mobiel menu openen

Graveren plaquette voor Drenthe nu ook in De Veldenkrant

Wilma Poot bezig met het graveren.
Wilma Poot bezig met het graveren.

Bronzen replica moet verdwenen Plaquette van Westerbork vervangenl

 Algemeen
 

WESTERBORK - Er wordt een replica gemaakt van de bronzen Plaquette van Westerbork. Het initiatief is afkomstig van de Historische Vereniging Westerbork, die daarmee het verdwenen origineel uit 1946 wil vervangen.

De oorspronkelijke plaquette is in 1946 aangeboden aan de provincie Drenthe door Haagse ouders van vele honderden kinderen. Het gaat om een dankbetuiging voor de opvang van stadse bleekneusjes in de provincie in de hongerwinter 1944 - 1945. In de toenmalige gemeente Westerbork werden in totaal 277 kinderen langere tijd bij gezinnen ondergebracht. 

De plaquette werd door de provincie bewust in Westerbork geplaatst, mede om te tonen dat er Westerbork in de oorlog ook veel goeds is gedaan. Normaal wordt de naam Westerbork alleen maar gekoppeld aan het kwalijke oorlogsverleden met het kamp.

Een aantal jaren na de plaatsing is de plaquette door een onduidelijke gang van zaken weggeraakt. Nadat de Historische Vereniging Westerbork in de media aandacht had gevraagd voor de verdwijning, werd het tableau teruggevonden in de catacomben  van het gemeentehuis in Beilen. Extra pijnlijk is dat de historische dankbetuiging in 2020 bij een interne verbouwing van het gemeentehuis opnieuw zoekraakte. Tot op de dag van vandaag is de waardevolle plaquette onvindbaar. 

Omdat de gemeente erg in haar maag zit met de situatie, wordt nu in overleg met de Historische Vereniging Westerbork een replica gemaakt. De opdracht is verstrekt aan Wilma Poot van Graveerstudio El Arte in IJsselstein. Aan de hand van een foto van de originele gedenkplaat maakt zij een natuurgetrouwe kopie. Het gaat om een zware bronzen plaats van 85 bij 60 centimeter die door een computergestuurde machine gegraveerd wordt. De kosten zijn zo’n 7000 euro. 

Als de replica klaar is, dan krijgt de nieuwe plaquette een plek bij het het herdenkingsplein vlakbij het oude gemeentehuis in Westerbork. Er volgt dan ook een officiële onthulling. Waarschijnlijk zal dit in de aanloop naar 5 mei zijn.

Een zware bronzen plaat wordt bewerkt tot replica.
 
Lees meer bij de bron:
Fragmenten omslag dec. 2022

Fragmenten omslag dec. 2022

Fragmenten voorplaat juni 2021

Fragmenten voorplaat juni 2021

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
Nieuwsbrief Drents Archief, 5 maart 2024

     IFA Talk: Dolle mythes en de mythes van IFA Wil jij meer weten over de tweede feministische golf in Noord-Nederland? Kom dan op Internationale Vrouwendag....

> lees verder
Groot verhaal AD over plaquette

Christy Dollen 04-02-24, Eindelijk hangt ’ie weer op zijn plek. Niet de originele, maar een replica van een gedenkplaat van Haagse ouders wier kinderen in de Hongerwinter naar Westerbork werden gestuurd. In het Drentse dorp en omliggende kernen....

> lees verder
naar boven