mobiel menu openen

Nieuwe Fragmenten doet oproep: Waar is historische Gedenkplaat Westerbork gebleven?!

Het eerste artikel van dit juni-nummer brengt ons terug naar de hongerwinter van 1944-1945. Dat de inwoners van de provincie Drenthe in die moeilijke periode vele honderden kinderen uit Den Haag en Omstreken liefdevol in hun gezinnen opnamen en verzorgden, is een feit van historische betekenis. Alleen al in die kleine gemeente Westerbork werden toen maar liefst 277 ‘Haagsche bleekneusjes’ gehuisvest en maandenlang voortreffelijk verzorgd door hun Drentse pleegouders.

voorbeeld
Door verregaande onachtzaamheid is deze plaquette inmiddels voor de tweede maal bij de gemeente Midden-Drenthe zoekgeraakt. Hoe kan dit? Hierbij een oproep aan iedereen om waar mogelijk te helpen deze plaquette op te sporen!

Na de gebruikelijke rubriek ‘Allemaal op de foto’ is ‘75 jaar geleden’ weer bijzonder interessant. Wat was bijvoorbeeld de strafeis in de zaak tegen een ex-burgemeester van Westerbork? Maar ook het krantenbericht over het bovengenoemde bronzen gedenkteken dat toevertrouwd werd aan de zorgen van de gemeente Westerbork! 

             Gedenkteken-FragmentenKrantenbericht uit 1946

Verder uitgebreid aandacht voor de bekende Westerborker rallycoureur Willem van Dalen. Annelies Kok schetst Van Dalen als een bevlogen man, voor wie de ‘autosport bepalend is voor een groot deel van zijn leven.’ 

       Foto Willem van Dalen pasfotoPasfoto van Willem van Dalen

Willems verhaal is dat van iemand die uit zijn racecarrière heeft weten te halen wat er in zat, en die later een ‘gewone automonteur’ werd en zich uiteindelijk in de autorallysport kon meten met de ‘grote mannen’, de fabriekscoureurs.

Fragmenten verschijnt binnenkort!

Lees meer op deze site bij het kopje Fragmenten:

https://www.historischeverenigingwesterbork.nl/fragmenten

Het hele verhaal lezen? Word lid. Voor maar 21,00 euro per jaar. Leden krijgen vier keer per jaar het tijdschrift Fragmenten en bijzondere bijeenkomsten.

Online aanmeldformulier

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
Oorlogsbronnen

      artikelen op oorlogsbronnen Geallieerden bombarderen Philips Philips....

> lees verder
’Orvelte’ kleuren bij Drentse Landschap

Het Drentse Landschap Online lezen   |   Nieuwsbrief november 2021     26 november 2021 #1     Wijsterbroek:....

> lees verder
naar boven