mobiel menu openen

Onze Fragmenten in de digitale krant.

Historische Vereniging besteedt aandacht aan verzetsgraven van Kamp Westerbork

 

Het Verzetsmonument bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork. HVW

In het blad Fragmenten van de Historische Vereniging Westerbork (HVW) bijzondere aandacht voor de verzetsgraven van Kamp Westerbork. Zij liggen verscholen op een afgelegen plek bij het kampterrein, wat vergeten in het bos. Met de komende meidagen in het verschiet wil HVW juist de verhalen en hun geschiedenis naar voren halen.
 
Schrijfster Annelies Kok uit Zwiggelte heeft gedegen onderzocht wie de verzetshelden waren die door de nazi’s zijn vermoord. Vooral de fusillade op het Witterveld geeft een treffend beeld van de executies tijdens de oorlogsjaren. Niet zo bekend is dat er in Kamp Westerbork een crematorium was. De moordenaars hebben geprobeerd de lijken te verbranden, maar toen dat niet lukte zijn er joden uit het kamp opgehaald om de doden achter de bosjes te begraven. Op die plek zijn nu indrukwekkende monumenten te zien.

Graf verzorgd

Ronduit aandoenlijk is het verhaal van Anna Lekatompessy. Als klein meisje woonde zij in het toenmalige Woonoord Schattenberg, de plek waar eerde het nazikamp was. Anna ontdekte al spelend in het bos het verzetsgraf. „Ik stond aan de grond genageld! Mijn hart bonsde in mijn keel en ik maakte me snel uit de voeten, het bos uit!”, schrijft zij in haar dagboek. Een paar jaar lang heeft zij het graf verzorgd en er bloemetjes neergelegd. Nu, zo’n vijfenzestig jaar later, bezocht zij het Verzetsmonument opnieuw en met tranen in haar ogen ziet zij dat er goed voor ‘haar’ grafsteen wordt gezorgd.

In Fragmenten wordt verder uitgebreid aandacht besteed aan het monumentale pand en de geschiedenis van Hotel Meursinge in Westerbork. Vele Drenten hebben er onvergetelijke dans-, toneel- en bioscoopavonden beleefd. De naam Meursinge komt in 1932 voor het eerst voor in Westerbork. Het in 1898 gebouwde pand stond eerder bekend als Hotel Thijm. Het opvallende hotel werd vaak vergeleken met andere toonaangevende hotels in Drenthe, zoals hotel Braams in Gieten en hotel Bieze in Borger. Het blad Fragmenten toont veel unieke foto’s, evenementen en krantenberichten uit 1947.

Losse verkoop bij Borker Boekwinkel (voorheen BRUNA Westerbork) 6 euro per nummer. Reeds verschenen nummers voor leden: 3,50 euro.

Lees meer bij bron:  

https://dvhn.nl/drenthe/midden-drenthe/dekrantvanmiddendrenthe/Historische-Vereniging-besteedt-aandacht-aan-verzetsgraven-van-Kamp-Westerbork-27598927.html

De Krant van Midden-Drenthe

Fragmenten 2022 maart

Fragmenten 2022 maart

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
Nieuwsbrief Drents Archief, 5 maart 2024

     IFA Talk: Dolle mythes en de mythes van IFA Wil jij meer weten over de tweede feministische golf in Noord-Nederland? Kom dan op Internationale Vrouwendag....

> lees verder
Groot verhaal AD over plaquette

Christy Dollen 04-02-24, Eindelijk hangt ’ie weer op zijn plek. Niet de originele, maar een replica van een gedenkplaat van Haagse ouders wier kinderen in de Hongerwinter naar Westerbork werden gestuurd. In het Drentse dorp en omliggende kernen....

> lees verder
naar boven