mobiel menu openen

Oorlogsbronnen.nl is vernieuwd

 
 
Innovatieve computeralgoritmes aan de achterkant. En meer achtergronden bij bronnen en verdiepende contextinformatie over historische gebeurtenissen en betrokken personen, aan de voorkant. Het geheel vernieuwde Oorlogsbronnen.nl: hét startpunt voor alles wat je wil weten over Nederland in oorlogstijd.
 
artikelen

Kamp Vledder
Voorportaal van deportatie

Mannen bij werkkamp Vledder. Collectie HC Kamp Westerbork.
Maurits Jakobs fietst eind september 1942 midden in de nacht door een pikzwart bos. Hij is zojuist ontsnapt uit het Joodse werkkamp Vledder in Drenthe. Zijn kampgenoten worden een paar dagen later, via Westerbork, naar vernietigingskampen gedeporteerd.
 
Lees dit artikel op oorlogsbronnen.nl
 
Verzetsvrouw op de Maliebaan

De Utrechtse Maliebaan is gevuld met nazi organisaties, je vindt er het hoofdkwartier van de NSB, de SS, Sicherheitspolizei, Wehrmacht en de Duitse inlichtingendienst. Hiertussen opereert verzetsvrouw Annie de Waard. Ze redt met het Utrechts Kindercomité Joodse kinderen.
De hel van Ellecom

Op landgoed Avegoor, vlakbij het Gelderse Ellecom, worden vanaf 1941 Nederlandse SS’ers getraind. In het uniform van de Waffen-SS wordt lichaam en geest gevormd naar de nazi-ideologie. Alle leden van de Nederlandse SS moeten deze cursus doorlopen. Een zware beproeving voor de hier eveneens aanwezige 139 Joodse dwangarbeiders.
 
Bronnen

Verdiep je in...

Verzet in de Tweede Wereldoorlog

Het bieden van weerstand aan de Duitse bezetting had veel vormen. Van stakingen en opstanden, overvallen, aanslagen en liquidaties, tot het verspreiden van illegale bladen, en meer. Verdiep je in bronnen, gebeurtenissen en betrokken personen rond het thema ’verzet’.
Of een van de honderden andere thema’s op Oorlogsbronnen.nl
 
Netwerk Oorlogsbronnen is mogelijk dankzij steun van:
 
Twitter Oorlogsbronnen
Facebook Oorlogsbronnen
Instagram Oorlogsbronnen
Email
Website
Website
 
Copyright © 2020 Netwerk Oorlogsbronnen, All rights reserved.

Ons adres is:
Netwerk Oorlogsbronnen | Herengracht 380 | 1016 CJ Amsterdam | info@oorlogsbronnen.nl


Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
Geen Neijaorsvesite, ons persbericht ook in De Veldenkrant

Geen Neijaorsvesite Historische Vereniging Westerbork wo 20 jan 2021, 11:00    WESTERBORK - De jaarlijkse Neijaorsvesite van de Historische Vereniging Westerbork (HVW) gaat niet door. Het is voor het eerst....

> lees verder
Jan Bruins (76) uit Westerbork reed in de hel van ’63

 Morgen is het 58 jaar geleden dat de Elfstedentocht van 1963 werd gereden. De barre tocht wordt de hel van ’63 genoemd, omdat maar weinig rijders de finish bereikten vanwege de kou en de sneeuw die moesten worden getrotseerd. Twee schaatsers....

> lees verder
naar boven