mobiel menu openen

Nieuwsbrief Oorlogsbronnen

 
artikelen op oorlogsbronnen

Een dodelijke oudejaarsnacht in Groningen

Floresplein 26 in Groningen waar Leo van Bohemen wordt doodgeschoten [Bron: OVCG/Groninger Archieven]
Op 31 december 1943 wordt de Groningse collaborateur Anne Jannes Elsinga geliquideerd in Groningen door het verzet. SD’ers van het Scholtenhuis en Nederlandse Waffen-SS frontsoldaten met verlof trekken erop uit en nemen wraak. Tijdens oudejaarsnacht van 1943 gaat de deurbel bij tien anti-Duitse Groningers. Zes openen hun voordeur en worden doodgeschoten.
 
Lees dit artikel op oorlogsbronnen.nl
 
 
Martelpraktijken in Den Haag
Verzetsman Sjaak Boezeman is waarschijnlijk de eerste Nederlandse verzetsstrijder die overlijdt in Duitse handen. Na een verhoor op het Haagse Binnenhof komt Sjaak meer dood dan levend terug in zijn cel in het Oranjehotel. In de ochtend van 9 januari 1941 overlijdt Sjaak. Een van de daders is Ernst Knorr, een Duitse politieman werkzaam bij de SD. In Nederland jaagt Ernst op communistische verzetsgroepen, dit gaat er hardhandig aan toe.
Internationale vrede en veiligheid
Op 1 januari 1942 tekenen de VS, China, de Sovjet Unie en Groot-Brittannië de Declaration by United Nations. Hiermee verklaren ze zich te zullen inzetten voor de strijd tegen nazi-Duitsland en geen aparte vrede te sluiten. Nazi-Duitsland moet volledig verslagen worden. De volgende dag tekenen een heleboel andere landen de verklaring, waaronder de regering in ballingschap van Nederland. Hiermee wordt de grondslag gelegd voor de oprichting van de Verenigde Naties in het voorjaar van 1945. Uiteindelijk treedt de Verenigde Naties na de ratificatie van het Handvest in werking op 24 oktober 1945.
 
Oorlogslevens.nl is het startpunt voor uw zoektocht naar
personen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 
nu op oorlogslevens

Oorlogslevens uitgelicht

Sjaak Boezeman
Verzetsman Sjaak Boezeman is onderdeel van de vroege verzetsgroep De Geuzen. Hij wordt op 2 december 1940 gearresteerd. Via het Rotterdamse politiebureau de Haagsche Veer wordt Sjaak naar het Oranjehotel gebracht. Op de avond van 8 januari 1941 zwaait zijn celdeur open. Sjaak moet mee voor verhoor naar het Haagse Binnenhof. Hier nemen een aantal SD’ers hem onder handen. Wanneer hij die nacht terugkeert in zijn cel is Sjaak buiten bewustzijn en zit onder het bloed. De SD’ers beweren dat Sjaak heeft geprobeerd zijn eigen polsslagaders door te snijden met een scheermes. Wanneer hij bij bewustzijn komt vertelt Sjaak de bewakers dat de Duitsers zijn polsen hebben doorgesneden. Diezelfde ochtend, op 9 januari 1941, overlijdt Sjaak Boezeman in zijn cel in het Oranjehotel.
Jules Schelvis
Op 7 januari 1921 wordt de Joodse Jules Schelvis geboren in Amsterdam. Hij wordt op 26 mei 1943 opgepakt tijdens een grote razzia in Amsterdam. Jules komt in Kamp Westerbork terecht, hier verblijft hij maar kort. Op 1 juni 1943 is hij getransporteerd naar vernietigingskamp Sobibor. Zijn vrouw en haar ouders worden direct vergast in Sobibor. Jules wordt tewerkgesteld in Kamp Dorohucza en daarna nog in zes andere kampen. Hij weet te overleven en wordt op 8 april 1945 bevrijd in Kamp Vaihingen. Na zijn terugkomst in Nederland schrijft Jules zijn ervaringen op en zet zich in om de gruwelen van Sobibor aan de wereld bekend te maken. 
 
Netwerk Oorlogsbronnen is mogelijk dankzij steun van:
 
Twitter Oorlogsbronnen
Facebook Oorlogsbronnen
Instagram Oorlogsbronnen
Email
Website
Website
 
Copyright © 2020 Netwerk Oorlogsbronnen, All rights reserved.

Ons adres is:
Netwerk Oorlogsbronnen | Herengracht 380 | 1016 CJ Amsterdam | info@oorlogsbronnen.nl

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
Nieuwsbrief Drents Archief, 5 maart 2024

     IFA Talk: Dolle mythes en de mythes van IFA Wil jij meer weten over de tweede feministische golf in Noord-Nederland? Kom dan op Internationale Vrouwendag....

> lees verder
Groot verhaal AD over plaquette

Christy Dollen 04-02-24, Eindelijk hangt ’ie weer op zijn plek. Niet de originele, maar een replica van een gedenkplaat van Haagse ouders wier kinderen in de Hongerwinter naar Westerbork werden gestuurd. In het Drentse dorp en omliggende kernen....

> lees verder
naar boven