mobiel menu openen

Novemberberichten Oorlogsbronnen

Je verdiepen in het Nederlandse oorlogsverleden begint op Oorlogsbronnen.nl: ons gezamenlijke geheugen van de Tweede Wereldoorlog.
 
artikelen

Marokkaanse militairen in Zeeland

Marokkaanse krijgsgevangenen die voor werkzaamheden op Walcheren zijn ingezet.
[Oorlogsbronnen.nl | Zeeuws Archief]

Bondgenoot Frankrijk schiet direct te hulp als het Duitse leger Nederland binnenvalt. Op 10 mei 1940 komen Franse troepen binnen via Zeeuws-Vlaanderen. Onder hen bevinden zich ook Marokkaanse soldaten. Als Nederland op 14 mei 1940 capituleert, wordt er doorgevochten in Zeeland. Een bloedige strijd waarbij veel van hen sneuvelen.
 
Lees dit artikel op Oorlogsbronnen.nl
 

Tweede Wereldoorlog

Arbeitseinsatz in Rotterdam
Op 10 en 11 november 1944 vindt in Rotterdam de grootste razzia van de bezetting plaats. Er worden zo’n 52.000 mannen opgepakt en afgevoerd naar werkkampen in het oosten van Nederland, of direct naar Duitsland. Hier moeten zij werken in het kader van de Arbeitseinsatz (Arbeidsinzet).
Joods werkkamp Palästina
Wist je dat bij het Gelderse Ellecom, op Landgoed Avegoor, een SS opleidingskamp van de Nederlands SS gevestigd was? Op 3 september 1942 komen hier 139 Joodse dwangarbeiders uit Den Haag, Amsterdam en Rotterdam aan. Deze Joodse mannen zijn tussen de 17 en 66 jaar oud.

Drie Joodse mannen overleven het niet, onder het juk van de SS’ers. De rest wordt op 21 november 1942 naar Kamp Westerbork gebracht. De meeste mannen worden daarna gedeporteerd naar de vernietigingskampen. Van de 139 mannen overleven er 33 de Holocaust.
 
Oorlogslevens.nl is het startpunt voor uw zoektocht naar
personen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 
oorlogslevens

Slachtoffers Joods werkkamp Palästina

Alfred Tuvy
Koopman Alfred Tuvy wordt geboren in het Roemeense Craiova op 11 december 1891. Hij komt als dwangarbeider in Joods werkkamp Palästina terecht en overlijdt op 11 oktober 1942. Alfred en de twee andere slachtoffers van Joods Palästina worden herdacht met een gedenkteken op de Bijzondere begraafplaats in Ellecom. 
Jacob de Leon
Op 24 juli 1940 wordt in Amsterdam Jacob de Leon geboren. Jacob is dan een van de sterkste mannen wanneer hij werkkamp Palästina binnenkomt. Maar hij krijgt een lichamelijke inzinking. De SS’ers vatten dit op als dienstweigering. Als straf wordt hij drie dagen in de kelder opgesloten. Na één nacht wordt Jacobs lichaam gevonden, languit op de vloer in het grondwater. Jacob komt op 18 november 1942, vlak voor de sluiting van het werkkamp, op 42-jarige leeftijd om het leven.
Meijer de Groot
De Rotterdamse Meijer de Groot wordt op 1 juli 1901 geboren. Ook hij komt met de groep van 139 Joodse mannen op 3 september 1942 als dwangarbeider terecht in het Joodse werkkamp Palästina. Meijer komt op 20 november 1942 om het leven, als laatste slachtoffer van de SS’ers. Slechts een dag voor het kamp gesloten wordt. Op 21 november worden de 136 overlevers naar Kamp Westerbork gebracht. Vanaf daar wordt het grootste deel gedeporteerd naar de vernietigingskampen.
 

Terugkijken

Netwerkdag Oorlogsbronnen 2020
Het netwerk van Netwerk Oorlogsbronnen kwam dinsdag 10 november digitaal bijeen tijdens de jaarlijkse Netwerkdag. Bekijk nu de presentaties terug van onder meer Jerry Vermanen (Pointer) over Verkaufsbücher en Annique Mossou (Bellingcat) over The Memphis Belle Case. 
 
Netwerk Oorlogsbronnen is mogelijk dankzij steun van:
 
Twitter Oorlogsbronnen
Facebook Oorlogsbronnen
Instagram Oorlogsbronnen
Email
Website
Website
 
Copyright © 2020 Netwerk Oorlogsbronnen, All rights reserved.

Ons adres is:
Netwerk Oorlogsbronnen | Herengracht 380 | 1016 CJ Amsterdam | info@oorlogsbronnen.nl

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
Nieuwsbrief Drents Archief, 5 maart 2024

     IFA Talk: Dolle mythes en de mythes van IFA Wil jij meer weten over de tweede feministische golf in Noord-Nederland? Kom dan op Internationale Vrouwendag....

> lees verder
Groot verhaal AD over plaquette

Christy Dollen 04-02-24, Eindelijk hangt ’ie weer op zijn plek. Niet de originele, maar een replica van een gedenkplaat van Haagse ouders wier kinderen in de Hongerwinter naar Westerbork werden gestuurd. In het Drentse dorp en omliggende kernen....

> lees verder
naar boven