mobiel menu openen

Eerste transport Westerbork-Sobibor in ’Oorlogsbronnen’

 

Op 2 maart 1943 vond het eerste transport van Westerbork naar Sobibor plaats. Dit was het eerste van de 19 transporten van Westerbork naar Sobibor. Na een reis van drie dagen kwam de trein aan op 5 maart. Aan boord waren ca. 1105 mensen. Niemand van hen zou het overleven.

Verdiep je in de slachtoffers op Oorlogsbronnen.nl

 

Oproep voor de Joodse werkkampen

Het laatste huwelijk in de synagoge Carpentierstraat in Den Haag, die met hakenkruizen beklad was, 1942. Bron: Joods Historisch Museum.
In maart 1942 valt er bij veel ongetrouwde Joodse mannen een oproep tot keuring voor en vertrek naar de werkkampen op de mat. Door te trouwen proberen Joden veiligheid te vinden en de dreiging van deportatie buiten de deur te houden. In de tweede week van maart 1942 worden er in Amsterdam 74 Joodse huwelijken gesloten. Een week later is het aantal trouwerijen nog vele malen groter, maar liefst 283 Joodse huwelijken. Hiermee proberen de ongetrouwde Joodse mannen op de valreep de werkkampen te ontlopen.
 
Lees dit artikel op oorlogsbronnen.nl
 

Nieuws

Reminder Netwerkbijeenkomst PIED
Op woensdag 22 maart 2023, van 13.00-17.00, organiseert het Programma Indisch Erfgoed Digitaal (PIED) een netwerkbijeenkomst in Amersfoort om u bij te praten over de ontwikkelingen. Geïnteresseerde collectiehoudende instellingen, algemeen geïnteresseerden en educatoren/docenten zijn van harte welkom. Meer informatie en het programma vindt u in de link in de titel. Aanmelden kan tot 14 maart.
Gezocht: vrijwilligers voor het ontsluiten van KNIL-kaarten
In het kader van het Programma Indisch Erfgoed Digitaal verwerken we de zogenaamde stamboekkaarten van het KNIL. Scans van de stamboekkaarten zijn dankzij het Nationaal Archief al online beschikbaar, maar deze scans zijn vaak niet goed vindbaar en doorzoekbaar. Door het handmatig invoeren van gegevens op de scans creëren we een zo volledig mogelijk en doorzoekbaar overzicht van de levens van militairen uit het KNIL. Meedoen? Bekijk de video hiernaast of klik op de link in de titel.
 

Eerste transport Westerbork-Sobibor

Transport in Kamp Westerbork. Still uit de Westerbork film van Rudolf Breslauer. 19 mei 1944. Bron: NIOD.
Op 2 maart 1943 vond het eerste transport van Westerbork naar Sobibor plaats. Dit was het eerste van de 19 transporten van Westerbork naar Sobibor. Na een reis van drie dagen kwam de trein aan op 5 maart. Aan boord waren ca. 1105 mensen. Niemand van hen zou het overleven. 
 
 

Oorlogslevens uitgelicht

Hannie Schaft
Op 21 maart 1945 wordt verzetsstrijder Hannie Schaft gearresteerd in Haarlem en komt terecht in de gevangenis Amstelveenseweg. Ze is actief voor de Communistische Partij van Nederland en Raad van Verzet. Als verzetsstrijder is ze betrokken bij meerdere executies. Ze wordt op 17 april 1945 naar de duinen bij Bloemendaal gebracht en geëxecuteerd. 
Gisela Spicker
Gisela Spicker wordt op 20 oktober 1926 geboren in Königsberg. Later verhuist ze naar Santpoort-Zuid in Noord-Holland. Tijdens de bezetting wordt ze opgepakt en naar Kamp Westerbork gebracht. Vanaf 2 maart 1943 wordt ze van Westerbork naar Sobibor getransporteerd, samen met ten minste 1108 anderen. Op 5 maart 1943 wordt ze vermoord in Sobibor. Ze is dan 16 jaar oud. 
 
Netwerk Oorlogsbronnen is mogelijk dankzij steun van:
 
Twitter Oorlogsbronnen
Facebook Oorlogsbronnen
Instagram Oorlogsbronnen
Email
Website
 
Copyright © 2023 Netwerk Oorlogsbronnen, All rights reserved.
View this email in your browser
Ons adres is:
Netwerk Oorlogsbronnen | Herengracht 380 | 1016 CJ Amsterdam | info@oorlogsbronnen.nl
Fragmenten omslag dec. 2022

Fragmenten omslag dec. 2022

Fragmenten Omslag okt. 2022

Fragmenten Omslag okt. 2022

Fragmenten juni 2022

Fragmenten juni 2022

Fragmenten 2022 maart

Fragmenten 2022 maart

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
Nieuwsbrief Drents Archief, 5 maart 2024

     IFA Talk: Dolle mythes en de mythes van IFA Wil jij meer weten over de tweede feministische golf in Noord-Nederland? Kom dan op Internationale Vrouwendag....

> lees verder
Groot verhaal AD over plaquette

Christy Dollen 04-02-24, Eindelijk hangt ’ie weer op zijn plek. Niet de originele, maar een replica van een gedenkplaat van Haagse ouders wier kinderen in de Hongerwinter naar Westerbork werden gestuurd. In het Drentse dorp en omliggende kernen....

> lees verder
naar boven