mobiel menu openen

Oorlogsbronnen

 
 
 
artikelen op oorlogsbronnen

Joodse vluchtelingen in Suriname

Het schip Nyassa dat de vluchtelingen van Portugal naar Suriname brengt [Bron: USHMM]
Op Kerstavond 1942 komen meer dan honderd voornamelijk Joodse vluchtelingen aan in Paramaribo. Zij hebben alles achtergelaten in bezet Nederland en zijn gevlucht naar Lissabon. Het Portugese schip Nyassa brengt hen naar Suriname. De groep wordt geïnterneerd in het Tehuis voor Oorlogsvluchtelingen, een oud clubhuis in Paramaribo. Na enkele maanden tot een jaar komen zij daaruit en emigreren binnen het Caraïbisch gebied of zelfs naar de Verenigde Staten.
 
Lees dit artikel op oorlogsbronnen.nl
 

Uitgelicht

Aanslag op het Bevolkingsregister 
Op 27 maart 1943 plegen leden van verzetsgroep CS-6 een aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister. Hiermee proberen ze de Jodenvervolging en de verplichte tewerkstelling in Duitsland te dwarsbomen. Dit lukt deels, de schade is groot maar het bevolkingsregister is niet volledig vernietigd. Binnen enkele weken worden de meeste daders opgepakt. Velen krijgen de doodstraf.
Bekijk de CS-6’ers op Oorlogslevens
International Roma Day Edit-a-thon
Doe tussen 1 en 8 april mee aan de International Roma Day Edit-a-thon 2021. Help door in het Nederlands Wikipedia-artikelen en biografieën te schrijven of verbeteren, of items toe te voegen aan Wikidata over de vervolging van Roma en Sinti in de Tweede Wereldoorlog. 
Ga naar de projectpagina
 
Oorlogslevens.nl is het startpunt voor uw zoektocht naar
personen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 
nu op oorlogslevens

Namen Amsterdamse tewerkgestelden onderdeel van Oorlogslevens.nl

Transportlijst met daarop Pieter Spel [Oorlogslevens.nl | Stadsarchief Amsterdam]
Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden arbeiders uit de bezette gebieden tewerkgesteld in Duitsland. In eerste instantie is de tewerkstelling vrijwillig, maar vanaf mei 1943 worden alle mannen tussen 18 en 35 jaar verplicht zich voor werk in Duitsland aan te melden. Wie dat niet doet, wordt gestraft. Vanaf oktober 1944 worden ook razzia’s gehouden om mannen op te sporen. De laatste grote actie dateert van januari 1945.

De gegevens van de Amsterdamse Index op de Tewerkgestelden 1940-1945 is vanaf nu onderdeel van Oorlogslevens.nl. Ruim 1.500 bestaande tijdlijnen zijn verrijkt met deze bron over tewerkstelling. In totaal zijn 61.224 registraties van tewerkstellingen opgenomen.
Lees meer en bekijk de namen
 

Oorlogslevens uitgelicht

Johan Jacobus Smit
Monteur Johan Smit raakt al vroeg betrokken bij verzetsgroep de Geuzen en wordt op 21 november 1940 gearresteerd in Rotterdam. Hij zit een dag gevangenen in het Huis van Bewaring in Rotterdam, daarna wordt hij overgebracht naar het Oranjehotel. Johan zit hier gevangen tussen 22 november 1940 en 13 maart 1941. In de tussentijd staat Johan terecht en wordt op 4 maart 1941 ter dood veroordeeld. Dit vonnis wordt op 13 maart 1941 uitgevoerd op de Waalsdorpervlakte.
Arrestatiekaart van Johan bij het Stadsarchief Rotterdam
Proces der 72
Op 27 maart 1942 begint het eerste OD-proces, ook wel het Proces der 72 genoemd, in Amersfoort en Maastricht. 72 van de 86 verzetsmensen worden ter dood veroordeeld. 63 veroordeelden gaan op transport naar concentratiekamp Sachsenhausen, waar ze in mei 1942 met andere gevangenen werden geëxecuteerd. Een van hen is luitenant-kolonel der artillerie, verzetsman en olympisch springruiter Pierre Marie Robert Versteegh.
Pierre Marie Robert Versteegh op Oorlogslevens
 
Netwerk Oorlogsbronnen is mogelijk dankzij steun van:
 
Twitter Oorlogsbronnen
Facebook Oorlogsbronnen
Instagram Oorlogsbronnen
Email
Website
Website
 
Copyright © 2020 Netwerk Oorlogsbronnen, All rights reserved.

Ons adres is:
Netwerk Oorlogsbronnen | Herengracht 380 | 1016 CJ Amsterdam | info@oorlogsbronnen.nl

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
CONCERT KMK JOHAN WILLEM FRISO IN WESTERBORK

De St. Westerbork: Dorp van de Vrijheid organiseert op vrijdag 18 oktober 2024 een uniek concert door de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso o.l.v. majoor Frans Aert Burghgraef. Het concert begint om 20.00 uur en eindigt om 22.00 uur (zaal....

> lees verder
Maand van de Geschiedenis in Drents Archief

Graag wijzen we u op een aantal mooie activiteiten die worden georganiseerd in het kader van De Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema ‘echt nep’, wat als rode draad door de activiteiten loopt. Zien we u binnenkort in het Drents....

> lees verder
naar boven