Drentse Historische Vereniging: van de negentien inzendingen zijn er nog drie kanshebbers in de race. Drie boeken bleven na uitvoerig juryberaad over: Faber pallets, Kroniek van een familiebedrijf (door Kees Faber), Hoe de Rahders Drenthe veranderden (door Kees Opmeer) en Franse para’s in Drenthe (door Harold de Jong). Lees hieronder meer over de boeken:
Hoe de Rahders Drenthe veranderden
Decennialang won de familie Rahder turf langs de Hoogeveensche Vaart. De historische betekenis van drie generaties Rahder in Drenthe was tot het verschijnen van dit boek nauwelijks bekend. De verveners stichtten dorpen, veranderden het landschap en hebben veel voor het onderwijs betekend. Arbeiders deelden mee in de winst en de familie probeerde de medische zorg in het zuiden van Drenthe te verbeteren. Hoe de Rahders Drenthe veranderden is het persoonlijke verhaal van een familie die (internationaal) naam maakte in de turf. Met sterke persoonlijkheden, gedurfde keuzes, vernieuwende concepten, interne spanningen en – uiteindelijk – de teloorgang van het bedrijf.
Franse para’s in Drenthe
Op 8 april 1945 sprongen 702 Franse parachutisten in groepjes van zo’n 15 man de Drentse duisternis in. Het was het begin van de operatie Amherst. De opdracht was om de opmars van het Canadese leger te ondersteunen. De parachutisten moesten strategisch gelegen bruggen veilig stellen, onrust veroorzaken onder de Duitse troepen, contact leggen met verzetsgroepen en voorkomen dat vliegvelden werden vernield. Het werk van de Franse parachutisten is niet alom bekend. Om de geschiedenis recht te doen schreef kolonel Harold de Jong Franse Para’s in Drenthe. In het boek staan alle gevechtsacties van de Fransen uitgebreid beschreven, met veel kaartjes en foto’s, waardoor de bijdrage van de Fransen aan de bevrijding van Drenthe inzichtelijk wordt.
Faber pallets, Kroniek van een familiebedrijf
In 1935 begon Frederik Faber in Assen als ambachtelijk producent van voornamelijk botervaten. De kuiperij groeide uit tot één van de grootste palletpoolingbedrijven van Europa met een omzet van ruim 340 miljoen euro en meer dan 20 miljoen gerepareerde en geproduceerde pallets. Voormalig directeur Kees Faber vertelt in Faber pallets, Kroniek van een familiebedrijf hoe de Asser onderneming zich in 85 jaar ontwikkelde en wat voor rol de familie daarbij speelde. Een buitengewoon openhartig verhaal over successen en groei, maar ook over foute beslissingen, familieruzies en financieringsperikelen. Het boek, dat vol staat met foto’s uit het familiearchief, laat zien hoe de dynamiek van de familie van invloed is op de onderneming en andersom.
Stem op een van de volgende drie genomineerden