mobiel menu openen

Nieuwsbrief Drents Archief, 5 maart 2024

 
 
 IFA Talk: Dolle mythes en de mythes van IFA
Wil jij meer weten over de tweede feministische golf in Noord-Nederland? Kom dan op Internationale Vrouwendag naar het Drents Archief. Op vrijdag 8 maart verwelkomen we Linda Duits, schrijver van Dolle Mythes: een frisse factcheck van feminisme toen en nu. Ze vertelt over het feminisme tijdens de tweede feministische golf en nu. Daarna gaat zij in gesprek met oud-voorzitter van IFA Fenny Wijnholds en Inez Grondhuis, van de Groninger vrouwenbeweging Dikke Trui. En met het publiek! Deze Talk is onderdeel van het programma van IFA (Internationaal Filmfestival Assen). 
Kom je ook? Reserveer hier je kaarten. De IFA Talk begint om 15.30 uur
 
Podcast: Arme familie
Inmiddels staan alle afleveringen van onze driedelige podcastserie Arme familie, rijke geschiedenis online! Je hoort mooie en ontroerende verhalen van mensen die een voorouder hebben in de Maatschappij van Weldadigheid. Wist je dat een miljoen Nederlanders familie hebben in deze Maatschappij? Hoe ontdek je dit ’arme’ stukje geschiedenis? Beluister de podcast in je favoriete app, bijvoorbeeld Spotify.
 
Filmmaker Nijmeijer
In maart delen we films van Klaas Nijmeijer uit Nijeveen. Hij was een bekende filmmaker in Meppel en omstreken. Nijmeijer was boer. Hij en zijn vrouw kregen tijdens hun 25-jarig huwelijksfeest in 1974 een filmcamera van de kinderen. Een gouden cadeau bleek later! Je ziet de films elke zaterdag op onze social media en de hele maand in de Digilounge. Bekijk hier de playlist van de Drentse Filmmakers. 
 
Onderzoek je eigen familie
’Hoe lang bestaat de naam van onze familie eigenlijk?’ Dit vroeg de kleinzoon van mevrouw Bronsema zich af. Ze besloten om in het Drents Archief de archieven in te duiken! Ze ontdekten dat iemand in Roden in 1826 de naam Bronsema heeft aangenomen, maar helaas is dat geen directe voorouder. Nog maar even verder speuren dus... Heb jij ook vragen over je familiegeschiedenis? Kom dan langs, we helpen je graag!
 
Gekleurd Grijs 
In april is het weer tijd voor de culturele actiemaand Gekleurd Grijs. Dit jaar staat een workshop stamboomonderzoek op de planning. Op een laagdrempelige manier kunnen senioren kennismaken met genealogisch onderzoek. Binnenkort is het mogelijk om je aan te melden voor deze activiteit. Houd de website in de gaten! 
 
Zoektip: familieonderzoek  
Wil je na het lezen van deze nieuwsbrief ook beginnen met familieonderzoek? Op onze website vind je veel tips en trucs om je onderzoek te starten. Vervolgens kun je de gevonden resultaten in een schema gieten: zoals een kwartierstaat of parenteel. Heb je extra hulp nodig? Maak dan een afspraak en kom langs in Assen. Op dinsdag, woensdag en donderdag zitten onze collega’s klaar om je te helpen.
 
 
Facebook Facebook
Instagram Instagram
X (formerly Twitter) X (formerly Twitter)
YouTube YouTube
 
 
Drents Archief | Brink 4 (entree Museumlaantje) | 9401 HS Assen
info@drentsarchief.nl | 0592 313 523 | www.drentsarchief.nl
Voorblad Fragmenten dec. 2023

Voorblad Fragmenten dec. 2023

Fragmenten oktober 2023

Fragmenten oktober 2023

Fragmenten juni 2023

Fragmenten juni 2023

Fragmenten maart 2023

Fragmenten maart 2023

Fragmenten omslag dec. 2022

Fragmenten omslag dec. 2022

Fragmenten Omslag okt. 2022

Fragmenten Omslag okt. 2022

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
Nieuwsbrief Drents Archief, 5 maart 2024

     IFA Talk: Dolle mythes en de mythes van IFA Wil jij meer weten over de tweede feministische golf in Noord-Nederland? Kom dan op Internationale Vrouwendag....

> lees verder
Groot verhaal AD over plaquette

Christy Dollen 04-02-24, Eindelijk hangt ’ie weer op zijn plek. Niet de originele, maar een replica van een gedenkplaat van Haagse ouders wier kinderen in de Hongerwinter naar Westerbork werden gestuurd. In het Drentse dorp en omliggende kernen....

> lees verder
naar boven