mobiel menu openen

Novemberbericht Oorlogsbronnen

 
Je verdiepen in het Nederlandse oorlogsverleden begint op Oorlogsbronnen.nl: ons gezamenlijke geheugen van de Tweede Wereldoorlog.
 
artikelen

Vrouwen in verzet: Truus van Lier

Geertruida (Truus) van Lier tussen 1940 en 1942. [Oorlogsbronnen.nl | Het Utrechts Archief]

Veel vrouwen zijn nauw betrokken bij verzetswerk. Zo wordt het beruchte hoofd van de Utrechtse politie en NSB’er Gerardus Johannes Kerlen op 3 september 1943 doodgeschoten door Truus van Lier. Er komt een beloning van 10.000 gulden op haar hoofd te staan. Truus wordt verraden en op 14 september 1943 gearresteerd in Haarlem, veroordeeld voor moord en uiteindelijk gefusilleerd in Kamp Sachsenhausen op 24 november 1943.
 
Lees dit artikel op Oorlogsbronnen.nl
 

Verzet in de Tweede Wereldoorlog

Studenten in verzet
Op dinsdag 26 november om tien uur ‘s ochtends protesteert hoogleraar in de rechtsgeleerdheid Rudolph Cleveringa tegen het onrecht van het ontslag van zijn joodse collega Eduard Meijers. Op dit tijdstip geeft Meijers doorgaans college. Er zijn zo’n 500 studenten aanwezig.

Met deze protestrede start een staking op de Leidse Universiteit, die tijdens de gehele bezetting gesloten blijft. Later worden zowel Eduard als Rudolph opgepakt en komen in de gevangenis of concentratiekampen terecht. Beide mannen overleven de bezetting.
Plan Frederiks
Met het Plan-Frederiks willen secretarissen-generaal Karel Frederiks en Jan van Dam een groep in Nederland verblijvende Joden beschermen tegen deportatie, door hun maatschappelijke betekenis op te voeren.

Deze mensen worden ondergebracht in ’reserveringskampen’ in Barneveld en Doetinchem. Uiteindelijk staan er zo zevenhonderd Joden onder hun bescherming. Maar de groep komt toch in Kamp Westerbork terecht en worden op 4 september 1944 gedeporteerd naar Kamp Theresienstadt of Bergen-Belsen. De meesten overleven hier de Holocaust.
 
Oorlogslevens.nl is het startpunt voor elke zoektocht naar
personen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 
oorlogslevens

Studentenverzet

Eduard Meijers
Het ontslag van de Joodse hoogleraar rechtsgeleerdheid Eduard Meijers is aanleiding voor zijn oud-promovendus Rudolph Cleveringa om te protesteren. 

Via het Plan-Frederiks komt Eduard in een reserveringskamp in Barneveld terecht. Maar in september 1944 wordt hij alsnog via Kamp Westerbork gedeporteerd naar Theresienstadt. Hier wordt hij op 8 mei 1945 bevrijd door de Russen.
Rudolph Cleveringa
Op de avond voorafgaand aan de protestrede heeft Rudolph reeds zijn koffers ingepakt. Zijn voorgevoel klopt, een dag na de rede wordt hij opgepakt en verhoord op het Binnenhof in Den Haag.

Rudolph wordt opgesloten in het Oranjehotel, maar in de zomer van 1941 weer vrijgelaten. In januari 1944 wordt hij opnieuw opgepakt als represaille tegen een gewelddadige verzetsactie in Leiden. Hij wordt als gijzelaar in Kamp Vught opgesloten, totdat hij in juli 1944 wederom vrijgelaten wordt.
 
Netwerk Oorlogsbronnen is mogelijk dankzij steun van:
 
Twitter Oorlogsbronnen
Facebook Oorlogsbronnen
Instagram Oorlogsbronnen
Email
Website
Website
 
Copyright © 2020 Netwerk Oorlogsbronnen, All rights reserved.

Ons adres is:
Netwerk Oorlogsbronnen | Herengracht 380 | 1016 CJ Amsterdam | info@oorlogsbronnen.nl

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
CONCERT KMK JOHAN WILLEM FRISO IN WESTERBORK

De St. Westerbork: Dorp van de Vrijheid organiseert op vrijdag 18 oktober 2024 een uniek concert door de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso o.l.v. majoor Frans Aert Burghgraef. Het concert begint om 20.00 uur en eindigt om 22.00 uur (zaal....

> lees verder
Maand van de Geschiedenis in Drents Archief

Graag wijzen we u op een aantal mooie activiteiten die worden georganiseerd in het kader van De Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema ‘echt nep’, wat als rode draad door de activiteiten loopt. Zien we u binnenkort in het Drents....

> lees verder
naar boven