mobiel menu openen

We staan in de (digitale) krant

De omgeving van ’De Pijp’ waaraan de jeugdsoos van Westerbork haar naam heeft ontleend. (foto Bert Visser/HVW)
De omgeving van ’De Pijp’ waaraan de jeugdsoos van Westerbork haar naam heeft ontleend. (foto Bert Visser/HVW)

Aandacht voor drank- en drugsmisbruik jongeren blijft actueel in Westerbork

 Algemeen
 

WESTERBORK - Jeugdsoos De Pijp in Westerbork vraagt dit jaar opnieuw aandacht voor drank- en drugsmisbruik onder jongeren. De jeugdsoos heeft daar in de jaren tachtig al een succesvol project voor opgezet, dat internationaal aandacht kreeg. Dat staat in het jongste tijdschrift van ‘Fragmenten’, het blad van de Historische Vereniging Westerbork.

Hiermee geeft ‘Fragmenten’ een vervolg aan een eerder verhaal over het jeugd- en jongerenwerk in Westerbork. Natuurlijk staan sportieve en sociale activiteiten daarin centraal, net als contact met de gemeente en andere instellingen. Maar ook de negatieve gevolgen van drank en drugs blijven niet onbenoemd. De jeugdsoos zette in de jaren tachtig al het succesvolle project ‘Ken je Maat’ op. In 1995 kreeg De Pijp zelfs een uitnodiging voor een internationaal congres in Hamburg om daarover te vertellen.

In ‘Fragmenten’ verder een sfeervol verhaal over het bijzondere natuurgebied De Stobbenplas in Witteveen. Het is een populair vogelbroedgebied, met een mooie wandelroute en rustige vogeluitkijktoren. Vroeger werd er ‘s winters vaak geschaatst, maar het verdwenen oude keetje voor koek en zopie wordt dezer jaren niet meer gebruikt.

HVW memoreert ook een dramatische verdrinking en Nieuweroord. In 1862 kwamen twee jonge vrouwen en een meisje om het leven. Zij liepen op een eenvoudige plank toen ze een wijk wilden oversteken. Hoe ze precies te water zijn geraakt is nooit duidelijk geworden. Ze zijn toen door buurtgenoten dood gevonden.

In ‘Allemaal op de foto’ onder meer een opvallende foto met de bekende, inmiddels overleden tekenaar Jan Kruis uit Mantinge die de eerste ouderenpostzegels koopt. In ‘75 jaar geleden’ een vreemd bericht over het onrechtmatig bakken van roggebrood. Bovendien maar liefst drie foto’s op dezelfde plek genomen uit Zwiggelte in ‘Vroeger en nu’.

‘Fragmenten’ verschijnt vier keer per jaar en is gratis voor leden van Historische Vereniging Westerbork. Losse exemplaren zijn te koop bij de Borker Boekwinkel.

 Lees meer bij de bron:   

https://www.veldenkrant.info/nieuws/algemeen/57159/aandacht-voor-drank-en-drugsmisbruik-jongeren-blijft-actueel-in

Fragmenten omslag dec. 2022

Fragmenten omslag dec. 2022

Fragmenten Omslag okt. 2022

Fragmenten Omslag okt. 2022

Fragmenten juni 2022

Fragmenten juni 2022

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
Graveren replica verdwenen ’Plaquette van Westerbork’

Van de verdwenen historische bronzen Plaquette van Westerbork wordt momenteel een replica gemaakt. Wilma Poot van Graveerstudio El Arte in IJsselstein vertelt in januari 2023 over het werk. Hier wordt eerst op de computer een foto bewerkt van de enig....

> lees verder
Renovatie "de Houtzagerij" Orvelte

Het Drentse Landschap     Nieuwsbrief     27 januari 2023     Renovatie....

> lees verder
naar boven