mobiel menu openen

Nieuwsbrief Drents Archief, juni 2021

nieuwsbrief Drents Archief, juni 2021
 
De TT en Sake Elzinga
Juni is traditioneel TT-maand en daarom besteedt ook het Drents Archief deze maand extra aandacht aan het grootste motorspektakel van Nederland met filmpjes, foto’s en verhalen over de races, de campings én de kermis uit het verleden. Geen filmpje missen? Meld je dan aan als abonnee op ons YouTube-kanaal!

Een van de mensen die de TT-coureurs, -kermissen en -feesten regelmatig fotografeerde is de Asser fotograaf Sake Elzinga. Hij zit al meer dan veertig jaar in het vak en droeg zijn Drentse fotocollectie onlangs over aan het Drents Archief. Naast TT’s heeft hij onder andere koninklijke bezoeken aan Drenthe, het dagelijks leven en sportevenementen in onze provincie van dichtbij vastgelegd. Deze foto’s (uit de jaren 80) kun je nu gratis bekijken en downloaden in onze beeldbank
 
Verbrand rubber en verschraald bier
Tijdens de TT is het elk jaar een groot feest in Assen. Niet alleen op het circuit, maar de hele stad bruist en ruikt naar verbrand rubber en verschraald bier. Dat is onder meer te danken aan de TT-nacht met de traditionele TT-kermis, die niet altijd vlekkeloos verliep...
 
TT 1964
De start van de rijders in de 125cc klasse tijdens de races op het TT-circuit in Assen. De Nederlander Cees van Dongen op MZ met nr. 29 gevolgd de Ier Ralph Brians op Honda met nr. 5, de Ier Tommy Robb op Yamahamet nr. 14, de Rhodesiër Bruce Baele op Honda met nr. 6, en de Duitser Hans Georg Anscheidt op Bultaco met nr. 22.
 
TT campings
De TT Campings zijn onlosmakelijk verbonden met de TT in Assen. Duizenden motorfans zetten er jaarlijks hun tent of caravan neer. De campings zijn een fenomeen op zich: er worden liters bier gedronken en gefeest tot in de late uurtjes. Vanwege corona mogen ook dit jaar de TT-campings niet open, daarom delen we beelden van eerdere edities. 
 
TT-Posters
Stoere internationale rijders te kust en te keur in Assen tijdens de TT van 1964. Maar voorafgaand aan het motorspektakel werd op het TT-bureau aan de Torenlaan in Assen door deze Drentse dames hard gewerkt. Onder meer aan het voorbereiden van de verspreiding van posters. 
 
Fotograaf Sake Elzinga
In 2019 droeg de Asser fotograaf Sake Elzinga een deel van zijn Drentse fotocollectie rechtenvrij over aan het Drents Archief. De fotograaf heeft nu, mede dankzij de inzet van een aantal archiefvrijwilligers, meer dan 4.600 Drentse foto’s uit de jaren 80 van de vorige eeuw digitaal toegankelijk gemaakt. Een monsterklus met als resultaat dat de serie vanaf nu gratis te zien en te downloaden is via de beeldbank op drentsarchief.nl. Daarnaast is een selectie zwart-witfoto’s met filmpjes van de fotograaf te bekijken in deze speciale webexpositie. 
> bekijk foto’s Sake Elzinga op de beeldbank
 
Grote drukte op de Markt in het centrum van Assen tijdens de TT-nacht. Foto: Sake Elzinga, Drents Archief. Download de foto hier.
 
Twee mannen zijn bezig een verkeersbord te plaatsen voor verkeer tijdens de TT in Assen. Rechts rijdt een Mitsubishi Galant 1600.  Foto: Sake Elzinga, Drents Archief. Download de foto hier.
 
Facebook Facebook
Instagram Instagram
Twitter Twitter
YouTube YouTube
Je gegevens bekijken of aanpassen? Pas hier je instellingen aan.
Geen berichten meer ontvangen? Schrijf je hier uit voor onze nieuwsbrief
 
Drents Archief | Brink 4 (entree Museumlaantje) | Postbus 595 | 9400 AN Assen
info@drentsarchief.nl | 0592 313 523 | www.drentsarchief.nl

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
’Orvelte’ kleuren bij Drentse Landschap

Het Drentse Landschap Online lezen   |   Nieuwsbrief november 2021     26 november 2021 #1     Wijsterbroek:....

> lees verder
Nieuwe Fragmenten

Het oktobernummer van Fragmenten van onze Historische Vereniging Westerbork is uit. De kernredactie heeft er opnieuw iets moois van gemaakt. Lekker afwisselend leesvoer dus... Het hele verhaal lezen? Door lid te worden, à 21 euro per jaar, krijgt....

> lees verder
naar boven