mobiel menu openen

Oorlogsbronnen februari 2021

 
 
artikelen op oorlogsbronnen

Staking tegen Jodenvervolging

Conducteurs en trambestuurder in de Amsterdamse Sarphatistraat. 
[Bron: Paul Krüger | Verzetsmuseum Amsterdam]
Al wekenlang wordt een grote staking voorbereid. En dan vindt op 22 en 23 februari 1941 de Razzia van Amsterdam plaats. Dit is voor de illegale CPN de aanleiding om de staking versneld in werking te stellen. Zo’n tienduizend medewerkers van verschillende bedrijven leggen het werk neer en staken op 25 en 26 februari 1941 in Amsterdam. Maar de staking slaat ook over naar andere plaatsen en bedrijven. Onder andere in Zaandam, Utrecht, Haarlem en Velsen wordt op 26 februari gestaakt. De bezetter slaat de staking hard neer.
 
Lees dit artikel op oorlogsbronnen.nl
 

Mislukte liquidatie op de Rotterdamse Coolsingel

Mislukte liquidatie
Op 19 februari 1945 fietst SS’er Hermann Heinrich Pennings op de Rotterdamse Coolsingel. Hij wordt ingehaald en in zijn hoofd geschoten. Maar in tegenstelling tot wat altijd is gedacht, blijft Hermann in leven. Dat blijkt uit een brief die hij schrijft aan zijn vrouw vanuit het Rotterdamse marineziekenhuis op 16 maart 1945. Hermann overlijdt op 5 mei 1945 in Hamburg-Fuhlsbüttel.
 
Fusillade als wraak
De mislukte liquidatie door het verzet lokt Duitse vergeldingsmaatregelen uit. Als represaille worden de volgende ochtend tien verzetsmannen gefusilleerd tegen de zijkant van het gebouw ’Utrecht’. Dit is recht tegenover de plek des onheils van de vorige dag: het postkantoor aan de Coolsingel. Een van de slachtoffers is de Joodse verzetsman Eliazar Blei Weissmann.
Bekijk de slachtoffers van de fusillade op Oorlogslevens
 
Oorlogslevens.nl is het startpunt voor uw zoektocht naar
personen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 
nu op oorlogslevens

Februaristaking hard neergeslagen

Rosa Boekdrukker is een van de organisatoren van de Februaristaking. Ze wordt veroordeeld tot tien jaar tuchthuisstraf en overleeft de oorlog. [Bron: Oorlogsbronnen.nl | Beeldbank WO2 | NIOD]
De staking op 25 en 26 februari wordt hard neergeslagen. Hierbij vallen in Amsterdam negen doden en tientallen gewonden. Ook worden er in de hoofdstad zo’n tweehonderd mensen gearresteerd. Vanwege overvolle gevangenissen worden 150 arrestanten naar het Lloyd Hotel gebracht, in de kelder verhoord en soms ook ernstig mishandeld.

Het proces tegen de organisatoren vindt plaats tussen 8 en 18 september 1941 in Den Haag. Twintig mannen en twee vrouwen worden veroordeeld tot tuchthuisstraffen in Duitse gevangenissen. Twee van hen overleven dit niet. Adrianus van Waert komt op 9 juni 1942 in de gevangenis in Rheinbach om. Joseph Jacques van Weezel sterft eind april 1945 tijdens of na een dodenmars vanuit Kamp Dachau.
 

Oorlogslevens uitgelicht

Annie Averink
Communistische verzetsvrouw Annie Averink is nauw betrokken bij de illegale CPN. Ze verspreidt de stakingsoproep voor de Februaristaking in Amsterdam-Zuid. Annie is in de jaren 30 getraind aan de Leninschool in Moskou en leert daar over illegaal werk en spionage. Na de Februaristaking duikt ze onder en weet met behulp van 28 onderduikadressen uit Duitse handen te blijven. Vanuit de onderduik blijft Annie actief in het communistische verzet. Ze is betrokken bij pogingen om CPN’ers te bevrijden uit Kamp Vught en het Wilhelmina Gasthuis. Ook geeft ze instructies aan het gewapend verzet rondom Haarlem, waaronder Hannie Schaft. Na de bevrijding wordt ze een belangrijk figuur binnen de leiding van de CPN.
Anton de Kom
Op 22 februari 1898 wordt verzetsstrijder, activist en schrijver Anton de Kom geboren in Paramaribo. In 1934 publiceert hij Wij slaven van Suriname, als aanklacht tegen de koloniale overheersing, uitbuiting en racisme. Tijdens de Duitse bezetting raakt hij betrokken bij het communistische verzet. Zo schrijft Anton voor het Haagse illegale blad De Vonk. Op 7 augustus 1944 wordt hij gearresteerd in Den Haag. Na gevangenschap in het Oranjehotel, Kamp Vught, Kamp Amersfoort en Kamp Sachsenhausen overlijdt Anton op 24 april 1945 in Kamp Sandbostel.
 
Netwerk Oorlogsbronnen is mogelijk dankzij steun van:
 
Twitter Oorlogsbronnen
Facebook Oorlogsbronnen
Instagram Oorlogsbronnen
Email
Website
Website
 
Copyright © 2020 Netwerk Oorlogsbronnen, All rights reserved.

Ons adres is:
Netwerk Oorlogsbronnen | Herengracht 380 | 1016 CJ Amsterdam | info@oorlogsbronnen.nl

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
CONCERT KMK JOHAN WILLEM FRISO IN WESTERBORK

De St. Westerbork: Dorp van de Vrijheid organiseert op vrijdag 18 oktober 2024 een uniek concert door de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso o.l.v. majoor Frans Aert Burghgraef. Het concert begint om 20.00 uur en eindigt om 22.00 uur (zaal....

> lees verder
Maand van de Geschiedenis in Drents Archief

Graag wijzen we u op een aantal mooie activiteiten die worden georganiseerd in het kader van De Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema ‘echt nep’, wat als rode draad door de activiteiten loopt. Zien we u binnenkort in het Drents....

> lees verder
naar boven