mobiel menu openen

Nieuwsbrief Erfgoed 10 december 2020

 

Nieuwsbrief
Erfgoed


10 december 2020
 
Snuustern met Jan van Ginkel
In zijn nieuwste boek Snuustern in Drenthe’s natuur en cultuur neemt Jan van Ginkel de lezer mee op zwerftocht door de Drentse natuur en cultuur. Van Ginkel verhaalt over zijn belevenissen in de natuur en verbindt dit met zijn rijke cultuurhistorische kennis van Drenthe. Degene die er zelf graag op uit trekt kan met dit boek ervaren hoe erfgoed, cultuur en natuur met elkaar verweven zijn. Aanvankelijk zou de boekpresentatie plaatsvinden tijdens het vrijwilligers-evenement Koester Drenthe. Die dag is verplaatst naar 22 april 2021. Meer informatie over Koester Drenthe op de website van K&C.
In dit fimpje, gemaakt door uitgever Bert Rossing, wordt het eerste exemplaar van Snuustern in Drenthe’s natuur en cultuur uitgereikt aan Sonja van der Meer (directeur Drents Landschap) en aan Marieke Vegt (directeur K&C).
 
Bilderwald/Beeldenbos
Een installatie van 12 sokkels van berkenhout met daarop 12 lege kubussen en 12 digitale kunstwerken die tot leven komen wanneer je er een IPad of smartphone op richt. De kunstwerken zijn van Gejan Stol (Assen), Raymond van Es (Groningen) en Sina Barkmann (Düsseldorf). De tentoonstelling Bilderwald/Beeldenbos is de afsluiting van Grenzkultur, een project rond het immaterieel erfgoed in de regio’s Emsland, Grafschaft Bentheim en de provincie Drenthe. Bilderwald/Beeldenbos reist vanaf januari 2021 langs (kleine) locaties als dorpshuizen en bibliotheken in Drenthe, Emsland en het Graafschap Bentheim. Bekijk foto’s en een video van de installatie op de website van K&C.
 
 
 
Digitale archeoloog op school
Het Hunebedcentrum in Borger heeft opgemerkt dat het voor schoolgroepen in deze tijd soms lastig is om op bezoek te komen. Dus zij draaien het om: de archeoloog komt naar de klas, maar dan virtueel. De archeoloog wordt gefilmd vanuit het museum waar zij voorwerpen toont en verhalen van de hunebedbouwers vertelt. Bekijk de lessen op de website van Hunebed Nieuwscafé
 
Gemeente Noordenveld wint BNG Erfgoedprijs
De gemeente Noorderveld heeft de BNG Erfgoedprijs gewonnen. Het zijn niet alleen de unieke dorpskernen die de gemeente haar gezicht geven, maar ook de vele burgerinitiatieven en de goede samenwerking en communicatie tussen de burgers en de gemeente, die ervoor zorgt dat de omgeving gaat leven, aldus de jury. Er is een geldprijs van 25.000 euro aan de prijs verbonden.
 
Wroeten
Begin 2021 start het project Wroeten, waarin de vergeten verhalen uit Drenthe worden verteld door muzikanten, filmers, theatermakers, dansers, schrijvers en andere creatievelingen. Hoe klinkt het verhaal van verzetsambtenaar Thijs Drupsteen uit Westerveld? Hoe ziet een dans over de roofoverval op Magreet Moret-Wessels Boer (De Schiphorst) eruit? Het project start op 17 januari. De presentatie is in de zomer van 2021. Meer informatie op de website van K&C.
 

Carbid schieten
Carbid schieten gebeurt al jaren in Drenthe en dat is in onze provincie ook dit jaar, in tegenstelling tot andere delen van het land, toegestaan, maar wel met maximaal 4 personen. Veel carbidverenigingen zullen een jaartje overslaan.
Waar komt dat carbid schieten vandaan?
Het is mogelijk dat de traditie van carbidschieten terug te voeren is op de Germaanse Tijd. Tijdens midwinterfeesten ontstaken de Germanen grote vuren. Carbid bestond nog niet, maar het idee komt overeen: zorgen voor vuur en knallen om boze geesten te verjagen. In Drenthe wordt al vanaf het begin van de twintigste eeuw met carbid geschoten. Vanaf het einde van de negentiende eeuw werd carbid gebruikt als fietsverlichting, als lamp voor in auto’s en tijdens de Hongerwinter van 1944-1945 werd de carbidlamp gebruikt om in huis te kunnen verlichten.
Carbidschieten in Drenthe kwam op 27 juni 2014 terecht op de lijst van 50 Nederlandse tradities, bekend als de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. (Bron: Historiek.nl)

 Stichting Kunst & Cultuur
kunstencultuur.nl
0592 - 336 999
info@kunstencultuur.nl
 
Copyright © 2020 Kunst & Cultuur

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
Oorlogsbronnen

      artikelen op oorlogsbronnen Geallieerden bombarderen Philips Philips....

> lees verder
’Orvelte’ kleuren bij Drentse Landschap

Het Drentse Landschap Online lezen   |   Nieuwsbrief november 2021     26 november 2021 #1     Wijsterbroek:....

> lees verder
naar boven