mobiel menu openen

Nieuwsbrief Drents Archief 28 december 2020

 

 
nieuwsbrief 28 december 2020

Hele maand januari: Maand van de Drentse Familiegeschiedenis

Bijna iedereen is nieuwsgierig naar de verborgen geschiedenis van zijn of haar eigen familie, daarom organiseren we in januari de digitale Maand van de Drentse Familiegeschiedenis. Vier weken lang, vijf keer per week krijg je tips bij het onderzoek naar je eigen Drentse familie. Er zijn interactieve lezingen en workshops en inspirerende minidocumentaires over markante Drentse families. Van archiefonderzoek voor Dummies tot een lezing over de speurtocht naar de lotgevallen van Drentse vervolgingsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog door historicus José Martin op zondag 3 januari. In de lezing ‘ Hoe zag Drenthe eruit ten tijde van jouw voorouders?’ vertelt Paul Brood, oud-archivaris en auteur welke bronnen je kunt gebruiken uit de tijd voordat er films en foto’s waren. Bert Finke vertelt later in de maand een verhaal uit zijn eigen familie: Hoe één familielid het gedurende generaties opgebouwde familievermogen te gronde richtte, en nog geen eeuw later door een huwelijk verbonden werd met een familie van de onderste trede van de maatschappelijke ladder. Van zondag 3 januari t/m vrijdag 29 januari zijn meer dan twintig lezingen, workshops en minidocu’s te volgen via tablet, laptop of PC vanaf de keukentafel of luie stoel. Deelname is gratis en van tevoren aanmelden is niet nodig. Kijk voor het complete en actuele maandprogramma en hoe het werkt op drentsarchief.nl/familie.
 

Kijk hier voor het complete programma onder voorbehoud.

 

Zondag 3 januari 14.30 uur: live lezing ’Gründlich verstopt in de archieven’ door José Martin 

Het lijkt allemaal zo eenvoudig, gezien de vele publicaties over de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Maar het reconstrueren van hun lotgevallen is een kwestie van veel zoeken, doorzetten en mazzel. In deze lezing geeft José Martin uitleg om de zoektocht in de archieven te vergemakkelijken. José Martin is naast historica ook journalist en bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork verantwoordelijk voor Een Naam en een Gezicht. Deze database vormde de basis voor het boek met namen van de Joden, Sinti en Roma die tijdens de Duitse bezetting zijn weggevoerd en vermoord: De 102.000 namen. De lezing is zondag 3 januari om 14.30 uur live te volgen via deze link, de digitale inloop is vanaf 14.00 uur.
 
Programma eerste week van januari: 

zondag 3 januari 12.00-14.00 uur
Op de radio in Drenthe Toen van RTV Drenthe - Radioserie over hoe te beginnen met familieonderzoek. Aflevering 1.

zondag 3 januari 14.30 uur
Live online lezing José Martin - Gründlich verstopt in de archieven – een handreiking voor een speurtocht naar de lotgevallen van vervolgings-slachtoffers.

vanaf maandag 4 januari 
Mini-documentaire - De geschiedenis van de familie Ten Holte uit Dalen.

vanaf woensdag 6 januari
Video - Archiefonderzoek voor Dummies, de burgerlijke stand.

vrijdag 8 januari 14.00 uur
Interactieve workshop - Op zoek naar misdadige voorouders.
 

Vier weken lang, vijf online activiteiten per week

Elke maandag in januari verschijnt een mini-documentaire over een markante Drentse familie. Journalist en documentairemaker Hilde Boelema maakte vier bijzondere Drentse familieportretten over familie ten Holte uit Dalen, Vanderveen uit Assen, Puper uit Frederiksoord en de familie Wesseling uit Dwingeloo. Stuk voor stuk families met een bijzondere geschiedenis. Vanaf maandag 4 januari is het verhaal van familie ten Holte te zien op drentsarchief.nl/familie, elke maandag komt er een nieuw familieverhaal bij. Iedere woensdag in januari verschijnt er een aflevering van Archiefonderzoek voor Dummies. Op de vrijdagen in januari kun je een live workshop volgen, gegeven door ervaren archiefmedewerkers. Kijk voor het hele programma op drentsarchief.nl/familie.
 
Facebook Facebook
Instagram Instagram
Twitter Twitter
YouTube YouTube
Drents Archief | Brink 4 (entree Museumlaantje) | Postbus 595 | 9400 AN Assen
info@drentsarchief.nl | 0592 313 523 | www.drentsarchief.nl

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
’Orvelte’ kleuren bij Drentse Landschap

Het Drentse Landschap Online lezen   |   Nieuwsbrief november 2021     26 november 2021 #1     Wijsterbroek:....

> lees verder
Nieuwe Fragmenten

Het oktobernummer van Fragmenten van onze Historische Vereniging Westerbork is uit. De kernredactie heeft er opnieuw iets moois van gemaakt. Lekker afwisselend leesvoer dus... Het hele verhaal lezen? Door lid te worden, à 21 euro per jaar, krijgt....

> lees verder
naar boven