mobiel menu openen

Het Drentse Landschap. Nieuwsbrief augustus/september 2021

Het Drentse Landschap Online lezen   | 
   Nieuwsbrief augustus/september 2021  
 
3 september 2021   
 
Zesde archeologische beleefpunt onthuld
Op vrijdag 27 augustus is op het Doldersummerveld het ‘Archeologisch Beleefpunt Westerveld’ officieel in gebruik genomen. Samen met burgemeester Rikus Jager en wethouder Klaas Smidt van de gemeente Westerveld onthulde gedeputeerde Cees Bijl van de provincie Drenthe het zesde beleefpunt.
In 2012 (her-) ontdekte amateurhistoricus Jan Douma de karresporen in het Doldersummerveld. Parklaan Buitengewone Projecten tekende voor het ontwerp. In samenwerking met de gemeente Westerveld en de provincie Drenthe hebben wij dit beleefpunt op het Doldersummerveld kunnen realiseren. Collega Harald de Graaff was bij de onthulling aanwezig en maakte de bijgaande foto. Hunzeloop 2021 gaat door!
De Hunzeloop 2021 gaat door, en wel op zaterdag 18 september. We zijn er blij mee dat dit prachtige festijn dit jaar doorgang kan vinden. De Hunzeloop is een jaarlijks eendaags uniek wandelevenement in Noord-Nederland. Het wordt altijd georganiseerd op de 3e zaterdag in september. De Hunzeloop heeft een eigen unieke formule. Natuur, cultuur en gezelligheid op één van de mooiste plekjes van Nederland.
Zowel geoefende als niet geoefende lopers kunnen meedoen aan een evenement van formaat, met activiteiten onderweg die jong en oud aanspreken.
Vorig jaar kon de Hunzeloop niet doorgaan. Dit jaar gaat het wandelfestijn wél door. In de routes van de Hunzeloop wandeltocht editie 2021 is veel afwisseling aangebracht. Ruimte, bossen, kronkelende beken en karakteristieke heidevelden; alles wat Drenthe zo mooi maakt kom je tegen. Meer informatie is te vinden op www.hunzeloopwandeltocht.nl. Daar kun je je ook inschrijven.
Klik voor meer informatie
 

Laatste kans! Op zoek naar foto’s voor onze jaarkalender
Drenthe heeft heel veel bijzondere en mooie landschappen! Wat is jouw favoriete Drentse landschap? Leg dat beeld vast en doe mee met het maken van onze jaarkalender. Deel jouw favoriete Drentse Landschap via email  en wie weet hangt jouw foto dan een jaar lang aan de muur bij een paar duizend mensen. Vergeet niet om bij de inzending van je foto naam en plaats te vermelden. Inzenden is mogelijk tot 1 oktober. 
Deelname aan de fotowedstrijd betekent dat je foto rechtenvrij mag worden geplaatst in de verschillende media van Het Drentse Landschap. Klik op onderstaande knop voor de uitgebreide spelregels.
Spelregels
 
 

Unieke huurmogelijkheid: het bouwhuis van Oldengaerde
Op zoek naar een gerenoveerde woning met werkruimte in een monumentaal pand, gelegen in een groene omgeving? Stichting Het Drentse Landschap zoekt een huurder voor het bouwhuis van landgoed Oldengaerde nabij Dwingeloo.
Het bouwhuis stamt uit de 18 e eeuw. Oorspronkelijk diende het als bijgebouw van de havezate, bijvoorbeeld voor de stalling van wagens en als woning voor de tuinman. In de 19 e eeuw is het bouwhuis uitgebreid met een grote schuur, waarna het de functie van boerderij kreeg.
Recent is het bouwhuis geheel gerestaureerd en gerenoveerd, waarbij onder meer een woning met werkruimte zijn gerealiseerd. De woning en de werkruimte worden gezamenlijk verhuurd.
Lees verder
 
