Het afgelopen jaar heeft in het kader van ’75 Jaar Vrijheid’ een nationale zoektocht plaatsgevonden naar de 100 meest aansprekende foto’s van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. In aanloop naar de bekendmaking van de keuze van het grote publiek worden vanaf 18 april dagelijks video-boodschappen van ‘Bekende Nederlanders’ op de sociale media kanalen van De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s (@in100fotos) geplaatst.
Staatssecretaris Paul Blokhuis geeft het startsein door zijn keuze toe te lichten.
      
Tot en met 5 mei volgen online-bijdragen van persoonlijkheden als Beatrice de Graaf, Maarten van Rossem, Leo Blokhuis, Gerdi Verbeet, Job Cohen, Dieuwertje Blok,  Emma Wortelboer, Freek de Jonge, Erik Scherder, Alexander Rinnooy Kan, Thom Hoffman. Met elke bijdrage wordt eens te meer duidelijk dat foto’s 75 jaar na de bevrijding een belangrijke rol spelen in de herinnering aan de jaren 1940-1945.
     
Hierbij de bijdragen van Staatssecretaris Blokhuis,  Dieuwertje Blok en Erik Scherder. Op 4 mei a.s zullen de 100 foto’s bekend gemaakt worden op www.in100fotos.nl.
 
      
 

De NOS zendt die avond direct na de dodenherdenking een thema-programma uit, gewijd aan De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s (NPO2, 20:35 - 21:25). Die dag verschijnt ook het gelijknamige boek uitgegeven door WBooks in Zwolle.

Lees het hele verhaal en bronnen:

https://www.niod.nl/nl/nieuws/persbericht-75-jaar-vrijheid-bekende-nederlanders-kiezen-h%C3%BAn-foto-van-de-oorlog