mobiel menu openen

Onze plaquette in Krant van Midden-Drenthe

Ben (92) onthult replica van gedenkplaat in Westerbork

Foto krant onthulling plaquette 03-02-2024

Ben Boers (92), tweede van rechts, onthulde de gedenkplaat. Wethouder Jan Schipper (r) en Albert Kuper (l) kijken toe. Foto: Hugo Faber

Ben Boers (92) uit Elp kwam als zogenaamd ‘bleekneusje’ in de hongerwinter naar Elp. Samen met zijn zusje werd hij naar Drenthe gestuurd om op krachten te komen. Zaterdag mocht hij namens de 277 kinderen die in deze regio werden ondergebracht een historische gedenkplaat onthullen, dat deed hij samen met wethouder Jan Schipper.

De onthulling was nabij de Vlam, in aanwezigheid van Albert Kuper, voorzitter van de Historische Vereniging Westerbork die voor de onthulling het woord richtte tot de aanwezigen.

In de hongerwinter van ‘44/’45 stuurden wanhopige ouders uit Den Haag hun kinderen naar plekken waar nog iets te eten was. De toenmalige gemeente Westerbork bracht 277 kinderen bij gezinnen onder. Opeens waren zij op het platteland, in een huis bij volstrekt onbekenden.

De bij de gemeente Midden-Drenthe zoekgemaakte gedenkplaat is in 1946 door Haagse ouders aan de provincie Drenthe geschonken, als dank voor de opvang. De Historische Vereniging Westerbork en de gemeente lieten in goed overleg een replica maken van de historische gedenkplaat.

Ben Boers was één van die 277 bleekneusjes en betrokken bij de Historische Vereniging Westerbork. Hij overleefde samen met zijn zus de hongerwinter en verhuisde later naar Elp.

Lees meer bij de bron:

 

• De Krant van Midden-Drenthe

Voorblad Fragmenten dec. 2023

Voorblad Fragmenten dec. 2023

Fragmenten oktober 2023

Fragmenten oktober 2023

Fragmenten juni 2023

Fragmenten juni 2023

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
Groot verhaal AD over plaquette

Christy Dollen 04-02-24, Eindelijk hangt ’ie weer op zijn plek. Niet de originele, maar een replica van een gedenkplaat van Haagse ouders wier kinderen in de Hongerwinter naar Westerbork werden gestuurd. In het Drentse dorp en omliggende kernen....

> lees verder
Wijkagent Bert Eefting geeft documenten aan HVW bij afscheid

Wijkagent Bert Eefting gaat na 18 dienstjaren in Westerbork en omgeving met prepensioen. Politie basisteam Zuidwest-Drenthe, cluster Midden-Drenthe/Beilen. WESTERBORK - Wijkagent Bert Eefting gaat na 18 dienstjaren in Westerbork en omliggende....

> lees verder
naar boven