Van harte welkom tijdens Open Monumentendag
Tijdens Open Monumentendag op 11 en 12 september openen duizenden monumenten in heel Nederland in het tweede weekend van september gratis hun deuren voor publiek. Ook verschillende monumenten van Het Drentse Landschap, waaronder onze molens, zijn geopend voor het publiek. Alle informatie is te vinden op www.openmonumentendag.nl. Vrijwilligers van Het Drentse Landschap geven speciale rondleidingen op Havezate Oldengaerde, op zondag 12 september. Je kunt je via onderstaande button aanmelden. 
Locatie: Havezate Oldengaerde, Westeinde 53-59, 7991 RT Dwingeloo.
Reserveer uw rondleiding hier
 

Subsidie van provincie Drenthe voor de Bruntingerhof
De provincie Drenthe geeft 400.000 euro subsidie voor de verbouwing van de historische boerderij Bruntingerhof in Orvelte. Het Drentse Landschap wil de boerderij verbouwen tot bezoekerscentrum voor het esdorp Orvelte. Gasten krijgen informatie over de boerderij, over Orvelte en over esdorpen in het algemeen. Het Drentse Landschap is enorm blij met deze toekenning.
De Bruntingerhof is vermoedelijk gebouwd tussen 1560 en 1650 en is een van de oudste boerderijen van Drenthe. Hij was jarenlang in gebruik als museumboerderij, maar staat al een aantal jaren leeg. De provincie vindt het geven van subsidie belangrijk vanwege ’behoud van dit bijzonder gave rijksmonument en het te behalen resultaat om hiermee de vrijetijdseconomie van Orvelte te versterken’.
Met de bijdrage van de provincie zijn we een eind op weg met de financiering, maar er is nog een gat te dichten. Voor wie geïnteresseerd is, is er een uitgebreide brochure beschikbaar. Deze is aan te vragen via onderstaande link.  
Stuur ons een mail als je meer wilt weten
 
Nestkastjes bouwen Duurzaamheidscentrum Assen 

Duurzaamheidscentrum Assen
Workshop nestkastjes bouwen 12 september 2021.
Van 13.00 tot 14.30 | Kosten: € 7,50

Onder professionele begeleiding ga je samen een nestkastje bouwen. Voorafgaand vertelt één van onze vrijwilligers allerlei weetjes over (tuin)vogels. Aan het einde van de workshop mag het nestkastje mee naar huis. Leuk om thuis in je tuin een mooi plekje te geven of voor op je balkon. Misschien trekken er meteen volgend voorjaar al nieuwe bewoners in. Hoe leuk is dat? 

Aanmelden en kosten
Wil je meedoen met deze activiteit? Meld je dan aan via deze link.
Kosten per persoon: € 7,50.
Beslis je pas op de dag zelf of je wilt komen? Check op de site of er nog plek is of kom langs bij het Duurzaamheidscentrum Assen (Bosrand 2 Assen) en informeer bij de balie. De kosten voor deze activiteit kun je per pin of contact ter plekke betalen. 
 

Periodiek schenken: een mooie manier om ons te steunen
Wist je dat je met een periodieke schenking meer kunt betekenen voor de natuur en het erfgoed in Drenthe? Zonder dat je hiervoor meer hoeft te betalen? Bij een periodieke schenking geef je minimaal 5 jaar een vast bedrag per jaar. Deze jaarlijkse schenkingen zijn fiscaal volledig aftrekbaar. Er geldt daarbij geen drempelbedrag zoals bij ‘gewone’ schenkingen. Wel dient de periodieke gift vastgelegd te worden in een periodieke schenkingsakte. Zo kun je nog meer geven voor hetzelfde bedrag. En help je het Drentse landschap nog meer! Kijk voor meer informatie op de link hieronder.
Meer informatie over de periodieke schenking
 
Stichting Het Drentse Landschap
Kloosterstraat 5
9401 KD Assen
(0592) 31 35 52
info@drentslandschap.nl
www.drentslandschap.nl

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
’Orvelte’ kleuren bij Drentse Landschap

Het Drentse Landschap Online lezen   |   Nieuwsbrief november 2021     26 november 2021 #1     Wijsterbroek:....

> lees verder
Nieuwe Fragmenten

Het oktobernummer van Fragmenten van onze Historische Vereniging Westerbork is uit. De kernredactie heeft er opnieuw iets moois van gemaakt. Lekker afwisselend leesvoer dus... Het hele verhaal lezen? Door lid te worden, à 21 euro per jaar, krijgt....

> lees verder
naar boven