mobiel menu openen

Podcast Kamp Schattenberg in nieuwsbrief Drents Archief

 
Podcast Kamp Schattenberg
Precies zeventig jaar geleden vertrokken honderden Molukse gezinnen naar Nederland, voor een tijdelijk verblijf. Ze kwamen terecht in kamp Schattenberg, het voormalig kamp Westerbork.
***
“Het verblijf in kamp Schattenberg was voor mij met een lach en een traan.”
Augustinus Tuparia
***
Vier kinderen van toen vertellen in de vierdelige podcastserie over opgroeien in een woonoord ver van huis. De podcastserie Kamp Schattenberg - Tertawa dan tumpah air mata is vanaf zondag 21 maart vier weken lang te horen in het radioprogramma Drenthe Toen van RTV Drenthe. Ook zijn de afleveringen te beluisteren en te downloaden via de website van het Drents Archief en RTV Drenthe en in de verschillende podcastapps.
Lees meer >
LUISTER HIER NAAR DE TRAILER VAN DE PODCAST
 
 
Afl. 1: Welkom in Nederland
Precies zeventig jaar geleden vertrokken honderden Molukse gezinnen naar Nederland, voor een tijdelijk verblijf. Ze kwamen terecht in kamp Schattenberg, het voormalig kamp Westerbork. Het was er koud, het was ver van huis en de koffers stonden er altijd klaar voor de terugreis. Online: 21 maart 2021
 
Afl. 2: Dunne muren
De dagen in Nederland werden weken, de weken maanden en de maanden jaren:  het vaderland leek voor de Molukkers verder weg dan ooit. Dit had zijn weerslag op de ontslagen KNIL-militairen. De vaak getraumatiseerde vaders voedden hun kinderen, die graag kattenkwaad uithaalden, Spartaans op. En dat hoorde je door de dunne muren van de barakken. Online: 28 maart 2021
 
Afl. 3: De brand
Ondanks de altijd aanwezige heimwee, werd Kamp Schattenberg voor de Molukkers meer en meer een dorp. Met winkels en vermaak voor jong en oud. Waar je patat kon halen, waar een bioscoop was en altijd wel iemand met je wilde voetballen. Maar toen klonk op 18 maart 1958  ineens de sirene in het kamp: brand! 
Online: 4 april 2021
 
Afl. 4: Afscheid van Schattenberg
De brand die in 1958 drie barakken in de as legde, had grote gevolgen. Het werd pijnlijk duidelijk dat de leefomstandigheden in Schattenberg slecht waren. Steeds meer mensen verlieten het kamp en de kinderen beseften dat de heimwee van hun ouders, niet hun heimwee was. 
Online:11 april 2021 
 
Foto´s en verhalen van Schattenberg
Een enthousiaste werkgroep is bezig met het documenteren en beschrijven van foto’s uit de tijd van kamp Schattenberg. Van het ’woonoord’ is een gedetailleerde plattegrond met hierop alle barakken ingetekend. Van veel bewoners is bekend in welke barak ze woonden. Foto´s en persoonlijke verhalen worden op de plattegrond geplaatst die vanaf april te zien is op geheugenvandrenthe.nl. Het postkantoor was gevestigd in de administratiebarak. V.l.n.r. oom J.Lumalessil, meneer T. Korporaal en opa W. Maail. Opa Maail was dé componist, multi-instrumenalist in het kamp. Hij gaf onder meer leiding over de drumbands, fluitorkesten en kerkkoren.
 
Herinneringen delen? 
Wilt u uw verhalen over kamp Schattenberg delen? Anis de Fretes, Gita Lopulisa, Pieter Anthony en Mietji Hully verzamelen alle verhalen. Meld uw herinnering hier aan. Kijk op facebook en word lid van de groep Kamp Schattenberg voor ex-bewoners (en hun familie) van Schattenberg. 
 
Samenwerking
Het ​Drents Archief en AAN DE ANDERE KANT werken samen om de verhalen rond Schattenberg en de Moluks-Nederlandse geschiedenis te vertellen. De podcast Kamp Schattenberg wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdrages van Provincie Drenthe, Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe en De Emmaplein Foundation. Alle foto’s: Drents Archief / fotocollectie Drents Museum.
 
AAN DE ANDERE KANT
Een theaterdrieluik over de Moluks-Nederlandse geschiedenis. Over de komst van de Molukkers naar Nederland, hun jarenlange verblijf in woonoorden. Over verbroken beloftes en acties; de impact die de acties op hen en op andere Nederlanders hebben gehad. Over het perspectief en de beleving van beide kanten. Over verzoening. In 2018 werd het eerste deel Een tijdelijk verblijf opgevoerdIn 2019 volgde Buitenspel. Het laatste deel hoopt het gezelschap in 2022 te kunnen opvoeren.
Komende zaterdag 20 maart om 20:00 uur zendt RTV Drenthe de volledige registratie van het tweede deel Buitenspel uit 2019 uit op televisie. 
Facebook Facebook
Instagram Instagram
Twitter Twitter
YouTube YouTube
 Drents Archief | Brink 4 (entree Museumlaantje) | Postbus 595 | 9400 AN Assen
info@drentsarchief.nl | 0592 313 523 | www.drentsarchief.nl

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
CONCERT KMK JOHAN WILLEM FRISO IN WESTERBORK

De St. Westerbork: Dorp van de Vrijheid organiseert op vrijdag 18 oktober 2024 een uniek concert door de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso o.l.v. majoor Frans Aert Burghgraef. Het concert begint om 20.00 uur en eindigt om 22.00 uur (zaal....

> lees verder
Maand van de Geschiedenis in Drents Archief

Graag wijzen we u op een aantal mooie activiteiten die worden georganiseerd in het kader van De Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema ‘echt nep’, wat als rode draad door de activiteiten loopt. Zien we u binnenkort in het Drents....

> lees verder
naar boven