnen is mogelijk dankzij steun van:
 
Twitter Oorlogsbronnen
Facebook Oorlogsbronnen
Instagram Oorlogsbronnen
Email
Website
Website
 
Copyright © 2020 Netwerk Oorlogsbronnen, All rights reserved.

Ons adres is:
Netwerk Oorlogsbronnen | Herengracht 380 | 1016 CJ Amsterdam | info@oorlogsbronnen.nl

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
Nieuwsbrief Drents Archief, 5 maart 2024

     IFA Talk: Dolle mythes en de mythes van IFA Wil jij meer weten over de tweede feministische golf in Noord-Nederland? Kom dan op Internationale Vrouwendag....

> lees verder
Groot verhaal AD over plaquette

Christy Dollen 04-02-24, Eindelijk hangt ’ie weer op zijn plek. Niet de originele, maar een replica van een gedenkplaat van Haagse ouders wier kinderen in de Hongerwinter naar Westerbork werden gestuurd. In het Drentse dorp en omliggende kernen....

> lees verder
naar boven