mobiel menu openen

Nieuwsbrief Het Drentse Landschap

Het Drentse Landschap Online lezen   |  
 

Nieuwsbrief December 2021

R
 
23 december 2021 #1  
 
Een bijzonder einde van het jaar...
Het jaar 2021 is een jaar dat opnieuw in het teken stond van Corona. Op dit moment zitten we opnieuw in een lockdown. We hebben daardoor al onze activiteiten voor de komende periode weer moeten uitstellen. Dat is teleurstellend, maar wel verstandig. Natuurlijk ben jij nog wel welkom in de meeste van onze natuurgebieden (hou je daarbij wel aan de regels). Ook in de winter is het daar prachtig.

Het Drentse Landschap wenst jou en je naasten mooie feestdagen en een goed 2022! 
 
Rococo schouw geplaatst in Oldengaerde
In Drenthe zijn helaas in het verleden veel voorname huizen gesloopt. Soms werden daarbij interieuronderdelen van de sloophamer gered.
Een prachtig en uniek voorbeeld hiervan is een schouw die oorspronkelijk in het Kymmellhuis in Dalen stond. Dit voorname huis werd gebouwd in opdracht van Georg Rudolph Wolther Kymmell, die in 1762 benoemd was tot Schulte van Dalen. Vermoedelijk is het huis kort na zijn aantreden gebouwd.
Geheel volgens de mode van die tijd werd het interieur van het huis in rococo-stijl uitgevoerd. Deze stijl wordt gekenmerkt door asymmetrische vormen, zwierige krullen en lichte kleuren. Onderdeel van het huis was een fraai gedecoreerde houten schouw.
De schouw heeft na de afbraak van het Kymmellhuis een zwervend bestaan geleid. De laatste jaren was het in beheer bij de Stichting Monument en Materiaal te Groningen. Zij benaderden Het Drentse Landschap met het doel de schouw voor Drenthe te behouden. Onze stichting besloot de schouw over te nemen en in de achterste suitekamer van Oldengaerde te plaatsen.
Uit bouwhistorisch onderzoek is gebleken dat deze ruimte uit het midden van de achttiende eeuw stamt én dat hier in het verleden een schouw heeft gestaan, dus de rococo schouw is hier dus goed op zijn plaats. De schouw is als een los interieurstuk langs de wand gezet en dus niet aangesloten op een rookkanaal om gebruikt te worden. Door de verplaatsing naar Oldengaerde is de schouw voor de toekomst veilig gesteld.
Lees hier meer blogs over havezathe Oldengaerde
 
 
Dwergzegge, Moeraswolfsklauw en Kleine zonnedauw
In de winter is er veelal weinig te zien van de vegetatie in onze terreinen. Toch kom je soms wel mooie beelden tegen. Bij controle van herstelmaatregelen in Hondstong (een traject waterschapsleiding werd dit najaar beduikerd), was er toch een mooi vegetatiebeeld te zien van Dwergzegge, Moeraswolfsklauw en Kleine zonnedauw. Verrassend.

Prachtige film over revitalisatie Oldengaerde klaar
Het Drentse Landschap zet zich in voor behoud van de natuur, het landschap en het culturele erfgoed in Drenthe. Een van de meest belangrijke projecten van de afgelopen jaren is het revitalisatieproject Oldengaerde. Het gaat daarbij om de restauratie en herbestemming van het landgoed en de 15e eeuwse havezate Oldengaerde in Dwingeloo. Dit ingrijpende, langlopende proces dat ruim twee jaar geduurd heeft, is door Statement op film vastgelegd. Onlangs zijn de werkzaamheden afgerond en de laatste filmopnames geweest. Alle beelden zijn verwerkt in deze compilatiefilm.
Kijk de film
 
 
Stichting Het Drentse Landschap
Kloosterstraat 5
9401 KD Assen
(0592) 31 35 52
info@drentslandschap.nl
www.drentslandschap.nl

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
Nieuwe Fragmenten is uit!

De redactie van ons tijdschrift Fragmenten heeft weer een prachtig nieuw nummer samengesteld, boordevol boeiende verhalen. Bijvoorbeeld over ‘De school aan het Oranjekanaal van Orvelte’ en de ’nieuwe’ Mariekeschool die inmiddels....

> lees verder
Nieuwe Fragmenten in de maak.

De redactie van ons tijdschrift Fragmenten is durk bezig met een nieuwe editie. Hierbij veel aandacht voor Orvelte, de populaire rubrieken ‘Vroeger en Nu’, ‘Allemaal op de foto’, en ‘Brokstuk’. Daarbij interessante....

> lees verder
naar boven