mobiel menu openen

"Reis vol verschrikkingen"

Historicus Wim Ensing is druk bezig met een boek over het communistisch verzet in Drenthe in de Tweede Wereldoorlog. Een waardevolle bron daarbij is het dagboek van Sjerp Weima. Dat oud-raadslid voor de CPN in Assen overleefde als een van de weinige leden van het communistische verzet de oorlog.

Sjerp Weima (uiterst links) werkte na de oorlog als conciërge op een middelbare school in Assen. Foto: Drents Archief

Sjerp Weima beschrijft in zijn dagboek hoe de twee cellen in de kazerne aan de Beilerstraat de eerste halte vormden voor een reis vol verschrikkingen voor vijf Drentse leden van de CPN. Binnen een jaar was alleen hijzelf nog niet bezweken als gevolg van de ontberingen in de nazikampen. Dat overkwam wel Hendrik Otter uit Nietap, Wolter Aalders uit Roden en Hendrik de Vries en Johannes Trip uit de omgeving van Emmen. Weima noemt ze allemaal in zijn memoires.

De luchtplaats van de oude marechausseekazerne in Assen met Wim Ensing. Foto: Marcel Jurian de Jong

De voormalige marechausseekazerne in Assen wordt deze zomer verbouwd. Er komen wooneenheden in. Dat betekent het einde voor de cellen in het complex, maar ook de kans om nog even de plek te bezoeken waar in 1941 vijf Drentse communisten hun verschrikkelijke reis begonnen.

Lees de hele verhalen en bronnen:

  

https://nos.nl/artikel/2229409-na-70-jaar-te-lezen-hoe-een-drentse-communist-neuengamme-overleefde.html

https://krant.dvhn.nl/titles/dvhn/5286/publications/11076/articles/1148092/24/1

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
Nieuwsbrief Drents Archief, 5 maart 2024

     IFA Talk: Dolle mythes en de mythes van IFA Wil jij meer weten over de tweede feministische golf in Noord-Nederland? Kom dan op Internationale Vrouwendag....

> lees verder
Groot verhaal AD over plaquette

Christy Dollen 04-02-24, Eindelijk hangt ’ie weer op zijn plek. Niet de originele, maar een replica van een gedenkplaat van Haagse ouders wier kinderen in de Hongerwinter naar Westerbork werden gestuurd. In het Drentse dorp en omliggende kernen....

> lees verder
naar boven