mobiel menu openen

Oorlogsbronnen januari 2021

 
 
 
artikelen op oorlogsbronnen

Een nacht in cel 115. Het Bunkerdrama

Cel 115 waar de 74 vrouwen opgesloten zaten tijdens de nacht van 15 op 16 januari 1944. De foto is gemaakt na de bevrijding. [Bron: Oorlogsbronnen.nl | NIOD]
Wanneer onderlinge wraakacties tussen vrouwelijke gevangenen in Kamp Vught uit de hand lopen, neemt de Duitse kampcommandant maatregelen. In de nacht van 15 op 16 januari 1944 worden 74 vrouwelijke gevangenen opgesloten in cel 115 van kampgevangenis de Bunker. Veertien uur blijven zij opgesloten in de ruimte van slechts negen vierkante meter. Tien vrouwen overleven de nacht niet.
 
Lees dit artikel op Oorlogsbronnen.nl
 
 
Wereldwijde oorlog
Op 13 januari 1942 start Operatie Paukenschlag. Deze Duitse operatie valt voor het eerst de Amerikaanse scheepvaart langs de Oostkant aan. Dit treft ook de Antillen. In februari wordt de Lago Company olieraffinaderij op Aruba beschoten door Duitse U-boten. De aanwezige Amerikaanse militairen schieten direct te hulp. De olieraffinaderij is belangrijk voor de geallieerde oorlogvoering.
Dodenmars vanuit Auschwitz
Op 18 januari 1945 vertrekt een dodenmars vanuit Auschwitz. Zo’n 60.000 gevangenen worden gedwongen het kamp te verlaten onder begeleiding van SS-bewakers. 15.000 van hen sterven onderweg. Een deel aan uitputting en kou, anderen worden vermoord door SS’ers. Op 27 januari 1945 worden de achtergebleven gevangenen in Kamp Auschwitz bevrijd. We staan hier jaarlijks bij stil op Holocaust Memorial Day.
Mussert bezoekt Kamp Dachau
NSB-leider Anton Mussert bezoekt het Duitse concentratiekamp Dachau op 20 januari 1941 samen met het hoofd van de SS, Heinrich Himmler. De mannen zien vooral de toonbare kanten van het kamp en niet het lijden van de gevangenen. Wanneer Mussert later zelf gevangen zit in het Oranjehotel, vertelt hij: "Het was prachtig. De menschen waren in de vrije lucht: ze schilderden, bakten, tuinierden. Ze zagen er goed uit en glimlachten. Natuurlijk, daar ben ik later wel achtergekomen, heb ik de tentoonstellingsafdeeling gezien".
 
Oorlogslevens.nl is het startpunt voor uw zoektocht naar
personen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 
nu op oorlogslevens

De slachtoffers van het Bunkerdrama

Toegangspoort tot de Bunker in Kamp Vught. [Bron: Oorlogsbronnen.nl | Beeldbank WO2 | NIOD]
"Toen het licht uitging barstte de paniek in volle hevigheid los. Sommigen probeerden er doorheen te roepen om de vrouwen tot kalmte te manen en geen zuurstof te verspillen. Soms hielp dat, heel even, maar dan begon het weer. Het hield niet op, die hele nacht niet, het werd alleen minder geluid. De hitte werd verstikkend." 
Tineke Wibaut | Verzetsvrouw en overlevende van het Bunkerdrama.
Bekijk de slachtoffers op Oorlogslevens.nl
 
#EveryNameCounts
#Everynamecounts is een initiatief van Arolsen Archives. Tienduizend vrijwilligers vanuit de hele wereld werken al mee aan een digitaal monument voor de slachtoffers van het naziregime. Zij transcriberen namen uit bronnen, en leggen daarmee de levensverhalen van slachtoffers en overlevers van het nationaalsocialisme bloot.
 
Help ook mee! Arolsen Archives is partner van Netwerk Oorlogsbronnen. De namen van en bronnen over Nederlandse slachtoffers uit het project #Everynamecounts worden op termijn ook onderdeel van Oorlogslevens.nl. 
 

Oorlogslevens uitgelicht

Tineke Wibaut
Eén van de vrouwen in cel 115 tijdens de nacht van 15 op 16 januari 1944 is verzetsvrouw Tineke Wibaut. Ze pleegt verzet met verzetsgroep CS-6, maar wordt gearresteerd. Na maandenlange gevangenschap in de Amsterdamse gevangenis wordt ze op 2 januari 1944 overgebracht naar Kamp Vught. Hier overleeft ze het Bunkerdrama.
Als Kamp Vught op 6 september 1944 wordt ontruimd, vertrekken de vrouwen naar Kamp Ravensbrück. Dit is het begin van een lange reis van acht maanden en ruim 1700 kilometer, via zes verschillende kampen. Op 14 april 1945 wordt ze bevrijd in Salzwedel.
Lamberta Buiteman-Huijsman
Na verraad worden twee verzetsmannen van verzetsgroep CS-6 opgepakt. Bij huiszoekingen vindt de SD een lijst met namen en adressen, hier bezorgen de mannen verzetskranten. Ook de naam van Lamberta staat op de lijst. Ze wordt op 29 september 1943 gearresteerd in Rotterdam en opgesloten in de Haagse Veer. Na een maand wordt Lamberta doorgestuurd naar Kamp Vught.
Op 15 januari 1944 komt ze in cel 115 van de Bunker in Kamp Vught terecht. Als de volgende ochtend de deur opengaat is Lamberta buiten bewustzijn. Ze overlijdt die 16 januari 1944 aan de gevolgen van het Bunkerdrama.
 
Netwerk Oorlogsbronnen is mogelijk dankzij steun van:
 
Twitter Oorlogsbronnen
Instagram Oorlogsbronnen
Facebook Oorlogsbronnen
Email
Website
Website

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
CONCERT KMK JOHAN WILLEM FRISO IN WESTERBORK

De St. Westerbork: Dorp van de Vrijheid organiseert op vrijdag 18 oktober 2024 een uniek concert door de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso o.l.v. majoor Frans Aert Burghgraef. Het concert begint om 20.00 uur en eindigt om 22.00 uur (zaal....

> lees verder
Maand van de Geschiedenis in Drents Archief

Graag wijzen we u op een aantal mooie activiteiten die worden georganiseerd in het kader van De Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema ‘echt nep’, wat als rode draad door de activiteiten loopt. Zien we u binnenkort in het Drents....

> lees verder
naar boven