mobiel menu openen

De Veldenkrant publiceert over Fragmenten

Het verzetsmonument bij het voormalige kampterrein.
Het verzetsmonument bij het voormalige kampterrein.

Historische vereniging schrijft over verzetsgraven in Kamp Westerbork

12 apr, 10:55  Algemeen
 

WESTERBORK - De Historische Vereniging Westerbork (HVW) heeft een nieuwe editie van haar tijdschrift Fragmenten uitgebracht. Daarin wordt speciaal aandacht geschonken aan de verzetsgraven van Kamp Westerbork. 

Deze graven liggen verscholen op een afgelegen plek bij het kampterrein, wat achteraf in het bos. Schrijfster Annelies Kok uit Zwiggelte heeft onderzocht wie de verzetshelden waren, die door de nazi’s zijn vermoord. De moordenaars hebben geprobeerd de lijken te verbranden in het crematorium van Kamp Westerbork, maar toen dat niet lukte zijn er joden uit het kamp opgehaald om de doden te begraven. Op die plek staan nu indrukwekkende monumenten.

Anna Lekatompessy woonde als klein meisje in het toenmalige Woonoord Schattenberg, de plek waar eerder het nazikamp was. Al spelend in het bos ontdekte zij het verzetsgraf. Een paar jaar lang heeft zij het graf verzorgd en er bloemen neergelegd. Nu, zo’n 65 jaar later, bezocht zij het verzetsmonument om met tranen in haar ogen te zien dat er goed voor ‘haar’ grafsteen wordt gezorgd. Fragmenten heeft haar verhaal opgetekend.

In het tijdschrift wordt verder uitgebreid aandacht besteed aan de geschiedenis van Hotel Meursinge in Westerbork. Vele Drenten hebben hier onvergetelijke dans-, toneel- en bioscoopavonden beleefd. Het in 1898 gebouwde pand stond eerder bekend als Hotel Thijm. Het opvallende hotel werd vaak vergeleken met andere toonaangevende hotels in Drenthe, zoals hotel Braams in Gieten en hotel Bieze in Borger.

Zoals altijd worden veel unieke foto’s afgebeeld bij de verhalen in Fragmenten. Het tijdschrift is te koop bij de Borker Boekwinkel.

Het inmiddels verdwenen crematorium van Kamp Westerbork.
Anna Lekatompessy.
Hotel Meursinge anno 1920.

Lees meer bij de bron: 

https://www.veldenkrant.info/nieuws/algemeen/43431/historische-vereniging-schrijft-over-verzetsgraven-in-kamp-west

Fragmenten 2022 maart

Fragmenten 2022 maart

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
‘Pracht in Dracht. Over Drentse streekdracht en tradities’

 Van 1 mei tot en met 26 juni 2022 wordt in het Centrum Beeldende Kunst in het Rensenpark te Emmen in samenwerking tussen Drentse vereniging ’t Aol’ Volk en Stichting ErfgoedNetwerk Emmen een tentoonstelling gehouden over Drentse streekdracht....

> lees verder
Activiteiten Nationale Rampjaarherdenking

                    Aan  iedereen die geïnteresseerd is in de Nationale Rampjaarherdenking. Hierbij willen wij u attenderen op enkele belangrijke gebeurtenissen. Zoals Webinar....

> lees verder
naar boven