mobiel menu openen

Nieuwsbrief Drents Archief, 24 april 2023

 
 
Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet
Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet is een jaarlijks terugkerend programma van sprekende en persoonlijke herdenkingen. Er worden verhalen verteld in of bij plekken waar mensen woonden of werkten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zoals het verhaal van de joodse jongen Benno ter Berg uit Assen, hij overleefde de oorlog niet.
Op donderdag 4 mei organiseren het Drents Archief en Onderduikersmuseum De Duikelaar herdenkingen en andere activiteiten in Assen en Nieuwlande. 
Bekijk het programma >
 
Actie Niet Weggooien!
Heb jij nog foto’s, documenten of voorwerpen uit de oorlogsjaren in Drenthe liggen? Gooi deze niet weg! Deze spullen kunnen namelijk veel vertellen over de Tweede Wereldoorlog. Op 29 april wordt de inleverdag ’Actie Niet Weggooien!’ in Meppel gehouden. Op 1 mei kun je terecht in Assen en Nieuwlande.
 
Zoeken in oorlogsarchieven
Wil je meer weten over je familie in de oorlog? Het Drents Archief kan je verder helpen. Elke donderdag organiseren wij het spreekuur Tweede Wereldoorlog. Hier kun je leren zoeken in oorlogsbronnen en helpen we je op weg in je zoektocht. Op onze website kun je hiervoor een afspraak maken. Wil je thuis alvast aan de slag? Bekijk dan onze speciale onderzoekgids WOII voor zoektips. 
 
Lezing: haardstedengeld
Op 8 mei wordt om 14.30 uur in het Drents Archief een gratis lezing over haardstedengeldregisters gehouden. Deze belastingvorm is een belangrijke bron voor het onderzoek naar bewoningsgeschiedenis in de 17e en 18e eeuw. Lees meer >
 
Expositie: oude beroepen
Honderd jaar geleden maakte schoolmeester Ben Schröer veel foto’s in en rond zijn woonplaats Nieuw-Schoonebeek. Hij portretteerde onder meer verschillende mensen die aan het werk waren. Vanaf mei is in het Drents Archief een expositie te zien van beroepenfoto’s van zijn hand. 
 
Oude koperen sieraden
Wist je dat bij hunebed D28, tussen Borger en Buinen, ooit een heel bijzondere vondst is gedaan? Er werden twee spiralen van koperdraad gevonden. Ze behoren tot de oudste metalen sieraden die zijn gevonden in Nederland! Meer over hunebedden lees je elke zondag op onze social media.
 
Facebook Facebook
Instagram Instagram
Twitter Twitter
YouTube YouTube
 
Fragmenten maart 2023

Fragmenten maart 2023

Fragmenten omslag dec. 2022

Fragmenten omslag dec. 2022

Fragmenten Omslag okt. 2022

Fragmenten Omslag okt. 2022

Fragmenten juni 2022

Fragmenten juni 2022

Fragmenten 2022 maart

Fragmenten 2022 maart

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
Nieuwsbrief Drents Archief, 24 mei 2023

        Turfstekers, een pastoor en een bakker. Allemaal beroepen die al meer dan honderd....

> lees verder
Schrijfster Annelies Kok, ook redacteur van Fragmenten, deed groot onderzoek naar Militair Kamp Westerbork

Dat Kamp Westerbork in de Tweede Wereldoorlog een duistere rol speelde is bekend, ook later als NSB-kamp. Zelfs het Woonoord Schattenberg, 1950 tot 1971, voor Indische Nederlanders en Molukkers, kent men wel. Heel weinig mensen weten echter dat in....

> lees verder
naar boven