mobiel menu openen

Onze Fragmenten in De Krant

           Logo Krant van Midden-Drenthe

In Fragmenten een duik in de geschiedenis van ouderenhuisvesting in Börk en de molen aan het Westeinde.

De ouderenhuisvesting in Westerbork kreeg aandacht met deze wagen.

De ouderenhuisvesting in Westerbork kreeg aandacht met deze wagen. Foto: Historische Vereniging Westerbork

De Historische Vereniging Westerbork (HVW) besteedt in haar tijdschrift Fragmenten aandacht aan een uitvoerig verslag van het inmiddels ruim 30-jarig bestaan van ‘t Derkshoes onder het motto ‘Wij wilt in Börk bliev’n’. De tekst slaat op een opvallende wagen die tijdens de feestweek van de Middenveldtentoonstelling in 1977 door het dorp reed. Als ouderen verklede schoolkinderen lieten hiermee zien dat in Westerbork een grote behoefte was aan ouderenhuisvesting.

In Fragmenten eveneens aandacht voor de landelijk bekende molen aan het Westeinde in Westerbork. Een daarin afgedrukte ets van de hand van kunstenaar Alphonse Stengelin ligt zelfs in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Uit Nieuw-Balinge een indrukwekkend oorlogsverhaal met een zoektocht naar Duitse soldaten en een knokploeg van het verzet. Ook de voormalige directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Dirk Mulder, schreef in Fragmenten een persoonlijk verhaal over de transporten uit Kamp Westerbork. Mulder wordt als treinreiziger op een verrassende manier aangesproken op zijn gedrag.

Foto

Hoe vroeger man en varken stevig stappend door Zwiggelte liepen is te zien ‘Op de foto’. In ‘75 jaar geleden’ is te lezen hoeveel een kilo beuken brandhout toen kostte.
Tijdschrift Fragmenten verschijnt vier keer per jaar en is voor leden gratis. Losse verkoop bij de Borker Boekwinkel.

Lees meer bij de bron:

         Logo Krant van Midden-Drenthe                                

De Krant van Midden-Drenthe
Fragmenten maart 2023

Fragmenten maart 2023

Fragmenten omslag dec. 2022

Fragmenten omslag dec. 2022

Fragmenten Omslag okt. 2022

Fragmenten Omslag okt. 2022

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
Nieuwsbrief Drents Archief, 5 maart 2024

     IFA Talk: Dolle mythes en de mythes van IFA Wil jij meer weten over de tweede feministische golf in Noord-Nederland? Kom dan op Internationale Vrouwendag....

> lees verder
Groot verhaal AD over plaquette

Christy Dollen 04-02-24, Eindelijk hangt ’ie weer op zijn plek. Niet de originele, maar een replica van een gedenkplaat van Haagse ouders wier kinderen in de Hongerwinter naar Westerbork werden gestuurd. In het Drentse dorp en omliggende kernen....

> lees verder
naar boven