mobiel menu openen

NOS zoekt oorlogsverhalen

 
 
 
artikelen op oorlogsbronnen

De Overval: Spectaculaire bevrijding van 50 gevangenen in Leeuwarden

Scene uit de film ’De Overval’. [Bron: Oorlogsbronnen.nl | Fries Verzetsmuseum]
Op 8 december 1944 bevrijden 25 verzetsmensen zonder geweld vijftig gevangenen en een betrokken bewaker uit de Blokhuispoort in Leeuwarden. Deze spectaculaire verzetsactie is verfilmd. In 1962 is De Overval in de bioscopen te zien. Het wordt een van de meest succesvolle films uit die tijd met 1,5 miljoen bezoekers.
 
Lees dit artikel op oorlogsbronnen.nl
 
 
De Tien van Renesse
Op 10 december 1944 worden in het Zeeuwse Renesse tien verzetsmannen opgehangen. De mannen zijn gesnapt door de Duitsers tijdens het overzetten van onderduikers vanuit bezet Schouwen-Duiveland naar het bevrijde Noord-Beveland op 6 december 1944.
 

Oproep: documentaireserie CABR

Gaat u op onderzoek uit in oorlogsarchieven? Zijn er nog steeds vragen die ook na 75 jaar nog knellen? Wat is er gebeurd met familieleden, waar is familiebezit gebleven, wilt u een familiemysterie ontrafelen? De NOS werkt de komende jaren aan een documentaireserie over het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging. Documentairemaker Lex Runderkamp van de NOS wil graag in contact komen met mensen bij wie het CABR een rol speelt in hun persoonlijke zoektocht naar een oorlogsgeschiedenis. Het is de bedoeling om ook buiten de archieven om samen op onderzoek uit te gaan. Contact: lex.runderkamp@nos.nl
 

Kerstbomen en schaarste

Gemobiliseerde Nederlandse militairen vieren kerst in 1939 [Bron: Nationaal Archief]

Ook in oorlogstijd wordt kerst gevierd. In de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog zijn er nog volop kerstbomen in Nederland te vinden, maar in 1944 is dit niet meer het geval. Bomen worden niet langer naar binnen gehaald en opgetuigd, maar belanden in de kachel om zo te voorzien in de basisbehoeftes van de Nederlandse bevolking.

Lees dit artikel op oorlogsbronnen.nl
 
Oorlogslevens.nl is het startpunt voor uw zoektocht naar
personen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 
nu op oorlogslevens

Geheim agenten in Duitse handen tijdens het Englandspiel

SD´ers Hahn en Enkelstroth buigen zich over de afgeworpen containers met voor het verzet bestemde wapens, die kort daarvoor door de RAF zijn afgeworpen. [Bron: Oorlogsbronnen.nl | Beeldbank WO2 | NIOD]
Op 9 december 1941 landt Willem Jacobus van der Reijden op de Hollandse kust bij Scheveningen. Hij is geheim agent voor het Britse MI6. Maar op 13 maart 1942 wordt hij gearresteerd. Willem is niet de enige geheim agent die in Duitse handen valt, en zo weten de Duitsers het Britse codesysteem in handen te krijgen. Hierdoor worden honderden agenten onderschept en droppings met explosieven, wapens, munitie, zenders en contant geld buit gemaakt. Een deel van de geheim agenten komt om het leven in concentratiekampen of wordt gefusilleerd in bezet Nederland.
Bekijk de slachtoffers op Oorlogslevens
Meer over Englandspiel op Oorlogsbronnen
 

Oorlogslevens uitgelicht

Pieter Oberman
Verzetsman Pieter Oberman is het brein achter de overval op het Huis van Bewaring in Leeuwarden op 8 december 1944. Na de overval duikt hij onder in Leeuwarden. Pieter is erg betrokken bij het lokale verzet van het Friese Dokkum en wordt zelfs leider van de Knokploeg in Friesland. 
Wanneer hij opdracht geeft tot een nieuwe bevrijdingsactie, van gevangenen die per auto van Dokkum naar Leeuwarden worden gebracht, gaat het mis. Een Duitser wordt gedood en als wraak zijn op 20 januari 1945 twintig Dokkumers gefusilleerd. Pieter overleeft de bezetting in onderduik.
Lees dit artikel op Oorlogsbronnen.nl
 
Johannes Kolf
Politieman Johannes Kolf duikt in 1943 onder in het Friese Bergum. Hier raakt hij steeds meer betrokken bij het lokale verzet. Johannes neemt deel aan de overval op het Huis van Bewaring in Leeuwarden. Hierna duikt hij onder. Maar Johannes wordt per ongeluk ontdekt op 29 januari 1945 wanneer SD’ers opzoek zijn naar een illegale radio op het onderduikadres. Zodra hij probeert te vluchten schiet SD’er Jan Meekhof, Johannes neer. Op weg naar het ziekenhuis bezwijkt hij aan zijn verwondingen. Hiermee is Johannes de enige overvaller die de overval op het Leeuwarder Huis van Bewaring niet heeft overleefd.
 
 
Netwerk Oorlogsbronnen is mogelijk dankzij steun van:
 
Twitter Oorlogsbronnen
Facebook Oorlogsbronnen
Instagram Oorlogsbronnen
Email
Website
Website
 
Copyright © 2020 Netwerk Oorlogsbronnen, All rights reserved.

Ons adres is:
Netwerk Oorlogsbronnen | Herengracht 380 | 1016 CJ Amsterdam | info@oorlogsbronnen.nl

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
Nieuwsbrief Drents Archief, 5 maart 2024

     IFA Talk: Dolle mythes en de mythes van IFA Wil jij meer weten over de tweede feministische golf in Noord-Nederland? Kom dan op Internationale Vrouwendag....

> lees verder
Groot verhaal AD over plaquette

Christy Dollen 04-02-24, Eindelijk hangt ’ie weer op zijn plek. Niet de originele, maar een replica van een gedenkplaat van Haagse ouders wier kinderen in de Hongerwinter naar Westerbork werden gestuurd. In het Drentse dorp en omliggende kernen....

> lees verder
naar boven