mobiel menu openen

Laatste nieuws van Oorlogsbronnen

artikelen

Tuschinski begon en verloor zijn imperium in havenstad Rotterdam

Eind 1940 verandert het Duitse film- en bioscoopbedrijf Tobis de joodse naam Tuschinski in het ’arische’ Tivoli. In de zomer van 1941 breekt er brand uit. [Oorlogsbronnen.nl | Nationaal Archief]
Een theater-imperium van vijf bioscopen. De Poolse Abraham Tuschinski bouwt het met zijn familie vanuit het niets op in havenstad Rotterdam. Maar als op 14 mei 1940 de Duitse bommen vallen wordt het in een kwartier, samen met de rest van de Rotterdamse binnenstad, volledig weggevaagd. Wat overblijft is zijn Tuschinski Theater in Amsterdam, dat deze week 99 jaar geleden zijn deuren opende.
 
Lees dit artikel op oorlogsbronnen.nl
 

75 jaar Verenigde Naties

Internationale vrede en veiligheid
Na de Eerste Wereldoorlog wordt de Volkenbond opgericht, met als doel om een einde te maken aan alle oorlogen. Met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog blijkt deze missie gefaald. Maar de ambitie voor wereldvrede is niet verdwenen. In oktober 1945 worden de Verenigde Naties opgericht om de internationale vrede en veiligheid te handhaven.
 

Operatie Infatuate

Bevrijding van Vlissingen
Operatie Infatuate vond plaats van 1 tot 8 november 1944 en bestond uit aanvallen van drie zijden gelijktijdig uitgevoerd: over de Sloedam vanuit het oosten, over de Westerschelde vanuit het zuiden (Vlissingen) en over zee vanuit het westen (Westkapelle). Buiten Normandië was Walcheren de enige plek waar de Atlantikwall werd doorbroken.
 
 
Oorlogslevens.nl is het startpunt voor iedere zoektocht naar
personen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 

Oorlogslevens uitgelicht

Rosa Koe
Rosa Koe, geboren op 29 oktober 1932, woonde met haar broers Louis en Barend, vader en moeder aan de Iepenstraat in Haarlem. Zij en haar broertjes worden met het kindertransport op 7 juni 1943 van Kamp Vught via Kamp Westerbork naar Kamp Sobibor gedeporteerd. Ze komt hier, net als de rest van haar familie, begin juli 1943 om. Bekijk de tijdlijn van Rosa op Oorlogslevens.nl.
 
Netwerk Oorlogsbronnen is mogelijk dankzij steun van:
 
Twitter Oorlogsbronnen
Facebook Oorlogsbronnen
Instagram Oorlogsbronnen
Email
Website
Website
 
Copyright © 2020 Netwerk Oorlogsbronnen, All rights reserved.

Ons adres is:
Netwerk Oorlogsbronnen | Herengracht 380 | 1016 CJ Amsterdam | info@oorlogsbronnen.nl
Je verdiepen in het Nederlandse oorlogsverleden begint op Oorlogsbronnen.nl: ons gezamenlijke geheugen van de Tweede Wereldoorlog.

 

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
’Orvelte’ kleuren bij Drentse Landschap

Het Drentse Landschap Online lezen   |   Nieuwsbrief november 2021     26 november 2021 #1     Wijsterbroek:....

> lees verder
Nieuwe Fragmenten

Het oktobernummer van Fragmenten van onze Historische Vereniging Westerbork is uit. De kernredactie heeft er opnieuw iets moois van gemaakt. Lekker afwisselend leesvoer dus... Het hele verhaal lezen? Door lid te worden, à 21 euro per jaar, krijgt....

> lees verder
naar boven