mobiel menu openen

‘Pracht in Dracht. Over Drentse streekdracht en tradities’

Logo ’t Aol Volk Emmen Van 1 mei tot en met 26 juni 2022 wordt in het Centrum Beeldende Kunst in het Rensenpark te Emmen in samenwerking tussen Drentse vereniging ’t Aol’ Volk en Stichting ErfgoedNetwerk Emmen een tentoonstelling gehouden over Drentse streekdracht en tradities. De tentoonstelling heet ‘Pracht in Dracht’. 

Pracht in Drenthe

In deze tentoonstelling wordt in vijf thema’s het verhaal verteld over de Drentse streekdracht en tradities. Het thema ‘Van jongs of  an’ vertelt over Paasvuren, Palmpasen en voordrachtwedstrijden in de Drentse taal. ’In en um ’t kamnet’ laat zien wat er in het  woondeel van de Drentse boerderij te zien was. De inhoud van het Drentse kabinet kan worden gevoeld. In het verhaal ‘Toen  trouwen nog houwen was’ worden de rituelen rondom het huwelijk uitgelegd. Met alle materialen die daarbij horen: linnenwagen,  neugerstok, huishoudplanken, brandewijnskom en puthaak.

’t Aol Volk De daagse dracht wordt niet vergeten. In ‘Eigengereid: over daagse kleren’ ziet u wat de Drenten tijdens het werk droegen. Een  uitgebreide collectie daagse kleren hangt voor de bezoeker klaar om te ervaren en beleven. 

Het sluitstuk vormt ‘Zilver, gold en kant’. Hierbij gaat het over de pronk van mannen en vrouwen in Zuidoost-Drenthe. En niet te  vergeten de standsverschillen. Hoe rijker, hoe meer pronk. Een prachtige collectie zilver, goud en kant.

                    Logo ’t Aol Volk Emmen 

Brain Drain van Maartje Dijkstra
Het laatste thema is verweven met een moderne interpretatie van streek- en hoofddracht. Fashion designer Maartje Dijkstra uit  Rotterdam ontwierp en maakte een jurk geïnspireerd op streekdracht. 

Zij ontwikkelde Brain Drain, een 3D-geprinte jurk die de indruk geeft van zwart kantwerk. De jurk is overladen met goudkleurige  schelpen, die gebaseerd zijn op het gouden oorijzer. Verbinding van traditie en nieuwe technieken. De jurk wordt gepresenteerd samen met filmbeelden, waarbij het geluid werd geproduceerd door Beorn Lebenstedt uit Rotterdam.  

                    Logo ’t Aol Volk Emmen

Aanvang zondag 1 mei 2022 
Einde zondag 26 juni 2022
Locatie CBK Rensenpark, Hoofdstraat 18 te Emmen
Openingstijden do-zo 13:00 – 17:00 uur
Informatie https://www.historiedrenthe.nl/evenementen/pracht-in-dracht/
Sponsoren Drentse Vereniging ’t Aol’ Volk
Rabobank Het Drentse Land
Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe
Stichting Onderzoek Drentse Families en Huizen
Stichting ErfgoedNetwerk Emmen

’t Aol Volk Emmen

Gegevens organisatie
Drentse Vereniging ’t Aol’ Volk, Albertje Steensma-Aalderink, secretaris, 0591-615 251, albertje.watze@kpnplanet.nl Stichting ErfgoedNetwerk Emmen, Bert Finke, voorzitter, 06-22 55 91 18, bfinke@ziggo.nl 

Weekendprogrammering
In de weekenden is er een speciale programmering met streekdracht en tradities:
    • 21 en 22 mei Toneelgroep
    28 en 29 mei optredens Folkloristische Dansgroep ’t Aol’ Volk
    4 en 5 juni Drentse boerenbruiloft
    11 en 12 juni Palmpasen en Paasvuren
    • 25 en 26 juni Drentse voordrachten

’t Aol Volk Emmen

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
Nieuwe Fragmenten is uit!

De redactie van ons tijdschrift Fragmenten heeft weer een prachtig nieuw nummer samengesteld, boordevol boeiende verhalen. Bijvoorbeeld over ‘De school aan het Oranjekanaal van Orvelte’ en de ’nieuwe’ Mariekeschool die inmiddels....

> lees verder
Nieuwe Fragmenten in de maak.

De redactie van ons tijdschrift Fragmenten is durk bezig met een nieuwe editie. Hierbij veel aandacht voor Orvelte, de populaire rubrieken ‘Vroeger en Nu’, ‘Allemaal op de foto’, en ‘Brokstuk’. Daarbij interessante....

> lees verder
naar boven