mobiel menu openen

Nieuwsbrief Erfgoed, maart 2021

 

Nieuwsbrief
Erfgoed


11 maart 2021
 
Impulsregeling erfgoedvrijwilligers
Het Fonds voor Cultuurparticipatie heeft een speciale subsidieregeling voor erfgoedvrijwilligers, culturele zzp’ers werkzaam in cultuurparticipatie en/of -educatie en mensen die een ambacht beoefenen. Ook organisaties die werken met erfgoedvrijwilligers kunnen een beroep doen op de regeling? Je kunt geld aanvragen om te investeren in je eigen ontwikkeling of die van de zzp’ers waar je mee werkt. Meer weten? Lees de subsidiepagina op de website van de regeling.
 
 
 
Glasmuseum Nieuw-Buinen keert terug
Het Glasmuseum van Nieuw-Buinen krijgt weer onderdak. Het laatste financiële gat van 10.000 euro, om een Europese subsidie te waarborgen, is gedicht door initiatiefnemers van het windpark Drentse Monden en Oostermoer. In november 2018 brak er een brand uit op de oude locatie. Twee derde van de collectie werd gered. Het museum krijgt straks een plekje in het multifunctionele gebouw de Noorderbreedte.
 
Digitale kaart met Emmens erfgoed 
Benieuwd welke plekken Emmenaren voor de toekomst willen bewaren? ErfgoedNetwerk Emmen heeft de monumenten, boerderijen, bomen en dorpsgezichten uit de omgeving verzameld en digitaal beschikbaar gemaakt. De gemeente Emmen wil hiermee laten zien welke plekken de bewoners en zijzelf waardevol vinden. Voor geïnteresseerden is de kaart te bekijken op de website Hier kom jij weg.
 

Opgehaalde herinneringen
Het werk Opgehaalde Herinnering van André Pielage is geplaatst in Wilhelminaoord. 
Pielage maakte een sculptuur van de ophaalbrug die hier ooit stond en koppelde deze aan het verleden van de Koloniën van Weldadigheid. Op de staanders van de brug plaatste hij bij wijze van ‘graffiti’ alledaagse teksten uit de archieven van de Maatschappij van Weldadigheid. Het zijn aantekeningen over het leven van alledag in de kolonie.

 

 
Buitengewone leerstoel erfgoed voor de gemeente Westerveld
In de gemeente Westerveld zijn ze al enige tijd bezig met de vraag hoe hun erfgoed bij kan dragen aan de complexe vraagstukken van de huidige tijd. Voor dit doel wordt samen met Wageningen University & Research (WUR) een buitengewone leerstoel opgericht. In lokale werkplaatsen wordt onder andere onderzocht hoe en waar Westerveld kan verduurzamen en ze om kunnen gaan met bijvoorbeeld bevolkingskrimp. Vanuit de Erfgoed Deal ontvangen de gemeente en WUR vier ton om de leerstoel kracht bij te zetten. 
 
Kunstenaars wroeten in Drents verleden
Drie kunstenaars gaan een bijzonder verhaal uit het Drentse verleden vertalen naar een theatervoorstelling, lied en knekelhuis. De kunstenaars brachten volgens de jury de leukste ideeën in na een oproep van Delia Bremer en K&C om een historische gebeurtenis naar een hedendaagse kunstvorm te vertalen. De ideeën worden de komende maanden onder de titel Wroeten ontwikkeld. Op de website van K&C lees je meer over de ideeën van de kunstenaars.
 
Webinars Meertmaond Streektaolmaond
Meertmaond Streektaolmaond. Een maand waarin Streektaolorganisatie Huus van de Taol normaal gesproken een heleboel activiteiten organiseert om het gebruik van de Drentse taal te stimuleren. Vanwege de beperkingen is er dit keer gekozen voor online webinars. Geïnteresseerd? Je kunt je aanmelden voor drie webinars via de website van Huus van de Toal
 

Piratencultuur als immaterieel erfgoed
De piratencultuur van Noord- en Oost-Nederland is hard op weg immaterieel cultureel erfgoed te worden. Een groep vrijwilligers onder leiding van het Drentse PvdA-Statenlid Peter Zwiers uit 2e Exloërmond gaat proberen de status binnen te halen. In mei moet het plan en dus het officiële verzoek om cultureel erfgoed te worden genoemd worden ingediend.

 

Geen Maand van de Vrijheid
De Maand van de Vrijheid gaar dit jaar niet door. De maand is vorig jaar in het leven geroepen om een inhaalslag te maken na de afgelasting van de activiteiten rond 75 jaar vrijheid. Wil je weten hoe het nu verder gaat? In de nieuwsbrief van 75 jaar vrijheid lees je wat er met de subsidies gedaan wordt, hoe Bevrijdingsfestival Drenthe er in 2021 uit komt te zien en meer.

 
Kort nieuws
Maak kans op de Harry de Vroome Penning
Welk initiatief of project verdient de Harry de Vroome Penning? Het project of initiatief moet op een duurzame manier bijdragen aan de ontwikkeling van het Drentse landschap. Meedoen? Dien voor 14 mei een project in op de site van Het Drentse Landschap(Foto: RTV Drenthe)
Save the Date Koester Drenthe
Staat Koester Drenthe al in je agenda? Op 14 oktober organiseren Het Drentse Landschap, Huus van de Taol, Drents Historische Vereniging en K&C een inspiratiedag voor alle vrijwilligers in de kunst-, cultuur-, erfgoed- en natuursector. Meer info op de website van K&C.
 Stichting Kunst & Cultuur
kunstencultuur.nl
0592 - 336 999
info@kunstencultuur.nl
 
Copyright © 2021 Kunst & Cultuur

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
’Orvelte’ kleuren bij Drentse Landschap

Het Drentse Landschap Online lezen   |   Nieuwsbrief november 2021     26 november 2021 #1     Wijsterbroek:....

> lees verder
Nieuwe Fragmenten

Het oktobernummer van Fragmenten van onze Historische Vereniging Westerbork is uit. De kernredactie heeft er opnieuw iets moois van gemaakt. Lekker afwisselend leesvoer dus... Het hele verhaal lezen? Door lid te worden, à 21 euro per jaar, krijgt....

> lees verder
naar boven